Süt kabilesi haberi zehirledi...

Medya, demokrasilerde çok önemli bir unsurdur, diğer bir tabirle dördüncü kuvvettir. Bu çerçevede, gazeteler demokrasinin sağlıklı işleyebilmesi için, özgürlüklerin korunması ve kalitesinin artması için aynı zamanda eleştirel bir akıl merkezidir.

Ancak hemen belirtelim ki, Türk basını geçmişteki bütün kritik dönemlerde olduğu gibi, bugün de eleştirel akılda sınıfta kalmıştır. Çünkü bizim gazetelerimiz, eleştirel aklın mantığı ile değil, adeta bir kabile mantığı ile gazetecilik yapmaktadırlar.

Bu konuda son günlerde yaşadığımız iki örnek var ki, doğrusu böyle bir gazeteciliğin normal demokratik ülkelerde olması asla mümkün değildir.

Birincisi, biliyorsunuz Başbakan Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada, her zaman olduğu gibi birlik ve beraberlik mesajı bağlamında “Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet” ifadelerini kullanırken, “tek devlet” yerine yanlışlıkla “tek din” ifadesini kullandı. Nitekim Başbakan daha sonra bunun bir “dil sürçmesi” olduğunu belirterek konuya açıklık getirdi. Olayın özeti budur.

Ama bizim gazetelerimiz ve yazarlarımız, Başbakan Erdoğan’a karşı öylesine bir saldırı kampanyası başlattılar ki, içlerinden bazıları Başbakan’ın elektrikli sandalyeye oturtulmasını isteyecek kadar ileri götürdüler. Hemen belirtelim, bu bir cellat gazeteciliğidir.

Bir dakika beyler, bu gazeteciliğin hiç mi ahlaki kuralları yok. Haydi gazetecilikten vazgeçtik, normal insani kurallar gereği işin aslını sormak gerekmez mi?

Kaldı ki, ifadenin sahibi Başbakan Erdoğan hiçbir komlekse kapılmadan “dil sürçmesi oldu” diyerek özür diliyor. Ayrıca insanlar hatadan münezzeh de değildirler. Bir başbakanın ifadelerinde de bazen dil sürçmeleri olur, bu da son derece insani bir durumdur.

Ama hayır, işin doğrusunun açıklanmasına rağmen, bazı yazarlar, saldırıya devam etmiş, kin ve nefret gazeteciliği yapmışlardır. Kusura bakmayın, bu gazeteciliğin en tabii hakkı olan eleştiri değil, bir “küçük çakallıklar” gazeteciliğidir.

İkincisi, siyasi iktidar 75 milyonluk Türkiye’de 7 milyon öğrenciye süt dağıttı. Bu müthiş bir şey. Bütün siyasi kimliklerimizi bir tarafa bırakalım ve bu ülkenin bir insanı olarak düşünelim, devletin çocuklarımıza süt içirmesinin neresi kötü?

Evet, süt dağıtımı sonrasında binin üzerinde öğrencinin rahatsızlanması önemli. Gazeteciler, böyle bir olayı dikkatle izlerler, nedenlerini araştırırlar. Ve gerçekten, sütlerde bir bozukluk varsa siyasi iktidarı çatır çatır da eleştirirler.

Ama önce araştırırlar, test sonuçlarına bakarlar ve sonra da kimsenin gözünün yaşına bakmazlar. Çünkü, medyanın işi budur. Peki, bizim gazetecilerimiz böyle bir davranış sergilemiş midir, hayır. Hiçbir araştırma yapmadan, test sonuçlarını görmeden siyasi iktidarı yargılamış ve mahkum etmişlerdir. Kusura bakmayın bunun adına gazetecilik denmez.

Lütfen elimizi vicdanımıza koyalım ve şu başlıkları okuyalım: Hükümetin sütü bozuk çıktı. Devletin sütü bozuk çıktı, Okul sütü zehir oldu. İktidar kendine yakın sütçüleri zengin etti.

Evet, testler tamamlandı ve sütler temiz çıktı. Peki bu durumda, yani ilkel bir gazetecilik faaliyetinden sonra toplumun zihninde bazı gazetecilerin ve bazı siyasilerin sütü konusunda soru işareti oluşur mu? Doğrusu yoruma açık bir durum...

Kültür hizmetinde yeni fırsat

STAR gazetesi, yoğun istek üzerine fırsatı kaçıran okurları için “Türk ve Şark Klasikleri”nde iki kampanya daha başlatıyor. 1- İsteyen okurlarımız, 20 kitaptan oluşan en etkili Türk ve Şark Klasikleri setini 29 kupona alabilecekler. 2- Yine isteyen okurlarımız 30 kitaptan oluşan En çok satılan Türk ve Şark Klasikleri setine 29 kupona sahip olabilecekler. İlk kupon 17 Mayıs Çarşamba günü...

Büyük Doğu’ya ilgi gurur verici

Üstat Necip Fazıl’ın Büyük Doğu dergisinin tıpkı basımına okurlarımızın gösterdiği ilgi gerçekten gurur verici. Bu arada, bazı okurlarımız, neden sayı sıralamasına dikkat etmediğimizi soruyorlar. Evet doğrudur, ilk günden bu yana çıkış sırasına göre vermiyoruz. Taktir edersiniz ki, tüm sayıları eksiksiz bulmak mümkün değil. Ayrıca, tıpkı basım verdiğimiz için bazı sayıların baskılarının silikleştiğini ve teknik olarak vermenin mümkün olmadığını belirtmek gerekiyor.

Tirajda istikrar

SBS, KPSS kitapçıkları ve Büyük Doğu dergisiyle okurlarının teveccühüne mazhar olan STAR tirajda bir istikrarı yakaladı. 7-13 Mayıs tarihleri arasındaki günlük ortalama net satışımız, 162 bin 098 oldu. Okurlarımıza sonsuz teşekkürler...