Suriye’ye PKK operasyonu

AK Parti’nin iktidara geldiði 2002’den bu yana her kritik geliþmeyi hükümeti çökertme aracý olarak kullananlar, þimdi Suriye sopasýyla yeni bir dayak provasý yapýyorlar. Bunlarýn kim/kimler olduðunu herkes çok iyi biliyor.

28 Þubat sürecinden hafýzamýza kazýnan Hürriyet Yazarý Ertuðrul Özkök, 18 Mayýs 2012 tarihli köþesinde kamuoyunun yandaþ gazeteciler tarafýndan yanlýþ yönlendirildiðini iddia ederek, Suriye’de havanýn kötü olmadýðýný yazdý.

Suriye’den komþu ülkelere sýðýnmaya kalkýþan, tanklarýn altýnda ezilen, top atýþlarýyla parçalanan, kimyasal silahlarla nefesleri kesilen on binleri, harap olmuþ binalarý, hayalet þehre dönen topraklarý görmezlikten geldi.

Bir köþesinde “Ben bir domuzum”, bir baþka köþesinde “köpek olduðumu ispat edebilirim” diyerek hayvanlar aleminde ruhunu dinleyeceði sakin nehir kenarý arayan bu zat, o yazýsýnda ölüm haberleriyle bakýn nasýl dalgasýný geçiyor: “Esad rejimi halký inletiyor, halk Baas diktatörlüðünden illallah ediyor. Esad gitti gidecek. Yaratýlan hava buydu deðil mi?” 

Takmýþ Dýþiþleri Bakaný’na devam ediyor: “Yani bakanýn uçaðýnýn motor gürültüsü kesilince duyduklarýmýz çok farklý.”

Referans aldýðý Cumhuriyet’teki bir habere gönderme yaparak þu yoruma katýldýðýný ifade ediyor: “Muhalefet içindeki çatlak daha da büyüyor. O kadar büyüyor ki Arap Birliði aralarýndaki sorunlarý tartýþmak için bile bir araya getiremiyor.”

Sonra?

Rejim çökse bile bu durumun Esad ailesinin siyaset sahnesinden silineceði anlamýna gelmeyeceði yorumunu yaparken, þu tezi iþliyor: “Ülke iþgal edilirse Þam Merkezli yeni bir devlet kurulabilir.”

Ayný adam 20 Temmuz 2012 tarihli köþesinde AK Parti’ye ömür biçiyor bu defa: “Bugün 66 yaþýndayým, AKP’nin yýkýlýþýný göreceðimi umuyorum.”

Ýnsanlarý ve kurumlarý dinamik kýlan, temel faktörlerden biri geleceðe dair umutlarýdýr. Aksi halde, 62 yýldýr iktidar yüzü görmeyen CHP, nasýl ayakta kalýrdý!

Ardýndan, 26 Temmuz 2012’de Suriye tezi baþka bir boyuta dönüþtü. Daha önce Suriye’nin asla parçalanmayacaðýný ve Esad’ýn kalacaðýný iddia eden yazar, Kürt sýnýrýnýn bin 200 kilometreye uzandýðýný belirtip “Kürt baharý sýnýrýmýza dayandý” dedi. Olaylarý “stratejik derinliðin artçý depremi” olarak yorumladý.

Esad’a umut baðlayýp bir ay sonrasýný bile göremeyen yazar, hazindir, hükümeti, öngörüsüzlükle suçluyor.

Operasyon planý

Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu’nu aradým, uzun bir sohbetimiz oldu. Bu tür yazýlarý hatýrlatýnca güldü: “Onlar daha önce de Esad’ýn kalacaðýný ve Suriye’nin güllük gülistanlýk olduðunu yazýyorlardý. Þimdi Esad rejiminin sonunun geldiðini anladýlar.”

Devam etti Davutoðlu: “Haklýlýðýmýzý teyit eden geliþmeler olunca, bizi, partimizi, hükümetimizi yýpratmak için yeni kampanya baþlattýlar.”

