Sütle zayýflayýn

Fazla kilolarýnýzý verememekten þikayetçiyseniz, süt, peynir ve yoðurttaki protein ve peptidlerden yardým alýn. Bu ürünlerdeki mucizevi içerik kilo verme sürecini hýzlandýrýyor.

HAYVANSAL yiyeceklerdeki protein kaynaklarýnýn bitkisel olanlara göre vücuda yararlýlýðý açýsýndan daha kaliteli protein kaynaklarý olduðu kabul edilen bir gerçek.  Özellikle büyüme çaðýnda olan çocuk ve ergenler, bitkisel proteinden çok hayvansal proteini yani süt ve süt ürünlerini muhakkak yemeli. Unutmayýn bitkisel yiyeceklerde çeþitlilik saðlayarak bütün amino asitleri vücuda saðlasa bile, düþük kalorili yiyeceklerdir ve büyüme çaðýnda yeterli kalori miktarýný saðlayamaz enerji ihtiyacýný karþýlayabilmek için kas kaybetmeye baþlar. Yüksek kalite proteinler: Süt, yoðurt ve peynir çok miktarda yüksek kalite protein içerir. Sütteki proteinin, yüzde 80’i kazein yüzde 20’si de whey proteini denilen farklý formlardan oluþur. Kazein ve wheyde bulunan peptidler, kan basýncýný azaltarak tansiyonu düþürür.

Yeme isteðini azaltýyor

Whey protein (vücutta emilen ve kaslarý geliþtirip büyüten protein) vücutta en çok biyolojik deðere sahip olan proteindir. Ayný zamanda, kas sentezini baþlatan en önemli dallý zincirli amino asitlerden olan, lösinin de kaynaðýdýr. Kazein ve lactoferrin proteinleri ise diþlerde çürük riskini azaltýr. Doygunluk, kan þekeri ve metabolik hastalýklar: Doygunluk kiþide aþýrý yemeyi önleyerek zamanla kilo kaybýna neden olabilir. Genelde protein, karbonhidrat ve yaðdan daha tok tutar. Kazein, whey ve soya gibi 8 çeþit protein vardýr ve hepsinin doygunluk üzerindeki etkisi farklýdýr. Dünya Süt Baðýmsýz Bilimsel Konseyi’nin yaptýðý bir araþtýrmada süt ürünleri tüketmenin doygunluðu arttýrarak, yenilen yemek miktarýný azalttýðý ve kan þekerini sabitleyebildiðini göstermiþtir. Bu araþtýrmada, süt proteinlerinin kiloyu dengeleyerek, yüksek tansiyon, yüksek trigliseritler (kan yaðlarý) ve yüksek kan þekeri hastalarýnda olumlu etkilerinin de olduðu belirtilmiþtir.

‘Lösin amino asidi’ BÝR YERE Not edin

Önemli ve unutulmamasý gereken bir bilimsel bilgiden bahsedeceðim. Tavuk, balýk, yaðsýz etler, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta gibi yüksek kaliteli proteinleri dengeli yemeli, somon, karides, yumurta, tavuk ve kuruyemiþlerde bulunan lösin amino asidinin tokluða saðladýðý olumlu etkisinden yararlanmayý asla unutmamalýsýnýz.