Rusya Genelkurmay Baþkaný Gerasimov, Ankara’ya geldi. 11 yýl sonra ilk kez Türkiye ve Rusya Genelkurmay Baþkanlarý bu seviyede biraraya geliyor.
Görüþme sonrasý, ortak kullanýlan cümle ise manidardýr.
“Anlayýþ birliði pekiþtirildi.”
Evet bu tek kelimede, derin mesaj barýnmakta olduðunu anladýk.
Suriye ve bölgenin tamamý meselesinde, Rusya - Türkiye iliþkileri çok önem kazandý. Özellikle Suriye’nin geleceði konusunda ve pek çok meselede, Türkiye ile Rusya’nýn istekleri üst üste geldiði de bir gerçek artýk.
Bir kaç gün önce Lavrov’un Kerry ile “Suriye’ye dair anlaþtýðýmýz konularý beyan edebiliriz, gizleyecek durumumuz yok” demesi, esasýnda Rusya’nýn tavrýnýn ve isteklerinin bir üste hakim olduðu anlamýna geldi. Onun yanýsýra, Rusya Genelkurmay Baþkaný’nýn Ankara’ya gelmesi ve sonuç olarak “anlayýþ birliði pekiþti” cümlesi çýkmasý, Lavrov’un gizlemek istemeyip, Kerry’nin saklý tutmak istediði konunun içeriðini okumaya yardým etmekte.
Rusya; Suriye konusunda, ABD’den daha ziyade Türkiye tezlerine yakýn tez üretmekte þimdilik. Ayrýca Türkiye’nin tutumunu daha samimi bulmakta. Putin’in son röportajýnda, buna açýktan atýf sözkonusu.
Bölgenin önemli iki ordusu ve Suriye’de toprak bütünlüðünden yana tavýr ve tutum sergileyen iki ülke.
Burada ABD’nin toprak bütünlüðü meselesine bakýþ açýsýný, PYD’ye verdiði açýk destekten anlýyoruz.
Þimdi eðer Lavrov’un açýktan ifade etmek istediðini, Kerry konuþmayalým ile pekiþtirmek istemiþse, ortada iki durum söz konusu demektir.
1. Ya ABD, ortaðý PKK-PYD’den vazgeçtiðine söz verdi, deþifre olmak istemiyor.
2. Ya da Rusya ve Türkiye’yi ýlýmlý mesajlarýyla oyalayarak, ileride yeni oyuna zaman kazanmakta.
Bu arada ABD, Türkiye ve Rusya’da oluþan anti-Amerikancý kamuoyundan da pek rahatsýz. Zaten bu kadar uslu görünme mecburiyeti bundandýr!
Türkiye’nin güvenli bölge konusu ve PYD-PKK için alan devþirilme operasyonunda, Ruslarýn Türkiye’den yana pozisyon sergilemesi anlaþýlmakta. Toprak bütünlüðü meselesinde de hemfikir olan Türkiye ve Rusya’nýn, Suriye konusunda etkili noktaya gelmesi, ABD’nin güç kaybýna yol açmakta. Þu anda yüz dereden bin bahaneyle, siyasi havayý deðiþtirme gayretinde olduklarýný da anlamaktayýz.
Diðer taraftan da Türkiye’nin Akçakale ilçesinin karþýsýnda bulunan terör örgütü PYD denetimindeki Telabyad’da bazý evlerin çatýsý ile sokaklarda, ABD bayraklarýnýn asýlmasý da ABD’nin “oyalayarak zaman kazanma” oyununun bir parçasý olarak yorumlanmalý.
ABD, PKK-PYD-YPG gibi terörist ortaklarýyla aynen Amerikan askerinin üniformasýnda YPG terörist niþanýný gezdirmesiyle, teröristlerin elinde olan ilçede, ABD bayraðý dalgalanmasý tablosu arasýnda hiç bir fark yoktur. Zaten ABD’nin söylemlerinin içini boþ gösteren ortam da budur.
Türkiye - Rusya iliþkilerinin, özellikle Suriye konusundaki gelinen noktada etkisi, ABD’yi taraf deðiþtirmeye zorlamakta. Lavrov’un Suriye’ye yönelik “anlaþtýðýmýz maddeleri saklayacak durumumuz yok” cümlesinin arkasýnda da bu yatmakta.
Rus ve Türk askeri, Rusya Genelkurmay Baþkaný’nýn Ankara ziyaretiyle, iki ülke arasýnda siyaseten gelinen noktanýn askeri anlamda pekiþtirileceðinin ispatýdýr.
ABD; yalnýþ heplara dayaranak dizayn ettiði Ortadoðu’ya yönelik dýþ politikasý ve Türkiye’de darbe giriþiminde bulunan FETÖ’ye, müttefikliðin gerektirdiði tavrý sergileyememesi, þimdiki ortamýn esas ilhamverici unsuru olduðunu anlamakta. Brjezinski’nin; “ya Rusya’yý, ya Çin’i bu ortamda yanýmýza almalýyýz” uyarýsýný da, Rusya’ya yaptýrým konusunda, Amerika’dan gelen bazý ürünlere yönelik yumuþamalarý da, esasýnda Suriye’deki gelinen noktaya göre okumalýyýz. Lakin bunu yaparken, ABD-Rusya-Ýran üçgeninde, Suriye’deki güçlerini doðru tespit etmeden yorum yapmaktan da sakýnmalýyýz. “Bir oyunun bittiði yerde, yeni oyun çýkar” mantýðýndan, bölgeyi bu hale getiren büyük güçlerin vazgeçmeyeceðini de gözardý edemeyiz.