Bakanýn sözünü ettiði kampanya iki ayrý odaktan yürütülüyor. Biri PKK’nýn Kuzey Suriye’de devlet kurduðu iddiasý, diðeri mülteci kamplarýndaki isyanlar. Bakan, “Esad kalacak” diyenlerin þimdi “Suriye bölünüyor, PKK devlet kurdu” demeye baþlamasýný ve kamplardaki güdümlü isyanlarý, hükümete yönelik menfi kampanyanýn parçasý olarak görüyor.

Sohbetin satýr aralarýndan çýkardýðým bir baþka gerçek var. Tüm bu geliþmeler güvenlik zirvesinde detaylarýyla ele alýnmýþ, kampanyanýn hangi merkezden ve nasýl start aldýðýna dair çok özel bilgiler paylaþýlmýþ.

Yani devlet o gizli eli biliyor.

Peki, PKK Kuzey Suriye’de PYD ile iþbirliði yaparak bir devlet kurabilir mi? Baþbakan Erdoðan’ýn açýkça ifade ettiði gibi Bakan Davutoðlu da söylüyor: “Buna asla izin vermeyiz.”

Nasýl olacak? Kuzey Irak tekerrür edemez mi?

Davutoðlu’na göre bu ihtimal mümkün deðil. 12 yýl süren yönetim boþluðu, Çekiç Güç’ün bölgedeki rolü ve daðlýk coðrafya gibi birçok faktörün Kuzey Irak’taki oluþuma yol açtýðýný düþünen bakan, ayný þartlarýn Suriye’de geçerli olmadýðý kanaatinde.

O halde çözüm? Esnek Libya Modeli...

Bakan þöyle tarif ediyor: “Geçiþ döneminde Libya’daki gibi Ulusal Konsey kurulsun, konseye Libya’dan farklý Esad rejimini temsil eden ancak katliama karýþmamýþ isimler de katýlsýn.”

Planýn hiçbir yerinde, Nusayri veya Kürt Devleti gibi Suriye’nin parçalanmasý esasýna dayalý senaryolara yer yok. Bakan: “Nusayrilerin dini haklarýný, Kürtlerin kültürel haklarýný korumasýna saygýlýyýz. Tüm unsurlarýn bir arada kardeþçe yaþayacaðý demokratik ortamýn kurulmasýný arzu ediyoruz.”

Bu konuda umutlu bakan...

Halep’in muhaliflerce ele geçirilmesi halinde Þam’ýn direncinin büyük ölçüde kýrýlmasý bekleniyor.

Bu noktada kritik soru þu: Esad, 2013’ü görür mü?

Davutoðlu, Suriye’deki deðiþimin hýz kazandýðýný ve Esad rejiminin bu yýl içinde yýkýlacaðýný düþünüyor:  “Geçen sene bu zamanlar Libya’daki seçimleri konuþuyorduk, gelecek sene bu vakit Suriye’deki seçimleri konuþuruz inþallah”

Herkesin zihninden geçen soruyu yönelttim bu kez bakana. Hükümet PKK’nýn Suriye’de etkinlik kazanacaðýný öngördü mü?

Davutoðlu: “Suriye’deki geliþmeler öngörmediðimiz durumlar deðildir. Bir risk aldýk doðru, ancak Esad’ýn yanýnda yer alsaydýk, tüm Suriye’yi kaybederdik. Tekrar ediyorum sýnýrýmýzda PKK yapýlanmasýna asla izin vermeyiz.”

Nasýl olacak bu?

Bakan ayrýntýya girmedi, ancak sohbetten çýkardýðým sonuç þu: Güvenlik zirvesinde bu risk ayrýntýlý olarak ele alýnmýþ ve sýnýrdaki PKK hareketliliði tehdit haline gelirse sýnýr ötesi operasyon masada.

Olasý operasyonun tüm detaylarý planlanmýþ, biline...