Mutfaða giren, yaptýðý yemeklerin beðenilmesini arzu eder. Kimi doðaçlama yapar, kimisi yemek kitaplarýna göz atar, kimi kurs yollarýný aþýndýrýr. Sonuçta öyle ya da böyle o yemek hazýrlanýr. Þimdi gelelim servise!
Yaptýðýnýz yemek ne olursa olsun ister basit ister zor, onu nasýl sunduðunuz önemlidir. Sadece göz zevki için deðil. Ana yemeðin yanýnda tercih ettiðiniz garnitürlerin o yemeðin lezzetine lezzet katmasý da mühimdir. Mesela yediðiniz þey çýtýr çýtýr bir tava balýk veya panelenmiþ tavuk etiyse yanýnda yumuþak püreler; yumuþak ýzgara bir etse de kýtýr kýtýr garnitürler olmazsa olmazýdýr o tabaðýn. Tatlý, ekþi, acý, ferahlatýcý lezzetteki garnitürler tabak denkleminde önemlidir.
Siz masaya herbir garnitürü ayrý tabaklarda da koyabilirsiniz. Ama birbirleriyle uyumlularsa onlar yine döner dolaþýr bir tabakta buluþur. Sulu tencere yemeklerinin yanýna ise sofrada biraz soðan, biraz karabiber… Taptaze hafif acý yeþil biberler, dilimlenmiþ tarla domatesi, þöyle kývamlý bir yoðurt ve fýrýndan yeni çýkmýþ güzel bir ekmek iyi gider! Düþünürken bile acýktýrýr! Peki ya ýzgaralar? Dilerseniz yeni yýl sofrasýna az kala sunumdan bahsedelim.
NOT: Geçen hafta söz verdiðim azýnlýk yemekleri tariflerini unuttum sanmayýn, en kýsa zamanda yazacaðým.
Taptaze ekmek
Ev yapýmý olursa mükemmel olur ama fýrýndan alýnmýþ gerçek tam buðday unu ve ekþi mayalý bir köy ekmeði de tercih edilebilir. Ben bugün ev yapýmý mini bazlama tarifi veriyorum. Bu tip ýzgara etler yaptýðýmda, erken bir saatte mutlaka hamuru yoðurup mini ekmekler hazýrlamayý severim. Bu ölçülerle yaklaþýk 6-7 adet bazlama ekmeðiniz olacak. Kalýrsa kahvaltýda ýsýtýp yiyebilirsiniz. Afiyetle!
Sebze cipsleri
Izgara etler yapý itibariyle yumuþaktýr, daha doðrusu yumuþak olmasý gerekir. Bu yüzden yanýnda çýtýr çýtýr garnitür iyi gider. Tabaktan alýnan her bir lokma lezzette uyumlu fakat yapý olarak birbirinin ters etkisinde olmalýdýr. Patates, pancar, kereviz gibi sebze cipsleri veya kavrulmuþ çýtýr çýtýr kuruyemiþler bu tabloyu tamamlayacaktýr. Sebze cipleri yapmak için incecik sebze dilimlerini zeytinyaðý, çeþitli baharatlar ve tuzla harmanlayýp fýrýnda kýtýr olana kadar kontrollü bir þekilde piþirmeniz yeterli. Yumuþamamasý için fýrýndan çýkýnca üzerini kesinlikle kapatmayýn.
Yeþillik
Salata niyetine birkaç sap roka veya semizotu yapraklarýný ýzgara etin yanýna iliþtirerek servis edin. Lezzet olarak da yemeðe uygun aromatik otlar ve salata yapraklarý son derece ferahlatýcý bir etki yaratýr.
Sos
Ete uygun, kývamý yoðun, tadý hafif bir sos. Örnek olarak köftenin yanýnda süzme yoðurt, bonfilenin yanýnda hardallý bir sos. Tavuk, hindi gibi etlere kýrmýzý biber ve turpla hazýrlanmýþ tatlý ekþi soslar iyi gider. Bu soslarý servis tabaðýna ince bir tabaka olarak koyup üzerine ýzgara eti yerleþtirebilir ya da etin üzerinde gezdirebilirsiniz. Tabaðýnýz geniþse, yanýnda küçük bir sos kasesiyle de gayet uygun olur. Süzme yoðurdun içine roka, pesto, rende salatalýk veya pancar püresi gibi renkli malzemeler ekleyerek ebruli bir karýþým hazýrlamak ise hoþ olacaktýr.