Ýsrail’i yönetenler, Suriye’ye dönük askeri harekatlarýnýn artýk “insan kasabý” olarak nitelenen Beþar Esed’e hak etmediði meþruiyet kazandýracaðýný bilmiyorlar mý?
Biliyorlar...
Suriye içindeki hedeflere yaptýklarý her saldýrýnýn “Arap sokaðýnda” tepkilere yol açacaðýný, Esed’in, “Ýsrail gibi ortak bir düþmanýn hedefi olmuþ mazlum Arap lideri” konumuna ulaþacaðýný hesap etmiyorlar mý?
Ediyorlar...
O zaman, bu oyunu neden oynuyorlar?
Beþar Esed’e nefes aldýrmak için.
Suriye üzerinde garip ittifak
Þu cümlelerin sahibi ben deðilim. Meir Javedanfar. Ýran doðumlu Musevi bir Ortadoðu uzmaný. Humeyni Devrimi’nin sekizinci yýlýnda doðduðu ülkeyi terk etti, bugün Ýsrail’de yaþýyor ve bölgenin en önemli Ýran siyaseti uzmaný olarak kabul ediliyor.
“Ýsrail ve Ýran’ýn müttefiki Hizbullah yakýnda birbirleriyle savaþtýklarý günleri özleyecek hale gelecekler. Nedeni: Yahudiler ve Þii’lerden nefret eden El-Kaide baðlantýlý gruplar giderek Suriye muhalefeti içinde güçleniyorlar. (...) Hizbullah zaten bu gruplar ile Suriye’de çatýþýyor ve günde 4-5 savaþçý kaybediyor. Esed’in düþmesi halinde El-Kaide baðlantýlý bu gruplarýn Suriye’deki Nusayrilere ve Lübnan’daki Þii hedeflere saldýrýlarýnýn artmasý beklenir. (...) Ýsrail açýsýndan ise bu geliþme, tekrar sýnýr bölgesinde doðacak vur-kaç saldýrýlarý olacaktýr. (...) Ve eðer bu gruplar, Suriye’deki kimyasal silah depolarýna ulaþýrlarsa, bu silahlarý Ýsrail ile Suriye ve Lübnan’daki Þii-Nusayri hedeflerine karþý kullanmaktan çekinmeyeceklerdir. (...) Bu noktada, konuþmamanýn bedeli, iliþki kurmak ve iþbirliði yapmanýn bedelinden çok yüksek olacaktýr. (...) Çýkarlarýna hizmet ettiði anda Ýran ve Ýsrail daha önceleri görüþtü ve birlikte hareket edebildiler. -IrakSavaþý sýrasýndaki (A.Z.)- Ýran’ýn Ýsrail’den silah aldýðý Ýran-contra iliþkisi bunun açýk örneðidir. Suriye krizi iki tarafýn yeniden görüþme ve iþbirliði için yeni bir olanak saðlýyor. Bunu denememek en kötü seçim olacaktýr.”(Ýran, Ýsrail Suriye konusunda konuþmalý, Al-Monitor, 7 Mayýs 2013)
Batý, Türkiye’yi dinleseydi
Suriye krizi doðduðu andan itibaren Türkiye’nin bölgeyi çok iyi tanýyan bir NATO ülkesi olarak yaptýðý uyarýlar Washington-Londra-Paris-Berlin baþta Batýlý müttefiklerin baþkentlerinde dinlenseydi, bölge bu ölçüde aðýr bir sorunla karþýlaþmamýþ olacaktý.
1. Beþar Esed rejiminin Suriye’deki Nusayri azýnlýða sýrtýný dayayan politikalar ile ülkenin tüm Sünni nüfusuna karþý baþlattýðý katliam politikasý bölgedeki “Sünni radikalizmin” týrmanmasýna neden oldu.
2. Suudi Arabistan-Ýran hattýnda yaþanýlan çekiþme Ýran desteðindeki Hizbullah’a karþý, Vehhabi-Selefist gruplarýn Suriye cephesine sürülmesine yol açtý.
3. Geliþme, yalnýz Suriye’de deðil, Irak ve Lübnan’da da Þii-Sünni gerginliðinin týrmanmasýna ve bölgenin Müslüman coðrafyasýnda daha büyük bir savaþýn patlayacaðýnýn iþaretlerini vermeye baþladý.
4. Türkiye bütün bu geliþmeleri baþtan itibaren gördü. Ýran’ý, Suriye’deki “Sünnikatliamýna” ortak olmamasý için defalarca uyardý, Ýsrail’in bu iþe karýþmasýný önlemeye çalýþtý, bölgede etkileri artan Selefist savaþçýlarýn varlýðýnýn Suriye muhalefetinin tek meþru örgütü olarak kabul ettiði Özgür Suriye Ordusu için de tehdit oluþturduðunu deðerlendirdi.
5. Dünya, yaþanýlan geliþmelere, “býrakalým birbirlerini kýrsýnlar” mantýðýyla yaklaþtý ve týpký Bosna’da olduðu gibi masum insanlarýn ölümüne göz yumdu.
6. Gelinen aþama, Ýran-Ýsrail hattýnda oluþturulan bir planla Suriye’nin bölünmesi, ülkenin Akdeniz kýyýlarýnda küçük ama ordusu saðlam bir Nusayri devletinin kurulmasýyla “Sünni-cihadcý gruplara” karþý yeni bir önlemin alýnmasý aþamasýdýr.
SON SÖZ: Suriye-Ýsrail gerginliði, Türkiye’yi, Ýsrail ile ayný cepheye taþýmamaktadýr. Aksine, yaþanýlan “kayýkçý kavgasý” Tel Aviv-Tahran hattýnda ortak stratejilerin yürürlüðe konulduðunu göstermektedir. Türkiye, Suudi Arabistan baþta Körfez emirliklerinden destek alan radikal gruplarýn Suriye’deki varlýðýný ÖzgürSuriye Ordusu ile iþbirliði yaparak kontrol etmek durumundadýr. El-Kaide, yalnýz Ýsrail için deðil Türkiye açýsýndan da bir “ulusal güvenlik” sorunudur.
BÝR ELEÞTÝRÝ:“Muhalif” olmak kör olmayý gerektirmiyor. Muhalefet adýna Beþar Esed’in yanýnda yer almak veya TSK’ya dönük “çekilen PKK’lýlarývurmazsan hesap verirsin” kampanyasý ile ülkede kan dökülmesine çaðrý yapmak... Olacak iþ deðil!..