Medya, demokrasilerde çok önemli bir unsurdur, diðer bir tabirle dördüncü kuvvettir. Bu çerçevede, gazeteler demokrasinin saðlýklý iþleyebilmesi için, özgürlüklerin korunmasý ve kalitesinin artmasý için ayný zamanda eleþtirel bir akýl merkezidir.
Ancak hemen belirtelim ki, Türk basýný geçmiþteki bütün kritik dönemlerde olduðu gibi, bugün de eleþtirel akýlda sýnýfta kalmýþtýr. Çünkü bizim gazetelerimiz, eleþtirel aklýn mantýðý ile deðil, adeta bir kabile mantýðý ile gazetecilik yapmaktadýrlar.
Bu konuda son günlerde yaþadýðýmýz iki örnek var ki, doðrusu böyle bir gazeteciliðin normal demokratik ülkelerde olmasý asla mümkün deðildir.
Birincisi, biliyorsunuz Baþbakan Tayyip Erdoðan geçtiðimiz günlerde yaptýðý bir konuþmada, her zaman olduðu gibi birlik ve beraberlik mesajý baðlamýnda “Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet” ifadelerini kullanýrken, “tek devlet” yerine yanlýþlýkla “tek din” ifadesini kullandý. Nitekim Baþbakan daha sonra bunun bir “dil sürçmesi” olduðunu belirterek konuya açýklýk getirdi. Olayýn özeti budur.
Ama bizim gazetelerimiz ve yazarlarýmýz, Baþbakan Erdoðan’a karþý öylesine bir saldýrý kampanyasý baþlattýlar ki, içlerinden bazýlarý Baþbakan’ýn elektrikli sandalyeye oturtulmasýný isteyecek kadar ileri götürdüler. Hemen belirtelim, bu bir cellat gazeteciliðidir.
Bir dakika beyler, bu gazeteciliðin hiç mi ahlaki kurallarý yok. Haydi gazetecilikten vazgeçtik, normal insani kurallar gereði iþin aslýný sormak gerekmez mi?
Kaldý ki, ifadenin sahibi Baþbakan Erdoðan hiçbir komlekse kapýlmadan “dil sürçmesi oldu” diyerek özür diliyor. Ayrýca insanlar hatadan münezzeh de deðildirler. Bir baþbakanýn ifadelerinde de bazen dil sürçmeleri olur, bu da son derece insani bir durumdur.
Ama hayýr, iþin doðrusunun açýklanmasýna raðmen, bazý yazarlar, saldýrýya devam etmiþ, kin ve nefret gazeteciliði yapmýþlardýr. Kusura bakmayýn, bu gazeteciliðin en tabii hakký olan eleþtiri deðil, bir “küçük çakallýklar” gazeteciliðidir.
Ýkincisi, siyasi iktidar 75 milyonluk Türkiye’de 7 milyon öðrenciye süt daðýttý. Bu müthiþ bir þey. Bütün siyasi kimliklerimizi bir tarafa býrakalým ve bu ülkenin bir insaný olarak düþünelim, devletin çocuklarýmýza süt içirmesinin neresi kötü?
Evet, süt daðýtýmý sonrasýnda binin üzerinde öðrencinin rahatsýzlanmasý önemli. Gazeteciler, böyle bir olayý dikkatle izlerler, nedenlerini araþtýrýrlar. Ve gerçekten, sütlerde bir bozukluk varsa siyasi iktidarý çatýr çatýr da eleþtirirler.
Ama önce araþtýrýrlar, test sonuçlarýna bakarlar ve sonra da kimsenin gözünün yaþýna bakmazlar. Çünkü, medyanýn iþi budur. Peki, bizim gazetecilerimiz böyle bir davranýþ sergilemiþ midir, hayýr. Hiçbir araþtýrma yapmadan, test sonuçlarýný görmeden siyasi iktidarý yargýlamýþ ve mahkum etmiþlerdir. Kusura bakmayýn bunun adýna gazetecilik denmez.
Lütfen elimizi vicdanýmýza koyalým ve þu baþlýklarý okuyalým: Hükümetin sütü bozuk çýktý. Devletin sütü bozuk çýktý, Okul sütü zehir oldu. Ýktidar kendine yakýn sütçüleri zengin etti.
Evet, testler tamamlandý ve sütler temiz çýktý. Peki bu durumda, yani ilkel bir gazetecilik faaliyetinden sonra toplumun zihninde bazý gazetecilerin ve bazý siyasilerin sütü konusunda soru iþareti oluþur mu? Doðrusu yoruma açýk bir durum...
Kültür hizmetinde yeni fýrsat
STAR gazetesi, yoðun istek üzerine fýrsatý kaçýran okurlarý için “Türk ve Þark Klasikleri”nde iki kampanya daha baþlatýyor. 1- Ýsteyen okurlarýmýz, 20 kitaptan oluþan en etkili Türk ve Þark Klasikleri setini 29 kupona alabilecekler. 2- Yine isteyen okurlarýmýz 30 kitaptan oluþan En çok satýlan Türk ve Þark Klasikleri setine 29 kupona sahip olabilecekler. Ýlk kupon 17 Mayýs Çarþamba günü...
Büyük Doðu’ya ilgi gurur verici
Üstat Necip Fazýl’ýn Büyük Doðu dergisinin týpký basýmýna okurlarýmýzýn gösterdiði ilgi gerçekten gurur verici. Bu arada, bazý okurlarýmýz, neden sayý sýralamasýna dikkat etmediðimizi soruyorlar. Evet doðrudur, ilk günden bu yana çýkýþ sýrasýna göre vermiyoruz. Taktir edersiniz ki, tüm sayýlarý eksiksiz bulmak mümkün deðil. Ayrýca, týpký basým verdiðimiz için bazý sayýlarýn baskýlarýnýn silikleþtiðini ve teknik olarak vermenin mümkün olmadýðýný belirtmek gerekiyor.
Tirajda istikrar
SBS, KPSS kitapçýklarý ve Büyük Doðu dergisiyle okurlarýnýn teveccühüne mazhar olan STAR tirajda bir istikrarý yakaladý. 7-13 Mayýs tarihleri arasýndaki günlük ortalama net satýþýmýz, 162 bin 098 oldu. Okurlarýmýza sonsuz teþekkürler...