Süresiz çalýþma izni olan yabancýlarýn çalýþma izinlerinin yenilenmesi

Çalýþma Ýzni, geçerlilik süresi içinde yabancýya Türkiye'de çalýþma ve ikamet hakký vermektedir. 6735 sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanununa göre, yabancýlarýn Türkiye'de baðýmlý veya baðýmsýz çalýþmaya baþlamadan önce Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýndan çalýþma izni almasý gerekir.

Çalýþma izin baþvurusunun olumlu deðerlendirilmesi hâlinde yabancýya, iþ veya hizmet sözleþmesinin süresini aþmamak koþuluyla, gerçek veya tüzel kiþiye ya da kamu kurum veya kuruluþuna ait belirli bir iþyerinde veya bunlarýn ayný iþkolundaki iþyerlerinde belirli bir iþte çalýþmak þartýyla ilk baþvuruda en çok bir yýl geçerli süreli çalýþma izni verilmektedir. Yapýlacak çalýþma izni uzatma baþvurusunun olumlu deðerlendirilmesi hâlinde yabancýya ayný iþverene baðlý olarak ilk uzatma baþvurusunda en çok iki yýl, sonraki uzatma baþvurularýnda ise en çok üç yýla kadar çalýþma izni verilmektedir.

Türkiye'de uzun dönem ikamet izni veya en az sekiz yýl kanuni çalýþma izni olan yabancýlar süresiz çalýþma iznine baþvurabilir. Ancak, yabancýnýn baþvuru þartlarýný taþýmasý yabancýya mutlak hak saðlamaz. Süresiz çalýþma izni belgeleri çalýþma izni baþlangýç tarihi itibarýyla her beþ yýlýn sonunda yenilenmektedir. Belge yenileme baþvurusu süresiz çalýþma izni baþlangýç tarihinden itibaren beþ yýllýk sürenin dolmasýndan önceki altý ay içerisinde ve her halükarda süre dolmadan yapýlmaktadýr.

2 Þubat 2022 tarihli ve 31738 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe giren Uluslararasý Ýþgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliðinin 28 inci maddesinin 4'üncü fýkrasý gereðince süresiz çalýþma izni olan yabancýlarýn çalýþma izni belgelerini, izin baþlangýç tarihi itibarýyla her beþ (5) yýlda bir yenilemesi gerekmektedir.

Baþvuru yükümlülüðü süresiz çalýþma izni olan yabancýya ait olup, bahse konu bu düzenleme yabancý çalýþtýran iþverenler için geçerli deðildir.

Bu kapsamdaki yabancýlarýn yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren bir yýl içerisinde (2 Þubat 2023'e kadar) baþvurularýný yapmalarý zorunludur.

Süresiz çalýþma izni belgelerini yenileme yükümlülüðünü yerine getirmeyen yabancýlarýn izinleri ise 6735 sayýlý Uluslararasý Ýþgücü Kanunu ve Bu Kanunun Uygulama Yönetmeliðinin ilgili hükümleri uyarýnca iptal edilecektir.

Belge yenileme baþvurularýnýn beþ yýllýk sürenin dolmasýndan önceki altý ay içerisinde ve her halükarda süre dolmadan yapýlmasý gerekmektedir.

Bu kapsamda olan yabancýlarýn https://ecalismaizni.csgb.gov.tr adresinden giriþ yaparak "Süresiz Çalýþma Ýzni Kart Yenileme Ýþlemleri" menüsünden elektronik imza ile baþvurularýný yapmalarý gerekmektedir.

Baþvuru belgelerine yabancýya ait biyometrik fotoðraf, güncel pasaport sureti ile mevcut süresiz çalýþma izni belgesinin eklenmesi gerekmektedir.

Süresiz çalýþma izni belgesini yenileme baþvurusu deðerlendirilirken yabancýnýn sosyal güvenlik yükümlülüklerini yerine getirip getirmediði ve güncel iþyeri bilgilerine iliþkin hususlar dikkate alýnmaktadýr.

Yenilenen süresiz çalýþma izni belgesi harca tabi olmayýp sadece deðerli kâðýt bedeli alýnýr.

2022 yýlý için deðerli kâðýt bedeli 160 TL'dir.