Beþar Esad Ruslarýn televizyonuna verdiði demeçte “Suriye’de iç savaþ yok” demiþ. Tüm suçu yine dýþ güçlere havale etmiþ. O böyle söylerken Suriye’de ölü sayýsý 50 bini aþtý. Birleþmiþ Milletler verilerine göre sadece geçtiðimiz Cuma günü11 bin Suriyeli ülkeyi terk etti. Bunlarýn 9 bin kadarý Türkiye’ye sýðýnýrken, Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayýsý 120 bini aþtý. Ürdün ve Lübnan’dakileri de eklediðinizde sadece bu üç ülkede mülteci konumuna düþen Suriyeli sayýsýnýn 400 bini aþtýðý görülüyor. BM’ye göre 2012 sonuna kadar, yani önümüzdeki 1.5 ay içinde mülteci sayýsý 700 bini aþacak. Üstelik bu rakamlara kayýt dýþý kaçaklar dâhil deðil. Suriye’de evini, yurdunu kaybeden göçmenlerin sayýsý ise 2 milyona yaklaþýyor. Ve felaket olanca hýzýyla sürüyor.
Muhalifler Þam’a kesin bir üstünlük saðlayamýyor. En önemli sorunlarý birlik olamamalarý, organize hareket edememeleri. Bunun kadar önemli bir diðer sorun ise yeterli silaha ve askeri desteðe sahip olamamalarý. Batý müsaade etmeyince Katar ve Suudi Arabistan’ýn desteði sýnýrlý kalýyor. Amerika ise yüzde 100 destek vermekten kaçýnýyor. Batý’nýn korkusu silahlarýn yanlýþ ele geçmesi ve Suriye’de seküler Esad rejiminin yerini Ýslamcý ve Ýsrail karþýtý bir devletin almasý.
***
Batý’nýn kararsýzlýðý sürerken Rusya ve Ýran tam güçleriyle Esad rejimini destekliyorlar. Hem silah veriyorlar, hem de uzman ve asker. Suriye namýna savaþanlarýn bir kýsmý Hizbullah militaný veya Ýran baðlantýlý askerler. Rus askeri uzmanlarý da Esad’ýn yanýnda yer alýyor. Esad’ýn bugüne kadar ayakta kalabilmesinin sýrrý da burada yatýyor. Bu þekilde durum eþitleniyor ve taraflarýn birbirlerini eþit miktarda katletmesine imkân saðlanýyor. Böyle giderse son Suriyelinin son damla kanýna kadar bu mücadele devam eder. Kazanan ülkeyi yeniden ayaða kaldýracak gücü bile kendisinde bulamaz. Bu da elbette Ýsrail’e ve Suriye’nin parçalanmasýnda yarar görenlerin iþine yarar. Böyle bir sonuçtan Ýran ve Rusya da kârlý çýkar. Ýçi boþaltýlmýþ bir Suriye bu iki ülkenin bölgesel nüfuzlarýný arttýrmasýný saðlar.
Bu tabloda olansa Suriyelilere ve bize olur. Batý’nýn kararsýzlýðý nedeniyle muhaliflerin daðýnýklýðý daha da artýyor. Beklenen zafer bir türlü gelmeyince muhalefetin etrafýnda birleþeceði hedefler muðlaklaþýyor. Gerekli silahlar da gelmeyince muhaliflerin küçük gruplara bölünmesi ve terörist alt çetelere dönüþmesi tehlikesi büyüyor. Ayný þekilde her bir muhalif grup kendi destekçi ülkesini oluþturmaya baþlýyor ve günün sonunda Suriye’de Suudi Arabistancýlar, Katarcýlar, El Kaideciler, Rusyacýlar, Ýrancýlar gibi gruplaþmalarýn oluþmasý ihtimali artýyor.
***
Kýsacasý Batý’nýn kararsýzlýðýnýn Suriye’ye faturasý aðýr oluyor. Bu karamsar tabloya raðmen Obama’nýn yeni döneminde ciddi bir kýpýrdanma beklediðimi ifade etmeliyim. Geçen hafta Ýngiltere’nin devreye girmesi ve muhaliflerle görüþmesi, hatta muhaliflere silah teminini koordine edebileceklerini açýklamasý Suriye’de daha hareketli günlerin baþlayacaðýna iþaret ediyor.
Diðer taraftan savaþýn her geçen gün Türkiye sýnýrýna sýçrama olasýlýðý artýyor. Ceylanpýnar’da Esad sivilleri katlederken Türk askeri sýnýrda mevzi alarak sýnýrý korumaya baþladý bile. Savaþ ihtimali sadece Türkiye sýnýrýný deðil, Türk ekonomisini ve siyasi istikrarýný da baskýlýyor. Piyasalarda Suriye’yi gerekçe göstererek alýmlarýný durduran tüccarlar belirmeye baþladý bile.
Bu çerçevede ateþ sýnýra biraz daha yaklaþýrsa sýnýrda silahlardan arýndýrýlmýþ bir bölge oluþturulmasý gerekebilir. Bunun için de NATO’nun desteði þart. NATO’nun devreye girebilmesi ise Rus engeli aþýlamadýðý için BM Güvenlik Konseyi onayý ile olamayacaðýna göre ancak meþru müdafaa ve NATO’nun 5. maddesinin devreye girmesi halinde mümkün olabilir. Kýsacasý ateþ sizin topraklarýnýza düþmek üzereyse onu ülkenizden uzak tutmak zorundasýnýz.