Sütle ilgili bilinmeyen gerçekler

Hastalýklarý önlemede hiçbir besin günde 3 bardak süt içmek kadar etkili deðil. Sütle ilgili son bulgular, bu içeceðin bilinmeyen faydalarýný ortaya çýkardý.

Süt, büyüme ve geliþme için olmazsa olmaz olan besindir. Dünyaya geldiðimiz ilk andan itibaren hayatta kalmamýz için gerekli hava ve sudan sonra en temel maddedir süt. Ýçerdiði A ve B2 vitaminleri, demir bakýr ve kalsiyum gibi tuzlar ve hayvansal protein ile saðlýðýn baþrol oyuncusudur. Kemik erimesi, kanser, kalp ve beyin hastalýklarý gibi saðlýk sorunlarýnýn önlenmesi ve tedavisinde kullanýlan sütle ilgili yapýlan son araþtýrmalar bu mucizevi gýdayý içmeyi ihmal etmememiz gerektiðini gösteriyor. Uluslararasý týp dergilerinde süt ile ilgili son bir yýlda yayýmlanmýþ önemli makalelerden bir bölümünü sizlerle paylaþmak istedim. Bu makalerden alýntýlarý okurken, günlük ihtiyacýnýz olan 3 bardak sütü içmeyi de hatýrlayacaksýnýz.

ÇOCUKLARA BOY TAKVÝYESÝ

-Gebelikte annenin az miktarda süt tüketmesin bebeðin düþük kiloda doðma riskini düþürüyor.

-Gebelikte probiyotik süt içmek erken doðum riskini azatýyor.

-Süt içmek, böbrek taþý oluþumu riskini azaltmaya yardýmcýdýr.  Böbrek taþý geçmiþi olmayan 81 bin kadýn üzerinde yapýlan araþtýrmada yaðsýz süt tüketimiyle böbrek taþý riskinin düþüklüðü arasýnda baðlantý bulunmuþtur.

-Gençlik döneminde yeterli süt içimi ileriki yaþlarda osteoporozun önlenmesinde önemlidir.

-Ekstra süt takviyesi kýsa çocuklarda boy uzamasýný artýrýr.  

-Süt, baðýþýklýk sistemini güçlendirir, kan basýncýný düþürür, diþ çürüklerini önler, osteoporoz, diyabet ve kolon kanseri gibi bazý kanserlerden korur, yaþa baðlý biliþsel fonksiyonlarýn kaybýný azaltýr,  kilo kontrolünü saðlar.

-Menopoz döneminde ilk 5 yýl boyunca kemik bütünlüðünde hýzlý bir düþüþ görülüyor. Yapýlan çalýþmayla 1000-2000 mg süt kaynaklý kalsiyum alýmýyla bu düþüþün engellenebildiði ortaya çýktý.

-Özellikle menopozu takip eden östrojen yetersizliðinden dolayý kemik yoðunluðundaki azalmayý önlemek için yeterli süt içilmeli.

-Kemiðin farklý etkenlere karþý yoðunluðu korumak açýsýndan sütte bulunan kalsiyum mutlaka yaþlýlýk döneminde de alýnmalý.