Süt hasta ediyor diyenlere çözüm yoğurtta

Süt alerjisi olarak bilinen laktoz intoleransına en iyi çözüm yoğurt. Sütün yoğurda dönüşmesini sağlayan laktik asit, hassasiyete neden olan unsurları yok ediyor.

Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan beyaz koyu kıvamda süt ürünüdür. Yoğurt ekşi ve tatlı olmak üzere iki formda elde edilebilir. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır. Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliğine göre yoğurdu yararlı bazı bakterilerinin laktik asit fermentasyonu ile meydana gelen koagüle ürünü olarak tanımlanmaktadır.

En önemli belirtisi hazımsızlık

Sütün yoğurda dönüşmesini ‘Türk Basili’ denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar. Bu mikroorganizma en iyi vücut sıcaklığında gelişir. Yoğurt süt şekerinin (laktozun) yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktik asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir süt ürünü olarak kullanılır. Yoğurdun en önemli özelliği; sütteki asitiğin yükselmesiyle, sütün bileşimindeki kalsiyum kazainattan, kalsiyum ayrılarak kazein jel haline geçip pıhtılaşmasıdır. Laktik asit fermentasyonu esnasında süt bileşenlerinde laktoz içeriği azaltıp oldukça fazla laktik asit oluşur. Serbest peptit, amino asit ve yağ asitleri miktarı artmakta ve çoğu vitaminlerde artışlar meydana gelir. Laktoz oranının azalması nedeniyle yoğurt laktoz intoleransı olan insanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilen bir ürün niteliğini kazanır. Laktoz intoleransı en yüksek sıklıkta görülen ülkelerin başında ABD var. Özellikle zenci ırkta süt şekerini parçalayan enzimin ince bağırsaklarda çok az olması nedeniyle süt içimi sonrası görülen midede hazımsızlık, şişkinlik, bağırsaklarda gaz ve ağrı çok sık görülür.

Günde iki su bardağı kadar tüketilmeli

Yapılan araştırmalar sütün laktoz intoleransı vakalarında çıkarılması ile hastalıkta oluşan semptomlar azalsa da hastalarda kemik yoğunluğunda azalma, kaslarda kramplar ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaların görüldüğü bulunmuştur. Bu nedenle süte karşı aşırı hassasiyeti olanlarda laktoz oranı mayalanma ile azalan yoğurdun günde 2 su bardağı kadar öğünlerde eşit oranda yenilmesinin hastalığın tedavisinde oldukça önemli bir yerinin olduğu kanıtlandı. Yoğurdun kalori değeri, laktozun laktik aside dönüşmesine bağlı olarak yüzde 3-4 oranında azalır. Araştırmalara göre yoğurt hem düşük kalorili olması hem de laktoz oranının toksik etki yapmayacak kadar azalması nedeniyle laktoz intoleransı vakalarında kilo yönetiminde de güvenle  yenilebilecek bir besindir.