Evet, Suriye’de bir Rus vahþeti icra ediliyor ve dünya bunu sýradan haberler þeklinde görüyor.
Öylesine bir DAÝÞ canavarý oluþturuldu ki, bu bütün baþka canavarlýklarý görmemize engel oluyor.
Amerika DAÝÞ’le mücadele ediyor, gerekçe terör! Peki Rusya’nýn Suriye’de yaptýklarý terör olmuyor mu?
Þu bir gerçek: Rusya Esed tarafýndan Suriye’ye davet edildiðinden bu yana DAÝÞ’in bugüne kadar öldürdüklerinin birkaç misli sivil insaný katletti. Hala da Türkmenler’e karþý gökten ateþ kusuyor. Okullarý vurdu, pazar yerlerini vurdu, biliniyor ki Esed’in varil bombalarýnýn yerini Rus bombalarý aldý. Peki neden dünyadan bir isyan çýðlýðý yükselmiyor. Neden Amerika’nýn gýký çýkmýyor?
“Rusya Suriye’de niye var?” sorusunun cevabý da kayboldu bu arada. Niye var? Güya DAÝÞ’le mücadele için.
Güya Esed de DAÝÞ’le mücadele ettiðini söylüyor.
Ýran da DAÝÞ’le mücadele ediyor güya!
Amerika Suriye’de çok kötü biçimde Rusya’ya alan açan ülke haline geldi. Çünkü Rusya bombardýmanlarýnýn sadece yüzde 10’unun DAÝÞ’i hedef aldýðý, yüzde 90’ýnýn rejim muhalifi alanlarý yok etmeye yönelik olduðunu en iyi Amerika biliyor. Ama sanki Esed muhaliflerinin yok edilmesi noktasýnda ABD ile Rusya anlaþmýþ gibi bir alan görüntüsü var. Yoksa gerçekten böyle mi?“Arap baharý” sürecinde Esed devrileceði zaman “Yerine kim gelecek?” sorusu ile zihin dokularý allak bullak olan ve þimdilerde açýk açýk “Acaba Esed iktidarda kalsa mý?” ihtimallerini gündeme getiren Amerika için Suriye sorunu, sadece “Ýslamcý muhalefeti yok etme” hesabýndan mý ibaretti de, böylesine yok edici bir misyon üstlenen Rusya’ya karþý lalü ebkem durmaya yöneldi?
Suriye muhalefetini yok etme hesabýnýn bir boyutunun Türkiye’ye yönelik olduðunu görmemek için gözleri tümüyle kapamak lazým. Aslýnda “Arap Baharý”na yönelik Amerikan freni, o iþin içinde “Türkiye öncülüðü” bulunduðu deðerlendirmesi ile de ilgilidir. Arap Baharý ile birlikte Ýslam dünyasýnda “Batý formatý”ndan farklý, bu coðrafyanýn baðýmsýz yükseliþini öngören bir proje olduðu, onu da Türkiye’deki Erdoðan - Ak Parti çizgisinin yükselttiði okumasý ile fren devreye girmiþtir. Rusya ile yollarýn kesiþmesi de bu yüzdendir. Arap Baharý’nýn dokusundaki “Sünni öz”e karþý Ýran’la “Þia ayaðý”nýn devreye sokulmasý da bu yüzdendir.
Bu süreçte DAÝÞ diye bir canavar üretilmiþ, onun üzerine bomba yaðdýrýlýr gibi yapýlýp, bütün coðrafya istilacýlarýn at koþturduðu bir alan haline gelmiþtir.
Bu süreçte Türkiye olarak sesimizin bütün gücüyle;
Bir: Batý’yý sonuna kadar sorgulamak lazým. Hani demokrasi diyordunuz, hani insan haklarý diyordunuz, hani, hani, hani?
Ýki: Rus vahþetini gün gün dünya kamuoyuna taþýmak ve bir insanlýk isyanýný geliþtirmek lazým. Bu noktada, uçak düþürüldükten bu yana benimsenen ýlýmlý dilin Rusya’nýn sadece vandallýðýný artýrdýðý muhakkaktýr. Hatta Rusya, uçak düþürüldükten sonra özellikle Türkmenlere karþý bir kazýma operasyonu yürütüyor ve bunu adeta “Türkiye’yi vuruyormuþ” izlenimi vererek yapýyor. Suriye’de Esed vahþeti ile Rus vahþeti atbaþý gidiyor. Ortada Afganistan iþgalinden çok daha zalimleþmiþ bir Suriye iþgali söz konusu. Dünya kamuoyunu Batýlý ülkelerin duyarsýzlýðýna karþý da harekete geçirmek lazým. Zalim sadece adý DAÝÞ olunca mý onunla savaþýlacak, sorusu bugün çok daha hayati hale gelmiþtir. Benzeri þekilde Ýslam dünyasýnda Rusya’nýn Suriye’deki cinayetlerine karþý büyük kitlelerin tepkisini sokaða taþýmak gerekiyor. Ta ki kendisini bünyesindeki 20 milyon Müslüman sebebiyle “Ýslam ülkesi” olarak tanýmlayan Putin, Müslümanlarýn yüreðinde nasýl bir “Nefret objesi” haline geldiðini görsün.
Son olarak þunu kaydetmek isterim: Türkiye içindeki PKK hareketlenmesi ile Suriye ve bölgede geliþen olaylar birebir alakalýdýr. Suriye’de bir ayaðý var oyunun, Türkiye’de bir ayaðý. Mýsýr’da baþka bir ayaðý. Türkiye, terörü sür’atle en asgariye indirerek, bu oyuna asla izin vermeyeceðini dostlara, düþmanlara, dost görünenlere ve içerde kafasý karýþanlara anlatmalýdýr.