Suriye tezkeresi için gizli oturum

Türkiye, F4 uçağının Suriye tarafından düşürülmesinden sonra bu ülkeye yönelik angajman kurallarını ‘tehdit’ öncelikli olarak değiştirmiş ve “her türlü tehdit algısına karşı anında misilleme yapılacağını” duyurmuştu. Bunun ilk örneği dün verildi. Ancak Suriye’yi caydırmak için en önemli adım bu sabah TBMM’de atılacak. TBMM gündeminde, teröre karşı Kuzey Irak’taki hedeflere askeri operasyon için her yıl çıkarılan tezkere vardı. Ancak Suriye tarafından gelen top atışı ‘saldırı’ olarak değerlendirildi ve anında karşılık verildikten sonra ‘daha ileri adım’ olarak TBMM gündemi değiştirilerek, rutin olduğu üzere saat 15:00’te olan Genel Kurul toplantı saati sabah 10:00’a alındı. Akşam saatlerinde “Irak tezkeresine Suriye de eklenebilir” yorumları yapıldı. Ancak Suriye için ayrı tezkere getirilmesine, Genel Kurul’un ‘gizli’ toplantıya çağrılmasına karar verildi. TBMM bu sabah Suriye konusunu gizli oturumda görüşecek ve tezkereyi oylayacak. Tezkerenin, caydırıcılık açısından Esad üzerinde daha etkili olacağı değerlendiriliyor.

Talimat ‘anganjman’dan

Misilleme için özel talimat verilmedi. Suriye’nin Türk F4’ünü düşürmesinin ardından değiştirilen angajman kurallari gereği çok kısa sürede karşılık verildi. Suriye askeri hedefleri zaten son gelişmelere göre güncellenmişti. Yeni angajman kurallarına gore ‘tehdit’ degerlendirmesi yapılarak olası hedefler ve alternatif misilleme yöntemleri belirlenmişti.

89 yıl sonra ilk kurşun

Türkiye, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra kendi topraklarından ilk kez bir başka ülkenin ordusuna karşı silah kullandı. Cumhuriyet tarihinde TSK bir başka devlete karşı sadece 1952’de Kore’de BM adina savaştı. 1974 Kıbrıs Barış harekatı ise bölünmüş bir devletin saldırgan silahlı gücüne yönelikti. Türkiye sadece Hitler Almanyası’na savaş ilan etti. O da savaş bittikten, Hitler yenildikten sonra.