“Sushi” devri bitti, şimdi “Afrika yemekleri!” devri

Her dönemin popüler yemekleri oluyor. Japonya’nın incisi sushi, İtalyan yemekleri, İspanya’nın tapasları derken geldik Afrika kıtasına! 

Sushi, Avrupalı ve Amerikalılar için günlük, rutin, olağan bir yemek tercihi. Ama Türkiye’deki popülaritesi uzun soluklu olamadı. Bir dönem büyük ilgi çekti hatta tutkunları bile oldu ama Amerika veya Avrupa’nın bazı kentlerinde olduğu gibi hiç bir zaman her köşe başında sushi bar olmadı. Belki çiğ balık yeme fikri cazip gelmedi, belki de hassasiyet içiren sağlık kriterleri buna engel oldu. Sebebi her neyse sushi genele yayılamadı. Bu furya yine de İstanbul’a hâlâ ayakta duran bir kaç önemli sushi restoranı kazandırdı. Ardından İtalyan rüzgârı, İspanyol esintisi esti İstanbul’da ve biz o yemekleri sanırım biraz daha fazla sevdik. Artık her birini temsil eden iyi restoranlar var. Bırakın onları kendi mutfağımız zaten kale gibi. Yine de hiç biri yeterli gelmiyor, farklı ve değişik lezzetler arıyoruz. 

 

2019 AFRİKA YİYECEKLERİNİN YILI! 

Söyleyenlerin yalancısıyım. Madem bu yıl Afrika yemeklerinin yılı olacak, biraz fikir sahibi olmakta fayda var. Afrika çok büyük bir coğrafya; Fas, Cezayir de orada, Kongo, Uganda da... Medeniyet de var, medeniyetin el değmediği, kabilelerin yaşadığı bölgeler de. Dünyanın en tuhaf ve bir çokları için (misal benim için) yenilmesi mümkün olmayan yemekleri de bu coğrafyada. Öncelikle, konu Afrika yemekleri ise bol kepçe baharata hazır olun! Önümüzdeki günlerde hakikaten restoran menülerinde yer alır mı bilemem, yine de damak tadımıza uyabilecek, Afrika yemekleri nelermiş ben şimdiden bir liste yaptım!

 

Biryanis Pilavı Zanzibar 

Egzotik baharat kokularının yükseldiği Zanzibar’da Biryanis tıpkı bizdeki Büryan Pilavı gibi bir kutlama yemeği. Kakule, karabiber, kimyonun bolca kullanıldığı etli sebzeli veya ikisi bir arada karışık olarak yapılan mango ve zencefilli bir pilav. 

 

Koshari/Mısır 

Ev yemeği olan mercimek, makarna, sarımsak ve nohut yemeği olan Koshari domates sosu ve kızarmış soğan ile tepeside servis edilir. 

 

Ndole/Kamerun 

Ezilmiş fındık yaprakları, bol baharatlarla birlikte pişirilmiş lezzetli bir balık veya et yemeğidir. Genellikle fırınlanmış patates veya pirinç lapası ile servis edilir. 

 

Yassa/Sengal 

Yine baharatlı bir yemek. Tavuk parçaları limon ve soğanla marine edilip kuru soğanın içine doldurulur. Sarımsak, biber ve lahana ile birlikte pişirilir. Batı Afrika’daki en popüler yemeklerden biri. 

 

Brik/Tunus 

Yufkanın içine genellikle kuru soğanlı, maydanozlu, ton balıklı bir karışım konur, muska şeklinde sarılır ve yağda kızartılır. Peynir, kıyma veya farklı balıklar da kullanılabilir. Ana dolgusuna göre kimi zaman kapari, haşlanmış veya kızarmış yumurta gibi malzemeler eklenir. Çok farklı çeşitleri yapılan popüler bir Kuzey Afrika hamurişi. 

 

Kisra/Sudan 

Genellikle bölgedeki tahıl veya mısır unundan yapılan ve ekmek olarak yenilen bir lavaş. İçine kurutulmuş et, kuru soğan, baharat ve yer fıstığı ezmesinden oluşan karışım veya süt ve yoğurttan yapılan güveçlerin yanında servis edilir. Kisra için un suyla karıştırılarak katı bir hamur hazırlanır, bir gece boyunca bekletilir. Ertesi gün yoğurulur ve sac üzerinde ateşte kızartılır.