Toplumdaki güven ortamýný Suriyelilerin bozduðu söylemi abartýlý bir yaklaþýmdýr. Kimi münferit suç ve kabahatleri bütün Suriyelilere mal etmek hiç de âdil bir yaklaþým deðildir. Kaldý ki istatistiklere göre, Suriyelilerin suç oraný Türk vatandaþlarýnýn oranýndan hayli düþüktür.
Ayrýca kimi Suriyelilerin olumsuz tavýrlarýndan Suriyeliler de þikâyetçidir.
Öte yandan Suriyeliler ülkemizde geçici koruma statüsünde bulunmaktadýrlar ve bu statü gereði hizmet almaktadýrlar. Saðlýk hizmetleri bütün hastanelerde ücretsiz deðildir, sadece belli hastanelerde ücret alýnmamaktadýr.
***
Ucuz iþçilik sorununun mes’ulü de yabancýlar deðil, maalesef bizim iþverenlerimizdir. Vergiden kaçan iþverenlerimiz çözümü ekmek parasý için her iþi yapmaya hazýr yabancýlarda buluyorlar.
Ýki sene önce ziyaret ettiðimiz Þanlýurfa’da iþ adamlarý, Türklerin iþ beðenmediðini ve sanayi bölgesinin yükünü Suriyeli iþçilerin çektiðini söylemiþlerdi.
Vasýfsýz elemanlarýn iþsizlik þikâyetini ben de haklý bulmuyorum. Bu manada Türkiye’de iþsizliðin deðil, iþ beðenmezliðin varlýðý bir vakýadýr!
***
“Üniversitelere sýnavsýz giriyorlar” iddiasý da tamamen propagandadan ibarettir; çünkü bütün yabancý uyruklular üniversitelere nasýl giriyorlarsa Suriyeliler de öyle giriyorlar.
“Mehmetçik Suriye’de þehit olurken onlar burada keyif çatýyor” söylemi hem yerinde hem de yersiz.
Yerindedir, çünkü kimi Suriyelilerin ülkelerindeki savaþa raðmen sürdürdükleri pervasýz tavýr ve davranýþlarý vatandaþlarýmýzý haklý olarak rahatsýz etmektedir.
Ama þunu da kabul etmek gerekir ki herkes savaþamaz savaþmasý da mümkün deðildir. Bununla birlikte Suriyeliler savaþmýyor da denilemez. Çünkü Özgür Suriye Ordusu Suriyelilerden oluþuyor ve Suriyeliler adýna savaþýyor.
***
“Ülkemizde onca aç varken Suriyelileri doyurma” söylemi de yersiz ve temelsiz bir propagandadýr. Türkiye’de bir taraftanhükümet bir taraftan belediyeler bir taraftanSTK’lar yoksul vatandaþa öyle büyük yardýmlar sunuyorlar ki aç insanýn kalmasý mümkün deðil!
Suriyelilere yapýlan yardýmlar da vatandaþýn istihkaký kesilerek yapýlmýyor.
Türkiye’nin seslendirdiði 37 milyarlýk harcama da bütçeden çýkan rakam olmayýp, (BM ölçülerine göre) verilen bütün hizmetlerin deðeridir.
2019 bütçesi meclisten geçti. Sýðýnmacýlara ne kadar bütçe ayrýldýðýný bilen veya hatýrlayan var mý?
***
Þunu da yakinen biliyoruz ki, Suriyelilerin çoðunluðu geçimini kendi imkânlarýyla temin eden varlýklý insanlar. Sadece Türkiye’ye geldiklerinde 12 milyar dolarlýk varlýklarýný Türk bankalarýna yatýrdýklarýný biliyoruz.
Bu bakýmdan Suriyeliler Türkiye’ye yük deðil, ekonomik katký saðlýyorlar dersek abartmýþ olmayýz. Hatta bazý istatistikler Suriyelilerin Türk ekonomisine 30 milyarlýk bir katkýsýndan söz ediyor!
Tabii bazý semtlerdeki Arapça tabelalarýn yoðunluðu yadýrganýyor!
Toplumumuz alýþýk deðil. Demokratik kültür de henüz olgunlaþmýþ deðil. Birbirimize tahammül edemezken bir de yabancýlarýn arzý endam etmesi toplumda kimi tepkilerin oluþmasýný kaçýnýlmaz kýlýyor.
Benzer durum Gaziantep’te yaþanmýþtý. Sokaklar caddeler birden Suriye plakalý araçlarla dolmuþtu. Toplumun tepkisine neden olacaðýný gören Vali Ali Yerlikaya isabetli bir kararla toplum tepki vermeden bu manzarayý deðiþtirmiþti.
Þimdi o valinin Ýstanbul’da görev yapýyor olmasý Ýstanbul için çok önemli bir kazançtýr!
***
Evet kimi olumsuzluklarý görmezden gelemeyiz. Muhalefetin her söylemini de yabana atmamak, haklý olduðu hususlarda gereðini yapmak lazýmdýr.
Petrol zengini Müslüman ülkeler hiçbir mazluma sahip çýkmazken, insan haklarý edebiyatýný diline pelesenk etmiþ batý ülkeleri kapýlarýný sýký sýkýya kapatýrken Türkiye’nin sadece Suriyeliler deðil, bütün mazlumlara kapýlarýný açýp onlarý aðýrlamasýna bütün dünyanýn gýpta ettiðini de unutmamak lazým.
Bu gurur Türkiye’nin gururudur!