Baðýrsak kanserinden korunmak için kýrmýzý eti sofranýzdan kaldýrýn. Bunun yerine bol bol taze balýk, az yaðlý süt ve süt ürünleri, taze sebze, meyveler tüketmeye özen gösterin. Ayrýca kanserle savaþta kilo kontrolü de hayati önem taþýyor.
Baðýrsaklarda görülen kanserler; tüm kanser çeþitleri içinde dünyada üçüncü sýrada yer alýyor. Genelde baðýrsak kanseri vakalarýnýn yüzde 80’inin diyet ile iliþkili olduðu bilindiðinde, baðýrsak kanserlerinden korunmada günlük yeme içme düzenimizin oldukça önemli olduðunu belirtmeliyim. Baðýrsak kanserine neden olan en önemli nedenin diðer kanserlerde de olduðu gibi hafif kilolu ve þiþman olmak olduðu, saðlýklý kilo vermenin baðýrsak kanserinden koruyucu etki gösterdiði araþtýrmalar ile destekleniyor. Araþtýrmalara göre kýrmýzý et, baðýrsak kanseri için büyük risk olarak karþýmýza çýkýyor. Özellikle yüksek sýcaklýkta piþirilmiþ ve sýk yenen kýrmýzý etlerde piþirme ile kansere neden olan bileþikler oluþur. Bu yabancý bileþikler baðýrsak dokusunda kanser hücrelerinin oluþmasýný ve büyümesini tetikler. Etleri düþük ýsýda ve haþlama usulü piþirerek ayda 1 kereyi geçmeyecek þekilde yemek, etleri asla tuzlamamak gerekir.Hayvansal besinlerdeki bazý yað çeþitleri, kýrmýzý ette görünen beyaz yaðlar, tavuk ve hindinin derisi, tereyaðý ve kýrmýzý etin iþlenmesi ile þarküteri ürünlerdeki yaðlarýn tüketimi yine baðýrsak dokularýnda kanser hücrelerinin oluþumuna neden olabilirr. Bol taze sebze ve meyve birçok araþtýrmada baðýrsak kanserleri için koruyucu etki gösteriyor.
Folik asit ve kalsiyum
Sebze ve meyvelerde bulunan farklý çeþitte diyet lifler baðýrsaklarda yararlý yani baðýrsak hücrelerini koruyucu bir ortam oluþturarak kanser yapýcý bileþiklerin çoðalmasýný baskýlar. Folik asit ve kalsiyum baðýrsak kanserinden koruyucu etkisi olan iki mineraldir. Özetle baðýrsak kanserinden korunmak için taze balýk, az yaðlý süt ve süt ürünleri, taze sebze, meyveler, tam taneli tahýllar ve kurubaklagilleri tüketmenin önemi büyük.