Her dönemin popüler yemekleri oluyor. Japonya’nýn incisi sushi, Ýtalyan yemekleri, Ýspanya’nýn tapaslarý derken geldik Afrika kýtasýna!
Sushi, Avrupalý ve Amerikalýlar için günlük, rutin, olaðan bir yemek tercihi. Ama Türkiye’deki popülaritesi uzun soluklu olamadý. Bir dönem büyük ilgi çekti hatta tutkunlarý bile oldu ama Amerika veya Avrupa’nýn bazý kentlerinde olduðu gibi hiç bir zaman her köþe baþýnda sushi bar olmadý. Belki çið balýk yeme fikri cazip gelmedi, belki de hassasiyet içiren saðlýk kriterleri buna engel oldu. Sebebi her neyse sushi genele yayýlamadý. Bu furya yine de Ýstanbul’a hâlâ ayakta duran bir kaç önemli sushi restoraný kazandýrdý. Ardýndan Ýtalyan rüzgârý, Ýspanyol esintisi esti Ýstanbul’da ve biz o yemekleri sanýrým biraz daha fazla sevdik. Artýk her birini temsil eden iyi restoranlar var. Býrakýn onlarý kendi mutfaðýmýz zaten kale gibi. Yine de hiç biri yeterli gelmiyor, farklý ve deðiþik lezzetler arýyoruz.
Söyleyenlerin yalancýsýyým. Madem bu yýl Afrika yemeklerinin yýlý olacak, biraz fikir sahibi olmakta fayda var. Afrika çok büyük bir coðrafya; Fas, Cezayir de orada, Kongo, Uganda da... Medeniyet de var, medeniyetin el deðmediði, kabilelerin yaþadýðý bölgeler de. Dünyanýn en tuhaf ve bir çoklarý için (misal benim için) yenilmesi mümkün olmayan yemekleri de bu coðrafyada. Öncelikle, konu Afrika yemekleri ise bol kepçe baharata hazýr olun! Önümüzdeki günlerde hakikaten restoran menülerinde yer alýr mý bilemem, yine de damak tadýmýza uyabilecek, Afrika yemekleri nelermiþ ben þimdiden bir liste yaptým!
Egzotik baharat kokularýnýn yükseldiði Zanzibar’da Biryanis týpký bizdeki Büryan Pilavý gibi bir kutlama yemeði. Kakule, karabiber, kimyonun bolca kullanýldýðý etli sebzeli veya ikisi bir arada karýþýk olarak yapýlan mango ve zencefilli bir pilav.
Ev yemeði olan mercimek, makarna, sarýmsak ve nohut yemeði olan Koshari domates sosu ve kýzarmýþ soðan ile tepeside servis edilir.
Ezilmiþ fýndýk yapraklarý, bol baharatlarla birlikte piþirilmiþ lezzetli bir balýk veya et yemeðidir. Genellikle fýrýnlanmýþ patates veya pirinç lapasý ile servis edilir.
Yine baharatlý bir yemek. Tavuk parçalarý limon ve soðanla marine edilip kuru soðanýn içine doldurulur. Sarýmsak, biber ve lahana ile birlikte piþirilir. Batý Afrika’daki en popüler yemeklerden biri.
Yufkanýn içine genellikle kuru soðanlý, maydanozlu, ton balýklý bir karýþým konur, muska þeklinde sarýlýr ve yaðda kýzartýlýr. Peynir, kýyma veya farklý balýklar da kullanýlabilir. Ana dolgusuna göre kimi zaman kapari, haþlanmýþ veya kýzarmýþ yumurta gibi malzemeler eklenir. Çok farklý çeþitleri yapýlan popüler bir Kuzey Afrika hamuriþi.
Genellikle bölgedeki tahýl veya mýsýr unundan yapýlan ve ekmek olarak yenilen bir lavaþ. Ýçine kurutulmuþ et, kuru soðan, baharat ve yer fýstýðý ezmesinden oluþan karýþým veya süt ve yoðurttan yapýlan güveçlerin yanýnda servis edilir. Kisra için un suyla karýþtýrýlarak katý bir hamur hazýrlanýr, bir gece boyunca bekletilir. Ertesi gün yoðurulur ve sac üzerinde ateþte kýzartýlýr.