Süt bağırsak kanserinin düşmanı

Bağırsak kanserinden korunmak için kırmızı eti sofranızdan kaldırın. Bunun yerine bol bol taze balık, az yağlı süt ve süt ürünleri, taze sebze, meyveler tüketmeye özen gösterin. Ayrıca kanserle savaşta kilo kontrolü de hayati önem taşıyor.

Bağırsaklarda görülen kanserler; tüm kanser çeşitleri içinde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Genelde bağırsak kanseri vakalarının yüzde 80’inin diyet ile ilişkili olduğu bilindiğinde, bağırsak kanserlerinden korunmada günlük yeme içme düzenimizin oldukça önemli olduğunu belirtmeliyim. Bağırsak kanserine neden olan en önemli nedenin diğer kanserlerde de olduğu gibi hafif kilolu ve şişman olmak olduğu, sağlıklı kilo vermenin bağırsak kanserinden koruyucu etki gösterdiği araştırmalar ile destekleniyor. Araştırmalara göre kırmızı et, bağırsak kanseri için büyük risk olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yüksek sıcaklıkta pişirilmiş ve sık yenen kırmızı etlerde pişirme ile kansere neden olan bileşikler oluşur. Bu yabancı bileşikler bağırsak dokusunda kanser hücrelerinin oluşmasını ve büyümesini tetikler. Etleri düşük ısıda ve haşlama usulü pişirerek ayda 1 kereyi geçmeyecek şekilde yemek, etleri asla tuzlamamak gerekir.Hayvansal besinlerdeki bazı yağ çeşitleri, kırmızı ette görünen beyaz yağlar, tavuk ve hindinin derisi, tereyağı ve kırmızı etin işlenmesi ile şarküteri ürünlerdeki yağların tüketimi yine bağırsak dokularında kanser hücrelerinin oluşumuna neden olabilirr. Bol taze sebze ve meyve birçok araştırmada bağırsak kanserleri için koruyucu etki gösteriyor.

Folik asit ve kalsiyum

Sebze ve meyvelerde bulunan farklı çeşitte diyet lifler bağırsaklarda yararlı yani bağırsak hücrelerini koruyucu bir ortam oluşturarak kanser yapıcı bileşiklerin çoğalmasını baskılar. Folik asit ve kalsiyum bağırsak kanserinden koruyucu etkisi olan iki mineraldir. Özetle bağırsak kanserinden korunmak için taze balık, az yağlı süt ve süt ürünleri, taze sebze, meyveler, tam taneli tahıllar ve kurubaklagilleri tüketmenin önemi büyük.