Bir Amerikan bombalamasý ile Suriye sorunu çözülmez.
Amerika'nýn daha kaç kere kaç bomba atacaðý belli deðil çünkü.
Trump'ýn ve Trump'lý Amerika'nýn ne olacaðý tam belli deðil çünkü.
Trump'ýn bu bombayý neden attýðý, nerede durduðu belli deðil çünkü.
“Tek bir eylem”bu Pentagon'un dilince.
O da Esed'in kimyasalý yüzünden mi, yoksa Trump'ýn “Amerika'da biraz heyheylenme lazým” ihtiyacý yüzünden mi belli deðil.
Suriye Suriye deðil çünkü.
Herkes biliyor ki Ortadoðu'da, belki de Sovyetler'in daðýlmasýndan bu yana her þey yeniden tanzim edilmeye çalýþýlýyor çünkü.
Irak var orada yeniden tanzim edilen.
Ýran'ýn ne olacaðý var.
Mýsýr var.
Arap Baharý ile baþlayan sürecin inkýrazý, ama yerine oturmamýþlýðý var.
Asya var.
Bu coðrafya için külli bir yeniden düzenlenme arayýþý, uluslararasý odaklarda da varsa -ki biz Türkiye olarak bunun öyle olduðunu bazen Lozan'ý bazen misak-ý milliyi hatýrlayarak, bazen kaygýlarýmýz “Beka sorunu- etrafýnda yoðunlaþarak kaç zamandýr ifade etmekteyiz- Türkiye'nin ne olacaðý bile var. Çoktandýr bilmekteyiz ki, Türkiye'nin sistem tartýþmalarý uluslararasý mahiyet kazanmýþ bulunuyor.
Evet, konuþtuðumuz alan Ýslam dünyasý ama bu coðrafyada Ýslam dünyasýndan baþka herkesin çok ciddi biçimde etkin olduðunu biliyoruz.
Þu anda da Trump'ýn hangi niyete baðlý olduðunu anlamaya çalýþtýðýmýz tomahawk füzelerini konuþuyoruz.
Heyecanlandýk mý? Sanki.
Esed'e bir ders verilmesini, Suriye'nin artýk Esed'siz olmasýný istiyoruz ama bunu Rusya'nýn ve Amerika'nýn da en az bizim kadar istemesi gerektiðini biliyoruz.
Amerika Suriye'de bir eylem yaptý, ama kýsa süre önce Mýsýr için de bir eylem yaptý. Ne yaptý? Trump Washington'da Sisi'yi kutsadý. Merkel'e bile yapmadýðý izzet ikramý Mýsýr'ýn darbeci generaline yaptý.
Ne olacak Mýsýr?
Bize göre ne olsun?
Trump Sisi ile Ýhvan-ý müslimin arasýnda nereye oturuyor?
Suudiler Trump'ýn Suriye hamlesini tebrik ettiler. Ýsrail de öyle.
Acaba bu, Ortadoðu'nun yeni ittifaklar çerçevesinin mi iþareti?
Rusya baþýndan beri Suriye denkleminde var. Etkin biçimde var. Hatta biliyoruz ki Türkiye'nin Suriye stratejisini engelleyen ana unsur Rusya. Ama Rusya ile iliþkileri düzeltme gereði duyduk. Bunu biraz da “Dost, müttefik” dediðimiz dünyanýn çarpýk duruþu karþýsýnda yapmak zorunda kaldýk. Çünkü uçak düþürme olayýndan sonra geliþen Rus tavrý canýmýzý acýttý.
Ama iþ YPG-PYD'ye gelince garip biçimde Amerika ile Rusya'nýn hesaplarý buluþuverdi.
Bugün yeniden Rusya ile uyumun arasýna Trump hamlesi girdi.
Benim bir deðerlendirmem oldu öteden beri:
Ortadoðu'da sürekli alt - üst oluþlar yaþanýyor. Bu her bölge ülkesinin konumu gibi, bizi de derinden etkiliyor.
Belli ki tek baþýmýza belirleyici olma imkanýmýz yok. Bölgede de hiçbir ülkenin yok, dýþardan gelen Amerika, Rusya, Ýngiltere, Fransa, Almanya vs... hiçbir ülkenin de tek baþýna belirleyici olmasý söz konusu deðil.
“Saðlam partnerler”dediðimde ne anlaþýlýr bilmiyorum, çünkü çok kaygan bir zemindeyiz. Ama herhalükarda bir gelecek projeksiyonu yapýp, “En ideal çerçeve”nin gerçekleþmesi için saðlam partnerler bulmamýz gerekiyor.
Türkiye elbette bölgenin çok çok önemli bir ülkesi.
Belki bölgenin tanzimine iliþkin bütün stratejilerde de Türkiye hesaba katýlýyordur.
Trump'ýn bir netleþmesi lazým.
Bizin Trump'la enine-boyuna bir konuþmamýz lazým. Amerika'nýn bir kere daha Türkiye'nin pozisyonu”nu görmesi ve duruþunu belirlemesi lazým.
Suriye çok su götürür, evet.