Tabak denklemi

Mutfağa giren, yaptığı yemeklerin beğenilmesini arzu eder. Kimi doğaçlama yapar, kimisi yemek kitaplarına göz atar, kimi kurs yollarını aşındırır. Sonuçta öyle ya da böyle o yemek hazırlanır. Şimdi gelelim servise!

Yaptığınız yemek ne olursa olsun ister basit ister zor, onu nasıl sunduğunuz önemlidir. Sadece göz zevki için değil. Ana yemeğin yanında tercih ettiğiniz garnitürlerin o yemeğin lezzetine lezzet katması da mühimdir. Mesela yediğiniz şey çıtır çıtır bir tava balık veya panelenmiş tavuk etiyse yanında yumuşak püreler; yumuşak ızgara bir etse de kıtır kıtır garnitürler olmazsa olmazıdır o tabağın. Tatlı, ekşi, acı, ferahlatıcı lezzetteki garnitürler tabak denkleminde önemlidir.

Siz masaya herbir garnitürü ayrı tabaklarda da koyabilirsiniz. Ama birbirleriyle uyumlularsa onlar yine döner dolaşır bir tabakta buluşur. Sulu tencere yemeklerinin yanına ise sofrada biraz soğan, biraz karabiber… Taptaze hafif acı yeşil biberler, dilimlenmiş tarla domatesi, şöyle kıvamlı bir yoğurt ve fırından yeni çıkmış güzel bir ekmek iyi gider! Düşünürken bile acıktırır! Peki ya ızgaralar? Dilerseniz yeni yıl sofrasına az kala sunumdan bahsedelim.

NOT: Geçen hafta söz verdiğim azınlık yemekleri tariflerini unuttum sanmayın, en kısa zamanda yazacağım.

Taptaze ekmek

Ev yapımı olursa mükemmel olur ama fırından alınmış gerçek tam buğday unu ve ekşi mayalı bir köy ekmeği de tercih edilebilir. Ben bugün ev yapımı mini bazlama tarifi veriyorum. Bu tip ızgara etler yaptığımda, erken bir saatte mutlaka hamuru yoğurup mini ekmekler hazırlamayı severim. Bu ölçülerle yaklaşık 6-7 adet bazlama ekmeğiniz olacak. Kalırsa kahvaltıda ısıtıp yiyebilirsiniz. Afiyetle!

Sebze cipsleri

Izgara etler yapı itibariyle yumuşaktır, daha doğrusu yumuşak olması gerekir. Bu yüzden yanında çıtır çıtır garnitür iyi gider. Tabaktan alınan her bir lokma lezzette uyumlu fakat yapı olarak birbirinin ters etkisinde olmalıdır. Patates, pancar, kereviz gibi sebze cipsleri veya kavrulmuş çıtır çıtır kuruyemişler bu tabloyu tamamlayacaktır. Sebze cipleri yapmak için incecik sebze dilimlerini zeytinyağı, çeşitli baharatlar ve tuzla harmanlayıp fırında kıtır olana kadar kontrollü bir şekilde pişirmeniz yeterli. Yumuşamaması için fırından çıkınca üzerini kesinlikle kapatmayın.

Yeşillik

Salata niyetine birkaç sap roka veya semizotu yapraklarını ızgara etin yanına iliştirerek servis edin. Lezzet olarak da yemeğe uygun aromatik otlar ve salata yaprakları son derece ferahlatıcı bir etki yaratır.

Sos

Ete uygun, kıvamı yoğun, tadı hafif bir sos. Örnek olarak köftenin yanında süzme yoğurt, bonfilenin yanında hardallı bir sos. Tavuk, hindi gibi etlere kırmızı biber ve turpla hazırlanmış tatlı ekşi soslar iyi gider. Bu sosları servis tabağına ince bir tabaka olarak koyup üzerine ızgara eti yerleştirebilir ya da etin üzerinde gezdirebilirsiniz. Tabağınız genişse, yanında küçük bir sos kasesiyle de gayet uygun olur. Süzme yoğurdun içine roka, pesto, rende salatalık veya pancar püresi gibi renkli malzemeler ekleyerek ebruli bir karışım hazırlamak ise hoş olacaktır.