2004 yýlý Aralýk ayýnda Ukrayna’nýn baþkenti Kiev’e indiðimde, kentin merkezindeki “Maydan” henüz “Euromaydan” olarak adlandýrýlmamýþtý. (Türkçe “meydan” demektir, ben Ukrayna halkýna saygýdan söyledikleri gibi yazmayý tercih ettim, býrakýn þu Maidan yazýlýþýný) O, þimdi oldu. Bir halkýn “devrim ateþi”ni yakýndan izlemeyi her zaman sevdim. Meslek serüvenim, beni Kiev’e taþýdýðýnda, küresel siyasete “renkli devrimler” olarak geçen geliþmenin “turuncu” olaný Ukrayna’da yaþanýyordu. Günümüzde “Rusya yanlýsý” adýmlar attýðý için Euromaydan’da protesto edilen Devlet Baþkaný Yanukoviç”Avrupa yanlýsý” hareketin öncüsü Yuþçenko’ya karþý siyaset sahnesindeydi. Maydan’ý iþgal eden ve Yuþçenko iþbaþýna gelene kadar oradan ayrýlmayan göstericilerin arkasýnda büyük bir güç olduðu belliydi. ABD’deki “Polonya lobisi”nin de doðal lideri olan ünlü strateji uzmaný ZbigniewBrezezinski’nin hazýrladýðý plan çerçevesinde Polonya, Avrupa Birliði adýna devreye girmiþti. Amaç, Ukrayna’yý Rusya kontrolünden uzaklaþtýrarak Avrupa’ya yanaþtýrmak, Avrupa’nýn sýnýrlarýný Polonya’nýn ötesine taþýmaktý. Baþardýlar. Ýþbaþýna gelen Yuþçenko-Timoþenko ikilisinin zaaflarla yüklü yönetim biçimleri planýn devamýný getiremedi.Rus destekli Yanukoviçülkenin rotasýný AB’den ayýrmaya kalkýnca da bugün yaþanýlanlar gündeme geldi.
Suriye’ye karþý Ukrayna...
Bir süredir, Rusya’nýn Suriye’deki ataklarýyla, Kiev’in Euromaydan’ýndaki ABD-AB ataklarýnýn paralel yürümesinden ciddi þüphem doðmuþtu, ama bu þüpheler, MünihGüvenlik Konferansý’nda açýklýk kazandý.
ABD, Rusya’nýn Suriye’deki politikasýnýn yanýtýný Ukrayna’da veriyor!..
ABD Dýþiþleri Bakaný Kerry’nin, ülkesinin ve Avrupa’nýn, Ukrayna’daki demokrasi güçlerini desteklediðini açýkça ifade etmesi bu politikanýn dýþa vuran yüzüdür.
Rus Dýþiþleri Bakaný Lavrov’un, bu sözleri, “batýnýn ikiyüzlü politikasý”olarak niteleyip, Batý’nýn Ukrayna’nýn içiþlerine doðrudan müdahale ettiðini savunmasý dikkat çekici.
Lavrov bu sözleri söyledi ama, Kerry, Ukrayna’nýn Avrupa yanlýsý muhalefetinin üç önemli lideriyle özel bir toplantý yaparak Moskova’yý bu konuda pek ciddiye almadýðýný göstermiþ oldu.
Rusya güvenlik hattýný Ortadoðu’da Suriye topraklarýnda kurmaya çalýþýrken ABD+AB ittifaký onu, hemen yaný baþýnda, Ukrayna’da vuruyor!..
Ukrayna ordusunun, Yanukoviç”ben hastayým, bana bir-kaç gün müsaade” dedikten hemen sonra bir muhtýra yayýnlamasý, buna karþýlýk Batý’nýn “demokrasigüçlerini” orduya karþý yalnýz býrakmayacaðýný açýkça ifade etmesi dikkat çekici.
Mýsýr’da düþtükleri tuzak...
Ukrayna Savunma Bakaný PavloLebedev, Rusya doðumlu bir bakan, ordunun Yanukoviç’in yanýnda yer aldýðý biliniyor. 185 bin personelli Ukrayna ordusunun Avrupa yanlýlarýna karþý bir eyleme giriþip giriþmeyeceði önemli bir soru iþareti. Yapabilirler, çünkü, Batý, Mýsýr ordusunun Mursi’ye karþý gerçekleþtirdiði darbeyi “darbe” olarak niteleyemedi. Eller kirli, Ukrayna ordusu Euromaydan’ý tanklarla temizlediðinde, o darbeye nasýl darbe diyecekler?
Bir büyük oyun...
NATO’nun füze kalkaný’nýn önleyici füzeleri Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti’ne yerleþtiriliyor, radarlarýndan biri de bizim topraklarýmýzda. Romanya’nýn sisteme giriþinden 3 gün sonra, 31 Ekim 2013’te Rusya, nükleer caydýrýcýlýk tatbikatý gerçekleþtirdi. Ayný gün, Sovyetler Birliði’nin yýkýlmasýndan sonra ilk kez, nükleer bomba taþýma kapasitesine sahip Rus Tupolev “Blakjack” stratejik bombardýman uçaklarý da Venezuella-Nikaragua hattýnda eðitim uçuþu yapýyordu. Böyle bir oyundan söz ediyorum.
Gezi Parký neydi?..
Oyunun bu ölçüde týrmandýðý bir dönemde, küresel güçler, kimseyi tanýmaz, tehlikeli bulduklarý herkesi etkisiz hale getirmenin yollarýný ararlar. Türkiye ve Brezilya’nýn geçtiðimiz yaz aylarýnda ani sokak olaylarýyla çalkalanmasý ilginç bir gösterge. “Küresel güçler” açýsýndan “asýl hedeflenen ülkeye dönük” bir çalýþmanýn baþlangýç fiþeði miydi, bütün yaþananlar, düþünmek lazým. Türkiye ve Brezilya’da yönetimler þöyle bir “türbülansa” girdi ama, bakýn, sokak, Ukrayna ve Tayland’da “seçmen iradesine sahip” yönetimleri ne hale getirdi...
Dünya, siyasetin, sokaktan veya internet üzerinden yayýnlanan yasadýþý telefon kayýtlarýnýn doðrudan müdahalesine açýldýðý, ulusal devletler içinde kimin eli kimin cebinde belli olmayan paralel yapýlanmalarýn devreye girdiði garip bir dönemden geçiyor.
Kabul edelim, bu, zorlu bir dönem... Çok fazla soru iþaretiyle yüklü...