Suriye için artýk baþka bir Rusya, baþka bir Batý

Geride býraktýðýmýz hafta Moskova-Ankara-Brüksel hattýndaki geliþmelere paralel olarak Suriye’nin geleceðine iliþkin önemli geliþmeler yaþandý.

Brüksel’deki NATO Dýþiþleri Bakanlarý toplantýsýný izledikten sonra, artýk rahatlýkla þu yorumu yapabiliriz: “Suriye konusunda farklý bir Rusya ve farklý bir Batý var ve Þam yönetimi uzatmalarý oynuyor.”

Pazartesi Ýstanbul’da Baþbakan Erdoðan ile Rus lider Putin arasýnda gerçekleþen görüþme, kilit nitelikteydi.

Paris ve Brüksel’den bakýnca, Rusya’nýn Suriye konusundaki tavrýnýn deðiþmeye baþladýðý artýk daha fazla gün yüzüne çýktý. Brüksel’de bir yetkilinin aðzýndan “Esed’in en fazla üç ayý var” cümlesini duyduðumu buraya yazayým. Bu tahmini paylaþmama karþýn gazetecilik ihtiyatý nedeniyle baþlýk yapmadýðýmý da ekleyeyim.

Burada altý çizilmesi gereken olgulardan birisi, Rusya’nýn Türkiye’nin Patriot talebine Ýstanbul’da itiraz etmemiþ olmasýdýr. Rusya açýsýndan Ýstanbul’da Patriot diye bir gündem yoktu. Rus Bakan Sergei Lavrov, Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu ile görüþmesinde konuyu açmadý bile.

Brüksel’de NATO Dýþiþleri Bakanlarý toplantýsýndan önce gerçekleþen NATO- Rusya konseyi toplantýsýnýn ardýndan Rus tarafý Türkiye’nin kendisini savunma hakkýna saygýsýný  ifade etti.

Rusya’nýn Suriye konusunda yaklaþtýðý viraj, en az NATO’dan çýkan Patriot kararý kadar kritik bir geliþme oldu.

Peki ne oldu da, nuh deyip, peygamber demeyen Moskova farklý mesajlar vermeye baþladý?

Bu sorunun yanýtý muhtelif.

Patriot el kitabý

Patriot füzeleriyle ilgili NATO tarafýndan hazýrlanan bir bilgi notuna göre bu füzelerden Almanya, ABD, Hollanda’nýn yaný sýra Ýspanya ve Yunanistan’da da var. Ve daha pek çok pratik bilgi: menzili, çapý vs vs.

NATO Dýþiþleri Bakanlarý, Türkiye’nin Patriot talebini onayladýktan sonra soru yaðmuru baþlýyor.

Kaç tane, ne zaman, nasýl?

Bu sorularýn yanýtlarý birden fazla baþkentte alýnacak kararlara baðlý. Ama sanki önemli olan bu kararý almakmýþ gibi bir hava var.

Devamýna gerek kalmayacak gibi.

Önemli olan NATO’dan bu siyasi desteði almak, ötesine gerek kalmayacak.

Böyle anladým.

Buz kesen soðuk bir Brüksel gününde Dýþiþleri Bakanlarý toplantýsýný izlemek için NATO’ya girerken kendimi içimden þükrederken yakalýyorum.

“Ýyi ki füzeler konusunda az bilgi sahibiyim.” Füzeleri konuþmaya baþlamak bile yeterince can sýkýcý.

Mümkünse öðrenmek zorunda kalmayalým. Kaðýt üzerinde kararlar olarak kalsýn Patriotlar herkes için. Ya Suriyeli bir çocuk NATO ve Patriot sözcüklerini, Brüksel’de yaþayan bir çocuktan daha fazla duymaya baþlarsa... Hataylý bir çocuk bomba sesi duymasýn, Suriyeli çocuklar da NATO’yu kampus sansýn.

Halep, Halepçe olmadan, füzeleri konuþmaya baþlamadan, Þam’da oturan diktatörün gitmesinin yolu bulunsun...

Tarým faslý açýlabilir mi?

Tarým Bakaný Mehdi Eker, Fransa tarafýndan verilen Þövalyelik Niþaný’ný aldý. Düzenlenen tören için önce gazetecilere duyuru yapýlýrken, son anda sadece bir Türk gazetecinin alýnmasýna karar verildi. Not düþelim!

Eker, temaslarýnýn sonunda düzenlediði basýn toplantýsýnda Fransa ile tarým alanýnda iþbirliðine dikkat çekti. Parçalarý birleþtirmeye çalýþýyorum. Fransa ve tarým denince aklýma Fransa’nýn AB ile müzakerelerde bloke ettiði tarým faslýndan baþka bir þey gelmiyor. Brüksel’de NATO Dýþiþleri Bakanlarý toplantýsý çerçevesinde Laurent Fabius ve Ahmet Davutoðlu ikili bir görüþme gerçekleþtirdiler. Davutoðlu’nun açýklamasýna göre Ocak ayýnda baþlayacak AB Ýrlanda dönem baþkanlýðý sýrasýnda Fransa, bloke ettiði beþ baþlýkla ilgili esneklik sinyali verdi.

Bu fasýllar arasýnda tarým ve balýkçýlýk faslý da var. Tarým alanýndaki AB fonlarý konusunda Fransa’dan bir destek gelecek gibi. Peki bu destek müzakerelerde tarým faslýnýn açýlmasýna uzanýr mý? Bu olasýlýk þimdilik erken görünüyor.