Suriye’de Çerkes Harekatı!

Suriye'de çatışan iki taraf arasında sıkışıp kalan Çerkeslere yardım amaçlı kurulan Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi'nin yardım isteği yanıtsız kalmadı ve MİT'e bağlı Timler müthiş bir operasyona imza atarak yaklaşık 200 Çerkesi Türkiye'ye sağ salim getirdi. Savaşın yoğunlaştığı Suriye'de, zamanında  Hicaz demiryolunu korumak için gönderilen çok sayıda Çerkes, Suriye ordusuyla muhaliflerin arasında şıkışıp kaldı.  

Bireysel yardım yerine çok daha geniş kapsamlı bir yardım öngören, Dr Nusret Baş'ın önderliğinde Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi kuruldu. İlk aşamada yaklaşık 500 kişiden oluşan 300 aileyi Türkiye'ye getirdi; akrabalarının ya da imkanı olan Çerkeslerin yanına yerleştirdi. 

Ancak Suriye'de kalan Çerkeslerin sıkıntısı her gün biraz daha büyüyordu. Evlerinin bombalanması, Esad yanlısı Şebbiha milislerinin kız çocuklarını taciz etmeye başlaması, kapsamlı bir harekatı gerekli kıldı. 

Suriye'de mahsur kalanlarla gerek Arapça, Türkçe, Çerkesçe yayın yapan internet siteleri ve sosyal medya üzerinden gerekse de tek tek, telefonlarla bağlantı kuruldu. İlk aşamada Türkiye'ye gelmek isteyen 200 aile belirlendi. Özel bir uçak kiralandı. Türkiye Dışişleri Bakanlığıyla AFAD devreye girdi, Çerkeslerin bir süre Gaziantep'te bir kampta konuk edilebilecekleri saptandı. Tarihler 27 Mart 2013’ü gösterdiğinde Çerkeslere Beyrut'a gelmeleri söylendi. 

Aralarında Karaçay Türklerinin de bulunduğu 66'sı çocuk, 178 Suriye'den kaçmak isteyen Çerkes'in Beyrut Refik Hariri Havalimanı’na inen kiralık uçağa binmesiyle, herkes rahat bir soluk aldı. 

Uçak yerel saatle 23:45'te havalimanından kalktı. Yaklaşık bir saatlik bir yolculuktan sonra Gaziantep Havalimanı’na indi. 

Ellerinde bayrakları ve çocuklarıyla yeni bir yaşama adım atan Çerkesleri buradaki komite üyeleri büyük bir coşkuyla karşıladı. Herkes gözyaşları içinde birbirine sarıldı. Gelen konuklar Nizip'deki kampa götürülerek yerleştirildi...