Süper vücut takýntýsýnda son durak ‘bigoreksiya’

Bigoreksiyaya kas geliþtirmeyle ilgili zihni sürekli meþgul etmek hastalýðý da diyebiliriz. Vücudun görünüþünde algýlamada oluþan patolojik bir sonuçtur. Aynen anoreksiya benzeri bir hastalýktýr. Aneroksiya hastalýðýnda nasýl çok zayýf olan biri hala þiþman görüyorsa bigoreksiya hastalýðýna sahip biri de kendisi kaslý olmasýna raðmen çok kasý yokmuþ gibi hissediyor. Bigoreksiya’nýn perçesinde (muscular dysmorphia) onbinlerce kiþi var. Kas geliþtirmek, bazý insanlarýn zihnini o kadar çok kurcalamaktadýr ki bu kiþiler, birçok önemli olayla ilgilenmezler, aðrýlarý ya da kýrýk kemikleri olmasýna raðmen çalýþmaya devam ederler ve hatta fiziksel geliþim programlarýna uymak uðruna iþlerini bile kaybedebilirler. Ancak bu insanlar vücutlarýyla barýþýk deðildirler. Ýyi geliþmiþ olmalarýna raðmen vücutlarýný göstermek istemezler ve gerektiðinde bundan kaçýnýrlar.

Yan etkilere raðmen devam

‘Muscle dysmorphia’ terimi yeni bir bozukluðu ifade etmek için 1997 yýlýnda bulundu. Psikiyatrlar tarafýndan bu hastalýða bigoreksiya (bigorexia) adý verildi Kesin bilinmemekle birlikte sebepleri hakkýnda iki düþünce vardýr. Bu sorunun öncelikle obsesif kompulsif bozukluðun bir türü olduðu düþünülür. Ayrýca medyanýn, ideal vücut dayatmasý da bir diðer sebep olarak deðerlendirilir. Bigoreksiyanýn en temel özelliði vücudunuzu ne kadar zorlarsanýz da yeterince kasa sahip olmadýðýnýzý düþünmenizdir. Bazýlarýna göre, spor salonlarýnýn ve buralara gidenlerin çoðalmasý, insanlardaki fiziksel kusurlara daha çok dikkat edilmesine ve kusursuz vücuda ulaþma çabalarýnýn artmasýna neden olduðu yönündedir. Bu tip takýntýlý insanlar, çok sýký diyetler yaparlar ve bulimia gibi yeme bozukluklarý geliþir. Anabolik steroidlerin kullanýmý bigoreksiya hastalarý arasýnda yaygýndýr. Artan agresiflik, akne, göðüs büyümesi, iktidarsýzlýk, kellik ve testislerde küçülme gibi yan etkilere raðmen ilaç kullanmaya devam ederler.

PSÝKOTERAPÝ VE EÐÝTÝM DESTEÐÝ ÞART

KAS yapmayý takýntý hale getirenler vücut þekillerinden ve görüntülerinden hoþlanmadýklarý için günlerce gizlenirler, toplum içine çýkmak istemezler. Bigoreksiya hastasý kiþiler kendilerine güvenme konusunda psikolojik sorun da yaþarlar. Anoreksiya hastalarý gibi bigoreksiya hastalarý da kendilerini çok ender olarak hasta olarak görürler ve tedaviyi kabul ederler. Depresyonlarý ve kendilerine güvenlerinin az olmasý nedeniyle tedaviyi kabul etmeyi yenilgiyi kabul etmek olarak algýlarlar. Eðitim ve psikoterapi tekniklerinin birleþiminden oluþan tedavi yöntemleri ümit verici sonuçlar vermiþtir. Biliþsel davranýþ teknikleri, düþünme þeklini daha gerçekçi ve gerçekleþebilir hedeflere doðru deðiþtirebilir.