Sürekli rapor alan iþçi çýkartýlabilir mi?

Ýþçi ve iþveren arasýnda yapýlan iþ sözleþmesi ile taraflarýn haklarý ve yükümlülükleri düzenleniyor. 

Zaman zaman çalýþanlarýn çeþitli nedenlerden dolayý hastalandýklarý, iþlerine devam edemedikleri görülüyor. 

Ýþçi hastalýðýnýn uzamasý nedeniyle oluþan devamsýzlýk, iþletmede iþlerin yürütümü açýsýndan birtakým sorunlara neden olabilir. Eðer iþyerinde ayrýca iþgücü istihdam edilmesine ihtiyaç duyuluyorsa, iþler sürekli aksýyor, iþçinin aldýðý raporlar iþ düzenini bozuyorsa bu durumda iþ sözleþmesinin feshedilmesi gündeme gelebilir. 

Ýþçinin iþ güvencesi kapsamýnda olmasý durumunda ise iþe iade davalarý gündeme gelebilir. 

Otuz veya daha fazla iþçi çalýþtýran iþyerlerinde en az altý aylýk kýdemi olan  iþçinin belirsiz süreli iþ sözleþmesini fesheden iþveren, iþçinin yeterliliðinden veya davranýþlarýndan ya da iþletmenin, iþyerinin veya iþin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadýr. Yer altý iþlerinde çalýþan iþçilerde en az altý aylýk kýdem þartý aranmaz. 

Bu durumun en çok bilinen karþýlýðý «SIK SIK RAPOR» almadýr. Yani sürekli deðil kesikli rapor almadýr. Ýþçi farklý zamanlarda sýk biçimde rapor alýyorsa, yani kesintili rapor alýyorsa, rapor sayýsý önemli ölçüde iþyeri düzenini bozuyorsa iþveren geçerli nedenle fesih yoluna gidebilir. 

Ancak Ýþ Kanunu’nun gerekçesinde sayýldýðý biçimde sýk sýk hastalanmanýn, çalýþamaz duruma getirmemekle birlikte iþin gerektirdiði þekilde yapýlmasýný devamlý olarak etkileyen hastalýk olmasý gerekir. 

Sýk sýk hastalanma iþ görme ediminin gerektiði þekilde ifa edilmesini devamlý olarak olumsuz etkiliyor, iþyerinin iþleyiþini bozuyorsa geçerli neden sayýlýr. Ýþyeri düzenini etkilemeyen bir durum varsa feshe gidilmesi mümkün deðildir. 

Diðer yandan iþçinin sýk hastalanmasý nedeniyle raporlarýn belirli bir süreyi aþarak iþyerinde aksaklýklara neden olmasý ve iþverenin istihdama ihtiyaç duymasý halinde ihbar sürelerin uyularak fesih yoluna gidilmesi mümkündür. 

Örnek bir Yargýtay Kararýnda olduðu üzere, iþçinin üç ay içerisinde farklý branþlardan toplam 43 gün rapor kullandýðý görülmüþ ve bu durumun iþ yerinde iþ akýþýný olumsuz etkilediði, davalý iþverenliðin davacýyla çalýþma iliþkisini devam ettirmesinin beklenemeyeceði sonucuna varýlmýþ ve geçerli nedenle yapýlan fesih kabul edilmiþtir. (Y9HD, E.2015/3531 K. 2015/8561 T.02.03.2015) 

Bir baþka Yargýtay Kararýnda da 5 aylýk süre içerisinde iþçinin bir kýsmý ayný bir kýsmý farklý rahatsýzlýklara iliþkin 8 ayrý raporla toplam 76 gün rapor kullandýðý görülmüþ ve bunun iþyerinde olumsuzluklara neden olduðu, bu nedenle iþverenden çalýþma iliþkisini sürdürmesinin beklenemeyeceði kabul edilmiþtir. (Y9HD. E.2014/14918, K. 2014/17763, T.02.06.2014) 

Özellikle iþ planý yapýlan iþyerlerinde iþçilerin sýk sýk rapor almasýnýn iþyeri düzeninde aksaklýk meydana getirmesi Yargýtay kararlarýnda sýk karþýlaþýlan bir olgudur. Yargýtay’ýn 2013 yýlýnda vermiþ olduðu bir kararda, sýk sýk rapor alana uçuþ personelinin hazýrlanan uçuþ programlarýnýn aksattýðý, iþ gücü planlamasýnýn deðiþtirdiði ve iþyerinde olumsuzluklara yol açtýðý kabul edilmiþtir. Bu þekilde iþ iliþkisinin iþveren açýsýndan yürütülemez hale geldiði gerekçesiyle geçerli nedenle yapýlan fesih kabul edilmiþtir. (Y9HD, E.2012/22940, K.2013/117, T.14.01.2013)