Suriye krizi Balkanlar’a yayýlýyor

Rusya, artýk bir “süper güç” deðil. Fakat Sovyetler Birliði’nden miras kalan “süper güç mekanizmalarý” onu, Amerika’nýn karþýsýnda “bir numaralý küresel oyuncu” noktasýna taþýyor. Suriye konusunda gerçekleþtirdiði son atak, Moskova’nýn, “geleneksel ittifak baðlantýlarýný da kullanarak” dünyanýn çeþitli bölgelerinde farklý manevralar gerçekleþtirebileceðini bir kez daha gösterdi.

Moskova kaynaklý haber þu: Merkezi Ýstanbul’daki Suriye muhalefeti, Kosova’da, bölgenin baðýmsýzlýðýndan sonra kapatýlmýþ Kosova Özgürlük Ordusu’na (Kosovo Liberation Army-KLA) ait kamplarda “gerilla eðitimi” görüyor!..

Rusya, bu iddiayý, Birleþmiþ Milletler Daimi Delegesi Vitali Churkin’in giriþimiyle BM Güvenlik Konseyi kayýtlarýna geçti. Churkin, açýklamasýnda, “Kosova’yý, çeþitli ülkelerde otoriteye karþý savaþan direniþ örgütlerinin eðitim alaný haline getirmek, öncelikle, Balkanlar’daki istikrarýn sonlanmasý anlamýna gelmektedir” dedi.

“Küresel güç” Rusya, Suriye’de desteklediði Beþar Esad üzerinde yeni baskýlarýn doðmasý ve bu ülkedeki yönetim dengelerinin deðiþmesi halinde, konunun Batý Asya (Ortadoðu) dýþýna çýkacak boyutta olduðunun ilk iþaretini de vermiþ oldu.

Ýlginç bir gazeteci karakteri

Kosova Dýþiþleri Bakanlýðý tarafýndan derhal yalanlanan bu iddialar, ayný zamanda, ilginç bir gazeteci karakterinin de öne çýkmasýna neden oldu: Srdja Trifkoviç...

1954 Belgrad doðumlu Sýrp asýllý Amerikalý gazeteci, Amerika’nýn önde gelen muhafazakar yayýn organlarýndan Chronicles’ýn önde gelen araþtýrmacý-yazarlarýndan biri olarak tanýnýyor.

Chronicles, Protestan-Lutheran dini anlayýþý doðrultusunda, özellikle Amerikan toplumunda 1960’lý yýllarda yaþanýlan “özgürlükçü deðiþime” tepki olarak kurulan Rockford Institute’un yayýn organý.

Trifkoviç, günümüz Bosna-Hersek’ini oluþturan iki siyasi yapýdan biri olan Sýrp Cumhuriyeti’nde oturmayý tercih ediyor. 1992-1996 yýllarý arasýnda Müslüman Boþnaklar’a dönük katliamlarý gerçekleþtiren Bosnalý Sýrplar’ýn bu federal cumhuriyetinin baþkenti, savaþ sýrasýnda büyük katliam ve zorunlu Müslüman sürgünlerine sahne olmuþ Banya Luka...

Zaten Trifkoviç de, Suriye krizini bir anda Balkanlar’a taþýyan haberi Banya Luka’dan “patlattý...”Trifkoviç,  1990’lý yýllarda Sýrp Cumhuriyeti’nin “fiili” sözcüsü ve bu yönetimin eski liderlerinden, ayný zamanda “savaþ suçlusu” Biljana Plavsiç’in danýþmaný olarak biliniyor.

Ýddia, geçmiþinde katliam suçlularýna sözcülük ve savaþ suçlularýna danýþmanlýk olan böyle bir “Amerikalý” gazeteci tarafýndan gündeme getirildi, Rusya tarafýndan da BM Güvenlik Konseyi’ne kadar taþýndý!..

Hedef Türkiye mi?

Suriyeli muhalefet gruplarýnýn Kosova’da eðitildiði yönündeki iddia, “dolaylýolarak” Türkiye’yi hedef alan bir geliþme kuþkusuz... Çünkü, Suriye muhalefeti çalýþmalarýný halen Ýstanbul’da yürütüyor ve Türkiye ile Kosova çok yakýn stratejik iþbirliði içindeler. Ýddia, söz konusu geliþmenin içinde Türkiye’nin de olduðunu söylemiyor ama, Ankara’ya dönük bir mesaj içerdiði açýk.

Trifkoviç, yorumunda, Kosovalý Arnavutlar’ýn Suriyeli savaþçýlara eðitim verecek kapasitede olmadýðýný savunarak, Amerikalý askeri eðitimcileri iþaret etti. Kosova topraklarýnda, Amerika’nýn “dev kapasiteli”Bondsteel Askeri Üssü bulunuyor!.. Ýddianýn Balkanlar’daki Amerikan varlýðýna dönük rahatsýzlýðý dile getirdiði açýk bir gerçek.

Sýrp halkýna dönük mesaj

Sýrbistan halký, önümüzdeki Pazar günü (20 Mayýs) yeni cumhurbaþkanýný seçmek üzere sandýk baþýna gidecek. Þimdiki cumhurbaþkaný ve “Türkiye’nin dostu” , Avrupa Birliði yanlýsý cumhurbaþkaný Boris Tadiç’i, Rusya, Sýrbistan’daki milliyetçiler, Kosova’nýn içinde yaþayan Sýrplar ve tabii ki Bosna-Hersek’teki Sýrp Cumhuriyeti istemiyor. Açýklamanýn milliyetçi görüþleriyle dikkat çeken ve seçimi kazanmasý halinde hem Bosna-Hersek hem de Kosova’da yeni krizler yaratacaðýnýn iþaretini veren Tomislav Nikoliç ile Boris Tadiç arasýndaki son oylama öncesine denk getirilmesi dikkat çekici...

“Suriye krizi” artýk “Ortadoðulu karakterini” yitiriyor... Krizin doðu sýnýrýmýzdan batýdaki stratejik alanýmýza yayýlmasý riski yükseliyor...

DÝP NOT: Ankara’daki güvenilir diplomatik kaynaklar ile görüþtüm, Suriye yönetiminin de daha önce bu tür iddialarý gündeme getirdiðini, Türkiye’nin iddialarý kesin bir dille yalanlamýþ olduðunu hatýrlattýlar.