Tabaðýmdaki parata aklýmý baþýmdan aldý

 
Ege otlarýný sevenler, Ortadoðu ve Arap yemeklerinden vazgeçmeyenler... Ýstanbul’un iki ucunda sizin için farklý alternatifler var. Ýstinye’deki Osmani mart ve nisan ayýnda  mönüsünü Ege otlarýyla donatýrken Ýkitelli’de açýlan Aldar Ýstanbul Ortadoðu ve Arap yemeklerini ayaðýnýza getiriyor. Tatmadan geçmeyin!
 

LEZZET VE KALÝTE ÇOK ÝYÝ

ÝKÝTELLÝ'deki Mall of Ýstanbul’da kapýlarýný aylar önce açan Aldar Ýstanbul için çok uðraþmýþ, çok emek harcamýþlar. Dekoru beðenirsiniz beðenmezsiniz, zevk meselesi ama mutfakta müthiþ bir emek ve baþarý var. Ýkitelli’ye gitmek için yolumuz uzundu. Ýtiraf edeyim bir þeyler de atýþtýrmýþtým. Tok aðýrlamak zor ama oradan ayrýlýrken yediklerimin hala tadý damaðýmdaydý. 

Yemekleri sipariþ vermek için gazeteci arkadaþým Müge Akgün ile birlikte elektronik mönüyü incelerken fiyatlar da dikkatimizi çekti. Lezzet ve kalite on numara! Porsiyon miktarýna oranlandýðýnda fiyatlarýn bu derece makul olmasý gerçekten þaþýrtýcý. Açýkçasý sadece Arap ve Ortadoðu yemekleri göreceðimi zannederken mönüye serpilmiþ birkaç Fransýz ve Ýtalyan yemeði beni þaþýrttý. Öðrendim ki bölgedeki Araplar için Avrupa yemekleri olmazsa olmazmýþ. Gelelim yemeklere, odun fýrýnýnda taptaze yapýlan parata (bir çeþit katmer) ile göz göze gelince aklým baþýmdan gitti. Bölgenin ünlü çorbasý harýra ile açýlýþ yaptýk. Ýçinde yok yok ama nedense lezzeti sýradan. Ardýndan gelenler ise müthiþ. Krema kývamýndaki humus, yediðim en iyi muhammara, ucundan tattýðým biryani kuzu, kebaplar, ciðer kategori üstüydü. Mekanýn giriþ katýndaki pastanede aðýrlýklý olarak Tunus tatlýlarý ile tanýdýk hamur iþleri var. Aldar’ýn tek sorunu yeri. Þehir merkezine uzak. O bölgede çalýþýyorsanýz þanslýsýnýz. Ýþiniz düþerse uðramayý sakýn unutmayýn.

EGE OTLARINI SEVENLER OSMANÝ’YE

Osmani’yi çok severim. Açýldýðý günden bu yana ne kalitesi bozuldu ne de çizgisi. O bir Anadolu yemekleri lokantasý. Yaptýðý þey mutfaðýný her ay Anadolu’nun belli bir bölgesine göre düzenlemek. Bunu söylemesi kolay ancak malzemelerin yerel olarak temini, orijinal reçeteler hazýrlamak, þeflerin transferi ciddi bir mesele. Bu eforu gösteriyor, iþlerini ciddiye alýyor ve her ay yeni bir yöre mutfaðýyla karþýmýza çýkýyorlar. Bu ay Ege’nin topraðýnda yetiþmiþ, üzerine deniz kokusu sinmiþ otlar mönüde! Ege yöresinin en sevilen yemeklerinden Arap Aþý Çorbasý, Tarhana Çorbasý, Ekþili Köy Tavuðu, Muðla Kebabý, Çökertme Kebabý, Muðla Tarhanasý, Oðlak Yahni, Gelle Patlýcan ve Pýrasa Kavurmasý gibi özel yemekler orijinal reçeteleriyle hazýrlanacak. Kýsaca Ege otlarý seviyorsanýz buyrun Osmani sofrasýna.

KENGER OTU VE HÝNDÝBAÐ MÖNÜDE

Osmani mutfaðýnda mart ve nisan ayýnda kullanýlacak otlarýn listesi þöyle:Kenger otu, yer elmasý, yemlik, madýmak, frenk soðaný, altýn otu, deniz börülcesi, salata ve pilav, deniz fasulyesi, deniz labadasý, silken otu, kýrmýzý bacak, kaya kuruotu, deniz moru, hindibað, kuzu kulak, koç göbeði, kuzucuk otu, yabani semizotu, hardal otu, mendi otu, çiðdem, kazayaðý, rezene, þevketibostan, kaldýrýk otu, labada otu, dolmalýk labada, ebegümeci, turp otu, su teresi, su gevreði, çiðer otu, deniz fýrçasý.

DAVUTPAÞA FETTAH’I DENEYÝN

Aldar Ýstanbul’da en beðendiðim yemeðin tarifini almadan dönmedim. Executive þef Uður Gömeç’in ellerinden tattýðým Davutpaþa Fettah yemeði þahaneydi! Bir yere ilk gidiþimde yazmam, yorum yapmam. Umarým lezzeti ve makul fiyatlarý hep ayný kalýr, deðiþmez.

DAVUTPAÞA FETTAH (Ýki kiþilik)

KÖFTE MALZEMELERÝ: 120 gr köfte için kýyma tercihen az yaðlý, 1/2 adet soðanýn rendesi, yarým çay kaþýðýnýn ucu kimyon, bir tutam tarçýn, bir tutam kakule tozu, biraz ekmek içi, tuz, karabiber.

SOS MALZEMELERÝ:

3 çorba kaþýðý yoðurt, 1 çorba kaþýðý tahin,

1 tatlý kaþýðý kavrulmuþ çam fýstýk,

1 çorba kaþýðý tereyaðý.

HAZIRLANIÞI:

Köfte malzemesini yoðurun ve karýþýmdan 8-10 adet yuvarlak köfte elde edin, az yaðda kýzartýn. Ayný tavada salçalarý ýsýtýn, sosun içine köfteleri atýn ve iki dakika sonra ocaktan alýn. Kýzarmþ kare ekmekleri servis yapacaðýnýz derin güvecin altýna koyun. Köfteleri sos içinden kenara alýn, sosu bu ekmek üstüne ekleyin. 3-4 çorba kaþýðý yoðurdu bir çorba kaþýðý tahin ile çýrpýn. Güveçteki köftelerin üzerine gezdirin. Biraz kavrulmuþ çam fýstýðý ve erimiþ tereyaðý gezdirip servis yapýn.

NOT: Malzemelere ayrýca bir adet ince sac ekmeði ya da kare olarak doðranmýþ ve kýzartýlmýþ tortilla,

2 çorba kaþýðý yoðurt, 1/2 çorba kaþýðý domates salçasýndan hazýrlanmýþ salça ve su karýþýmý, tuz, karabiber, arzuya göre kavururken sarýmsak eklenecek.