Suriye’deki isyan iç savaþa dönüþtüðünden bu yana Türkiye hariç Suriye muhalefetinin yanýnda yer alan neredeyse bütün aktörler pozisyon deðiþtirdi.
Zaman gazetesi, “ABD’nin Türkiye’yi gözden çýkardýðýný” ‘müjdelediði’ seri haberlerinden bilmem kaçýncýsýný “Artýk býrakalým da ‘deðerli yalnýzlýðýn’ tadýný çýkarsýnlar” baþlýðýyla verdi. Oysa Gülenci kalemlerin pek çoðu daha isyanýn en baþýnda ABD gelsin ve havadan Esed’ýn askeri noktalarýný bombalasýn görüþündeydi.
Ýran’ýn Suriye, Lübnan ve Irak’taki gücünden, etkisinden hatta fiili varlýðýndan Türkiye’nin yeterince haberdar olmadýðý yönündeki eleþtiriler baþka, ama ABD ve Türkiye’deki muhiplerinin Suriye muhalefetine bakýþlarýndaki deðiþim öyle böyle deðil.
Ve tabii baþýndan beri Esed ve Baas rejiminin yanýnda hizalanan ve bunu sözde anti-emperyalizmle meþrulaþtýrmaya çalýþan “içimizdeki Baasçýlar” ve doðrudan Esed’e çalýþanlar zaten alýnlarý lekeli olarak dolaþýyorlar.
Alýnlarýnda Esed’in öldürdüðü çocuklarýn kanlarý var. Evsiz yurtsuz kalmýþ milyonlarýn ahý var üzerlerinde.
Duvarlara “rejim er geç deðiþecek” yazdýðý için tutuklanan ve öldürülen çocuklarýn isyanýydý Esed’in içindeki katili hortlatan, onu babasýnýn kýlýðýna sokan.
Ve tabii ki daha ilk günden itibaren Ýran’ýn Suriye’de savaþan bir güç olarak yerini almasý ve sanki kendi sýnýrýný koruyormuþçasýna Suriye’yi muhaliflerden temizleme azmiyle Esed’e omuz vermesi.
Esed katliamýyla ölenlerin sayýsý henüz onbinlerle anýlýyorken, savaþtan kaçýp Türkiye’ye sýðýnanlarýn sayýsý daha 200-300 binlerdeyken Kilis’teki bir kampý ziyaretimizde gazeteci kýlýðýna girmiþ Esed ajanlarý kulaðýmýza fýsýldamaya baþlamýþtý.
Esed iþi sýký tutmuþtu yani, daha ortada IÞÝD falan yoktu üstelik. El Nusra’nýn ne kadar Ýslamcý olduðundan kelli Suriye muhalefeti hakkýnda kötü propaganda yapýlýyordu. Ýçimizdeki Baasçýlar bugün IÞÝD için söylediklerinin benzerini o zaman da Suriye muhalefeti içindeki Ýslami rengini koyu bulduklarý gruplara yöneltiyor ve Türkiye’yi de onlarla yardým ettiði için saða sola þikayet ediyorlardý.
Kara propaganda makinesi alabildiðine hýzlý çalýþýyordu.
Ýran’ýn Þiiliði düpedüz araçsallaþtýrmak suretiyle saldýrgan bir dýþ politika oluþturduðunu, bir zamanlar, sýrf Lübnan’daki Þiilere ulaþabilmek adýna Nusayriliði ‘gulat’ saymaktan bile vazgeçtiðini akýlda tutarsak Ýran’ýn bugün Þii yayýlmacýlýðý olarak okuduðumuz agresyonunun ne kadar köklü olduðunu anlamak da mümkün olacaktýr.
Þiiliðin araçsallaþtýrýldýðý bir mezhepçi politika izliyor Ýran, tabii ki buradan görebildiðimiz monoblok yapýsýyla.
IÞÝD’in kime-neye hizmet ettiði artýk kabak gibi ortadayken, Esed’in elini güçlendirecek her aktörü meþrulaþtýrmak ve Müslüman katletmek dýþýnda bir iþe yaramamýþken hala IÞÝD üzerinden Türkiye’yi mahkum etmeye çalýþmak gerçeklerle algýlarýn savaþýný seyretmek dýþýnda bir anlam ifade etmiyor.
Suriye’de Esed’in hizmetinde büyük baþarýlar gösteren Kasým Süleymani’ye methiyeler düzen içimizdeki Baasçýlar azýcýk samimi olsalardý, “Türkiye Suriye’deki iç savaþý Ýran ile birlikte durdurabilir” cümlesini çok daha önce kurarlardý.
Suriye’nin dostlarýnýn birer birer arazi olduðu bir vasatta Suriye, Irak’ýn ve güneyimizdeki bütün Arap-Ýslam coðrafyasýnýn Batý için hali hazýrda potansiyel tehdit üreticisi olmaya devam etmesi ise Türkiye’yi bir kez daha haklý çýkartýyor.
ABD ve Ýran yakýnlaþmasýna bel baðlayanlar da çok sevinmesinler, Ýsrail orada durduðu müddetçe ve Ýran halký da “Ýsrail ve ABD þeytaný” ile uyutulduðu müddetçe bu yakýnlaþmanýn Suriye Baas’ýný ayakta tutacaðýný zannetmek fazla hayalci bir yaklaþým.
Esed eninde sonunda bir savaþ suçlusu olarak yargýlanacak.
Ama galiba ilk göreceðimiz acý gerçek þu olacak: Nasýl ki Irak oðul Bush’a mezar oldu Suriye’de Obama’ya mezar olacak, Obama derken Demokratlara...