Suriye’deki ateþkes ve ABD’nin yeni Rusya ambargosu

Rusya’nýn; Suriye’deki ateþkes anlaþmasý konusunda Türkiye ile anlaþmasý akabinde, Obama giderayak yeni anti-Rusya ambargolarýný kapsayan yeni bir yasaya imza attý.

Bu yasaya göre Rusya’nýn; Amerika’daki 30’a yakýn diplomatý içerisinde FSB (Federal Güvenlik Hizmeti) ve GRU (Devlet Ýstihbarat Ýdaresi) görevlileri de yer alýyor. Rusya’nýn ABD’deki resmi diplomatik temsilciliklerinde görev alan üyelerinden bir kaçý dâhil, istenmeyen kiþiler listesine alýnarak deport edilecek.

ABD; kendisine yönelik tüm siber saldýrýlarýn arkasýnda, Rusya’nýn durduðu kanaatine sahip!

Seçim döneminde iç politika için olsa bile, adaylarýn kavgalarýnýn esas odak noktalarýndan biri olarak, Rusya üzerinden siyaset üretmeleri de, esasýnda Amerika’nýn “kendinden emin, her þeye kadir tarzýna ve tavrýna” kendilerince vurulan darbe olarak yorumlanmakta.

ABD’nin tarzýna, duruþuna tamamen ters olan bu tutumuyla esasýnda, derin Amerikan kaosunun giderek artacaðý konumuna iþaret etmektedir.

Amerika kimseden korkmazdý! Tüm Hollywood filmlerinde son sözü Amerikalý kahraman gelip söyler ve dünyayý Amerikan hayali kurtarmaz mýydý? Filmlerinde bile düþmanlarýný; geri zekalý, salak, acýmasýz, katil olarak tarif etmezler mi? Kudret sahibi tek gücün, Amerika olduðu fikrini yýllardýr dünyaya entegre etmeye gayret edilmedi mi?

Þimdi ayný Amerika, her taþýn altýndaki sorunun müsebbibi olarak Rusya’yý göstermekte!

Bunu yaparak, yeniden Rusya’yý cazip noktaya sürükledi. Kimseden korkmayan ve ABD’ye kafa tutan bir Rusya meydana getirildi.

Neden mi?

Ýþte bu yanlýþ hesaplar, kendilerini çok zeki bildiklerinden, coðrafyalarýn doðasýný ve sosyolojisini iyi okuyamadýklarýnýn göstergesi olsa gerek!

Obama’nýn berbat dýþ politikasý sonucunda, Türkiye ve Rusya’ya yönelik yanlýþ tutumlarýndan dolayý, neredeyse Suriye konusunda masa dýþý kalmakla karþý karþýya galiba!

Amerikan medyasý bunu büyük hezimet olarak yorumlamakta! Astana’da yapýlacak “Suriye zirvesi” katýlýmcýlarý arasýnda ABD’nin olmamasý, yeni Amerikan tarihi için “örneði yaþanmamýþ süreç” olarak analiz edilmekte.

Türkiye ile NATO müttefikliðine raðmen, terör örgütlerine verdiði destekle, “her ne kadar bunu inkâr etse de” ortadaki vakayý, ABD’nin düþen etkisinin esas nedenlerinden biri olarak okumaktayýz.

Rusya; ABD’den farklý olarak, Suriye’de uzun süreli kalmayý, para harcamayý, askerlerinin savaþta öldürülmesini arzu etmemekte! Ayrýca Rusya, coðrafyanýn dokusunu iyi yorumlayabildi. Türkiye’siz masa kurulamayacaðýný anladý. Türkiye ile Halep’ten tahliyeler süreci ile birlikte, ortak adým atýlmasýnýn örneklerini gösterebildi.

Burada, Ýran kritik! Çünkü Ýran’ýn derdi baþka. Rusya’nýn mevcut etkisi altýnda, çizgiyi aþamayacaðýný da iyi anlamakta! Esad’ýn gitmesi konusunda, gönülsüz olduðu aþikâr! Esat’ýn yerine kimin geleceðini dert ediyor kendine. Kimin geleceðinde mutabýk kalýnýrsa, sýkýntý çýkarmayacaðý aþikârdýr. Rusya; rejim üzerindeki etkisini ve Türkiye muhalifleri üzerindeki etkisini devreye sokarak, nihayet ateþkesle yeni sürecin baþlamasýna start vermiþ olunacak.

Türkiye’nin ikazlarýný duymazdan gelen ABD, tavrýný yanlýþ politikalarla süsledi. Görünümü ile eylemleri arasýnda uçurum örneklerini, bu tarihi süreç içerisinde gösterebildi. Rusya’nýn askeri güçlerini geri çaðýrmasý ile baðlý imzaladýðý belge, Rusya’nýn Suriye’de askeri olarak daha fazla kalmak istemediðinin ispatýdýr. Bölgeden siyaseten güç olmak isteyen Rusya, kendisine ilaveten ekonomik yük olan olaylardan uzak durmazsa, yeni sorunlarýn kapýsýnda olduðunu bilmektedir. Dolayýsý ile Rusya, Türkiye ile güven içerisinde yol alacaktýr. Terör örgütleri konusunda, Türkiye’nin sýnýr güvenliði için yaptýðý operasyonlar, Rusya tarafýndan sorun olarak gözükmeyecektir. Bilakis Rusya için, bir an önce meselenin kapanmasýna yardým eden bir veri olarak deðerlendirdiði aþikârdýr.

“Türkiye’siz olmayacak” demiþtik. Zaman ve konjonktürel þartlar deðiþmekte. Bu deðiþim içerisinde Türkiye’nin ilkeli duruþu, coðrafya insanýnýn geleceði namýna kazandýracaktýr.