Susamýn tahin kývamý

Tahin denince ne geliyor aklýnýza? “Kayseri’nin nevziyesi” dedi bir Twitter takipçim, ardýndan örnekler yaðmur gibi gelmeye baþladý. “Facebook, Twitter yýkýlýyor” diyorlar ya iþte ondan oldu. Bakýn ortaya hangi tarifler çýktý...

Tahine bayýlýrým. Susam halini de tahin halini de fena halde etkileyici bulurum yemeklerde. Baskýndýr ama altýndaki malzemeye görkemli bir deðer katar. Lezzetli ve çok da faydalýdýr. Susam hemen aklýnýza gelmese de aslýnda ülkemizde gerek kendisi gerek tahin olarak çok tüketiliyor. Simit, kurabiye, ekmek gibi neredeyse tüm hamur iþlerinin içinde bu minik taneler.

Neyse, sosyal medyada sorduðum “Tahin deyince aklýnýza ilk ne geliyor?” sorusuna cevaplar yaðmur gibi geldi. Cevap olarak, tahin-pekmezin ideal birlikteliði tabii ki ilk sýrada yer aldý. Tahin helvasýnýn da seveni çok. Peki baþka ne cevaplar vardý? Tahinli çörek, Kütahya’nýn tahinli pidesi, lokul, piyaz, tahin soslu kabak, Kemalpaþa tatlýsý, topik, katmer, tarator, kurabiye... Ve elbette Anadolu’nun bir ucundan diðer ucuna tüm sofralarýn gözbebeði humusa kadar neler neler sýralanmadý ki... Aman Allahým! Ne kadar çok kullanýyoruz, görüyor musunuz? Bir de Antalya’nýn bir mezesini öðrendik: Hibeþ! Onun tarifini Antalyalý bir okurum verdi.

ALTIN SUSAMA SAHÝP ÇIKALIM

Buraya kadar tamam. Ama benim aklým susamýn tahin olma yolculuðunda kalacak hep! Þu bit kadar susam tanelerini kim topladý, yaðýný kim çýkardý ve bir de üzerine tahin kývamýna kim getirdi? Bunu hep merak edeceðim. Týpký, zeytinyaðý gibi, maya gibi... Asýl mesele çoktan aþýlmýþ. Bu malzemeler elimize verilmiþ. Þimdi bu malzemelerle güzel yemekler yapmak zor deðil.

Tariflere geçmeden önce susamla ilgili bir korkumu da yazmadan geçemeyeceðim.

Anadolu’da altýn susam bulunur. Bu, dünyada takdir gören, faydasý kanýtlanmýþ diðer çeþitlerinden deðerlidir. Duydum ki son zamanlarda Hindistan’dan beyaz susam ithal etmeye baþlamýþýz. Ucuz diye, maliyeti düþürüyor diye sen git lezzetsiz, þifasýz beyaz susamý getir memlekete! Halbuki beyaz susam ve altýn susam arasýnda inanýlmaz kalite farký var. Tüm dünya tarafýndan takdir gören, altýn deðerindeki susamýmýza ve bunu yetiþtiren çiftçilerimize sahip çýkalým çaðrýsýnda bulunuyorum...

HÝBEÞ

OKUYUCUMUZ Filiz Çatalkaya, hibeþ tarifini paylaþmýþ bizimle ve önemli bir not eklemiþ: “Yazýn yapýlmasý pek tavsiye edilmez. Çünkü kuvvetli bir mezedir, sýcakta aþýrý hararet yapar!”

Malzemeler: 250 gr. tahin, 2 adet limonun suyu, 6 dövülmüþ iri diþ sarýmsak, 3 çay kaþýðý tatlý toz kýrmýzý biber, 3 çay kaþýðý kimyon, 2 çay kaþýðý toz karabiber,  2 çay kaþýðý acý pul biber (isot olmaz), 1 çay kaþýðý tuz, 1 su bardaðý ýlýk su.

Yapýlýþý: Tahinin tamamý derince bir kaba konur. Baharatlar ve tuz eklenir. Limon suyunun yarýsý da ilave edilerek tahta kaþýkla iyice karýþtýrýlýr. Koyu bir hal alýnca ýlýk su yavaþ yavaþ eklenerek karýþtýrýlmaya devam edilir. Amaç hardal kývamýný tutturmak. Bunun için limon ve ýlýk sudan yararlanýlýr. Tahinin yaðý hibeþin üzerinde yüzmemelidir. Damak zevkinize göre daha fazla sarýmsak, limon ve acý pul biber eklenebilir.  

AYDAN'IN TAHÝNLÝ ÇÖREÐÝ

ÜÇ su bardaðý un, bir tutam tuz, bir tatlý kaþýðý mahlep ve iki çay kaþýðý kuru aktif mayayý karýþtýrýn. Ortasýný açýp içine bir yumurta, bir su bardaðýndan bir iki parmak az süt ve iki yemek kaþýðý bal koyup hamuru yoðurun. Bir saat mayalanmasý için ýlýk bir yerde, üzeri örtülü olarak dinlendirin.

Dinlenen hamuru un serpili tezgaha alýp biraz un serperek oklavayla açýn. Hamur ince olmalý ama çok deðil. Üzerine bir fýrçayla bir yemek kaþýðý erimiþ tereyaðýyla çýrpýlmýþ tahini bolca sürüp, tarçýn serpin. Bol bol fýndýk kýrýntýsý ekleyin. Þimdi burada þeker tüketmek istemeyenler tatlandýrýcý, diðerleri toz þeker serpebilir.

Hamuru bir kenarýndan rulo yaparak katlayýn. Hamuru simit þeklinde birbirine yapýþtýrýn ve  bir saat üzeri kapalý yaðlý kaðýtta, tepsisin içinde mayalandýrýn. Keskin bir býçakla, iki üç parmak aralýkla hamuru kesin. 230 derece ve içinde çelik bir kapta su bulunan fýrýnda 20 dakika piþirin.

MEMLEKETTEN ÝKÝ BÝN ÜRÜN

Organik reçel, ev yapýmý biber salçasý, organik sarýmsak hatta sirke...  Son yýllarda gýdalarda kullanýlan hormon, zirai ilaçlar ve bu gýdalardan üretilen ürünler, insanlarýn doðal ve organik ürünlere yönelmesini beraberinde getirdi. Özlenen doðal lezzetleri bulmakta zorlananlar için,  memlekettengelsin.com adlý internet sitesi memlekete gitmeden internetten verilen sipariþleri kullanýcýlarýn adreslerine ulaþtýrýyor. Sitede reçelden sirkeye, sarýmsaktan kantaron yaðýna, zeytinden bala, pirinçten sarý mercimeðe her türlü yiyeceði bulmak mümkün. Zira 40 farklý ilden 2 binden fazla ürün bulunuyor.

“Ýnternetten gýda ürünleri alýnýr mý?” ya da “Ürünler bize ne zaman, ne þekilde gelir?” diye düþünüyorsanýz, sitenin çalýþma sistemini bilmenizde fayda var. Sistem þu þekilde çalýþýyor: Siteye üye oluyorsunuz. Ýstediðiniz ürünleri sepetinize ekliyorsunuz. Ýster kredi kartýyla ister havale yoluyla ödemenizi yapýyorsunuz. Sonrasýnda memlekettengelsin.com sizin sipariþlerinizi ayrý ayrý memleketlerden sipariþ veriyor. Stok yapmamalarýnýn nedeni ürünlerin taze olmasýný saðlamak. Sipariþleriniz bozulmayacak þekilde paketleniyor, üç ile beþ iþ günü içinde size ulaþtýrýlýyor.