Tahinin lezzeti baskýndýr, onu farklý malzemelerle kombine etmek için biraz düþünmek ve oluþacak yeni lezzeti fazla zorlamamak gerekir. Altýndaki malzemeye görkemli bir deðer katar o kesin, lezzetlidir. Bir de çok faydalýdýr çok…
Susam! Tahini çok seven birisi, özünde tahinin susam olduðunu bilmeyebilir. Belki þu satýrlarý okurken gözlerini iri iri açýlmýþ da olabilir. Simit, çörek, ekmek gibi neredeyse tüm hamur iþlerinde susam tanelerine yer verilir ülkemizde. Üzerine preslenerek baþka bir ürün yani tahin olarak karþýmýza çýkar. Tahin deyip geçmeyin, kavanozunda durduðu gibi durmuyor. Kaþýk kaþýk hamurlara karýþýyor, pekmezle aþk yaþýyor, soslarýn içinde dans ediyor.
Tahin, pekmez en ideal çift mutfaklarýmýzda. Ardýndan sýrayý tahin helvasý alýyor. Tahinli çörek, Antalyalýlarýn Hibes’i, Kütahya’nýn tahinli pidesi, Ýzmir’in tahinli katmeri, lokul, piyaz, tahin soslu kabak ve tahinle soslanan Kemalpaþa tatlýsý, topik, tarator, kurabiye ve elbette biricik mezesi; Anadolu’nun bir ucundan diðer ucuna tüm sofralarýn gözbebeði humus! Lütfen saymadýklarým varsa Instagram sayfama veya yeni açtýðým YouTube kanalýmda Ýzmir iþi tahinli katmer videosunun altýna not býrakýn.
Þu toplu iðne ucu kadar küçük susam tanelerini ilk kim topladý, üzerine bir de yaðýný çýkarttý ve bir de üzerine tahin kývamýný buldu bilemiyoruz. Anadolu gerçek bir susam cennetiydi. Cennetiydi diyorum çünkü hâlâ öyle mi tartýþýlýr. 5-10 yýldýr baþka bir gözbebeðimiz olan simitte genellikle ithal susam kullanýlýyor. Hindistan gibi üçüncü dünya ülkelerinden beyaz susam ithal etmeye baþladýk.
Susam ithalatý dediðim an aklýma yine elmas tanesi deðerindeki Anadolu’nun yerli altýn susamý geliyor. Ondan da biraz bahsetmem ve bir saygý duruþu yapmam þart. Susamdan susama elbette fark var. Yaðý, rengi, kalorisi, faydasý, kokusu, tadý her cinsinin elbette ki farklý. Altýn susam dünyada takdir gören, tadý, yaðý, faydasý kanýtlanmýþ en önemli ve de deðerli çeþitlerden biri ve yerli malý. Hindistan malý beyaz susamýn ise fiyatý çok düþük, maliyeti düþürüyor. Beyaz susam ve altýn susam arasýnda lezzet ve þifa olarak açýk ara ciddi bir fark var. Tüm dünya tarafýndan takdir gören, altýn susamýmýza ve bunu yetiþtiren çiftçilerimize sahip çýkmak boynumuzun borcu olmalý. Yavaþ yavaþ kýþa adým attýðýmýz þu günlerde hepinize bol vitaminli günler!
- Bir çorba kaþýðý tahinde; 90 kalori, 2.6 gram protein, 8 gram yað, 1.4 gram lif, 64 mg kalsiyum, 1.5 mg demir bulunuyor
- Anti-enflamatuardýr. Yapýlan bir çalýþmada her gün düzenli olan tahin yemenin diz aðrýlarýnda iyileþme saðladýðý görülmüþ. Yine yapýlan laboratuar çalýþmalarýnda susam tohumlarýndaki antioksidanlarýn enflamatuar sitokinlerin üretimini önlediði fark edilmiþ.
- Çoklu doymamýþ yað bakýmýndan zengin olan tahin, kalp ve damar saðlýðý için þifadýr.
- Doðada bitki kaynaklý bir çok kalsiyum kaynaðý var. Susam da bunlardan biri ve en zenginlerinden. Günde 2 yemek kaþýðý tahin tek baþýna günlük önerilen kalsiyumun neredeyse yüzde 15’ini saðlar.
Bir masa etrafýnda yakalanan mutluluðun ilk adýmýnýn yemek yapmaktan geçtiðine inanan Firdevs Günaçar’ýn yeni yemek yapmaya baþlayanlar için rehber niteliðindeki ilk kitabý Kýzýma Çeyiz geçtiðimiz hafta raflardaki yerini aldý. Kitapta yer verilen tamamý denenmiþ 173 tarifle 129 hazýr menü sayesinde artýk yemek yapmak da menü oluþturmak da çok daha kolay.
Bir annenin evladýna býrakacaðý en anlamlý miras olan çeyiz sandýðý misali bu kitabýn sayfalarý da mutfaða yönelik ipuçlarý, pratik bilgiler ve mükemmel sofralara giden önerilerle dolu.“Paylaþacak güzel bir sofranýz varsa, yapýlacak her yemek kolay ve lezzetlidir. Sevgi ile hazýrlayacaðýnýz tatlar için mutfaðýnýza girmekten korkmayýn” diyen Firdevs Günaçar’ýn ilk kitabý Kýzýma Çeyiz raflarda tüm yemek tutkunlarýný bekliyor.