Saðlýklý yaþamýn vazgeçilmez unsuru olan sütün kemikler üzerindeki olumlu etkisi biliniyor. Oysa süt kas yapýsýnýn geliþtirilmesi ve korunmasýnda da en az kemik saðlýðý kadar önemli.
Yaþlanmanýn en önemli sendromlarýndan biri olan sarkopeni; kas kütlesi ve gücünün zamanla ve sinsice azalmasý ile oluþur.Yaþlanmayla baþgösteren güçsüzlüðe baðlý oluþan bu sendrom kaslarda zayýflýk ve kýrýk riskini geliþtirir. Amerika’da 65 yaþ üzerinde her 100 kadýndan 6’sýnýn bu özel sendroma baðlý kýrýklara yakalandýðý bildiriliyor. Amerikan Beslenme ve Diyet Akademisi’nin yaptýðý araþtýrmada bunun nedeninin yetersiz kalsiyum alýmý olduðu kesinlik kazandý. Araþtýrmada süt ürünlerinin kas kütlesi saðlýðýnda da oldukça önemli bir role sahip beslenme faktörü olduðu bildirildi.
Güçsüzlüðe çözüm
Süt ve ürünlerinde bulunan kalsiyum vücudun komposizyonunda ciddi olumlu etkiye sahip bir mineraldir. Bu içerik süt ve ürünlerinde bulunan dallý zincirli aminoasit ve whey proteinlerinin biyolojik olarak kasý korur ve geliþtirir. Araþtýrma yaþlarý 70-85 arasýnda deðiþen 1456 kadýn ve erkekte süt ürünleri tüketimi arttýrýlarak kemik ve kas kütlesindeki deðiþimler, sarkopeni denilen yaþlanmaya baðlý kas kütlesinde azalmanýn durdurulup durdurulamayacaðý araþtýrýlmýþtýr. Araþtýrma sonucunda daha fazla süt ve süt ürünleri tüketilen dönemde kemik ve kas kütlesinde yaþlanmaya baðlý kaybýn önlendiði ve kas performansýnda önemli artýþlarýn da görüldüðü bulunmuþtur. Kas yoðunluðunuzu arttýrmak ve yaþlanmaya baðlý sarkopeni riskinden kurtulmak için beslenmenizde kalsiyumu sadece hayvansal kaynaklý olanlarýndan almak önemli. Yine 60 yaþ üstü 1120 kadýnýn düzenli kalsiyum kaynaklarý tüketen ve tüketmeyenler ile karþýlaþtýrýldýðýnda; günde 3 porsiyon kadar süt ve ürünlerini düzenli yiyenlerin fiziksel efor testlerinin baþarýlý olduðu, kas yorgunluklarýnýn da oluþmadýðý görülmüþtür.
Kefir ve ayraný bol için
Süt, yoðurt, peynirler ve kefir olarak tüketildiðinde whey proteinleri açýsýndan kasýn geliþimi için gerekli olan aminoasitl desteði saðlýyor. Günde 2-3 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmeyi ihmal etmeyin. 2 küçük dilim peynir, 1 su bardaðý süt, 1.5 su bardaðý ayran, 1 su bardaðý yoðurt, 1 bardak kefir ve 2 küçük probiyotikli yoðurdun 1 porsiyona denk geldiðini unutmayalým.