Baþlýktaki soru, 6'lý masadaki muhalefet temsilcilerini tedirgin ediyor. Daha iki ay öncesine kadar, "Kýlýçdaroðlu aday olursa Erdoðan'ý 10 puan geçiyor" diye zil takýp oynayan yazarlarda bile "muhalefet kaybediyor" telâþý baþladý.
Tahýl koridorunun yeniden açýlmasý, muhalefeti neden tedirgin ediyor?
Çünkü Erdoðan'ýn özellikle Rusya-Ukrayna savaþýnda öne çýkan liderlik rolü giderek güçleniyor. Az geliþmiþ ülkelerden Erdoðan için yükselen alkýþ sesleri artýk 6'lý masadan duyuluyor.
Türkiye öyle dengeli politika yürütüyor ki, Ukrayna da takdir ediyor, Rusya da, Amerika da, Avrupa da...
ABD medyasý, "Ukrayna savaþý, Erdoðan'ý istisnai bir role kavuþturdu" manþetleri ile çýkýyor.
Türkiye, bir yandan Ukrayna'ya SÝHA satýyor, bir yandan da Putin ile Erdoðan þu anda dünya siyaset sahnesinde iki dost gibi davranýyorlar.
Putin Erdoðan'ý daha geçen hafta övdü. "Cumhurbaþkaný Erdoðan güçlü ve saðlam bir lider" dedi ve Türkiye'nin, kendileri için güvenilir bir ortak olduðunu söyledi.
Ukrayna Devlet Baþkaný Zelenski de Erdoðan'dan güvenilir, sözünün eri lider diye bahsediyor.
Türkiye, bu dengeyi kurarken, kendi milli menfaatlerinden taviz vermiyor.
ABD ve AB, savaþ sebebiyle Rusya'ya yaptýrým kararlarý aldý. Türkiye bunlara hiç katýlmadý. Ama ilginç deðil mi, hem Washington, hem Brüksel sesini yükseltip Türkiye'ye bir þey demiyorlar.
Demedikleri gibi, tahýl koridorunun açýlmasýndan, Rusya'nýn esir aldýðý Ukrayna askerlerinin takas yoluyla serbest býrakýlmasýna kadar Batý'da Erdoðan'a övgüler var.
Son olarak hafta baþýnda Rusya'nýn tahýl anlaþmasýný askýya almasýndan sonra Erdoðan'ýn devreye girerek problemi çözmesi takdirle karþýlandý.
ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Ned Price, Rusya'nýn yeniden Karadeniz Tahýl Giriþimi anlaþmasýna dönmesindeki rolünden dolayý Türkiye'ye teþekkür etti. Ned Price konuþmasýnda, 'Türk müttefiklerimizin çabalarýný derinden takdir ediyoruz. Genel Sekreter ve Türkiye'nin bu anlaþmayý tekrar rayýna sokmasýna müteþekkir ve minnettarýz." dedi.
Avrupa Birliði Dýþiþleri ve Güvenlik Politikasý Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya mesajýnda, "AB, Rusya'nýn Karadeniz Tahýl Giriþimi'ne dönme kararýnda Birleþmiþ Milletler ve Türkiye'nin oynadýðý rol için minnettardýr" açýklamasýný yaptý.
Rusya-Ukrayna savaþý da gösterdi ki, Türkiye NATO'nun en önemli ülkelerinden biridir ve yeni dengeler için Türkiye'nin rolü, etkinliði giderek Batý baþkentlerinde kabul görüyor.
Erdoðan'dan rahatsýz olanlarýn; ne yapacaklarý, nerede nasýl duracaklarý belli olmayan, þaþkýn bir muhalefet bloðunu tercih etmeleri kolay olmayacaktýr.
Bakýnýz, Kýlýçdaroðlu son ABD gezisinde, "Rusya-Ukrayna savaþýnda Ukrayna'nýn yanýnda yer almamýz gerektiðini düþünüyoruz." deyiverdi.
Türkiye, Ukrayna'nýn yanýnda olsaydý, Türkiye yeniden ABD ekseninde uydu bir ülke olmayacak mýydý?
Akþener'in duruþunu da hatýrlayalým:
"Putin haddini aþmýþtýr. Vakit, boþ laf deðil, yaptýrým vaktidir. Arabuluculuk kisvesi altýnda Putin'in sýrtýný sývazlayan bir diplomasi, Cumhuriyet Türkiye'sine yakýþmaz."
Laflara bak...
Ýki 6'lý masa müdavimi de "Amerika'nýn yanýnda olmalýyýz" demekle, "PKK'nýn, YPG'nin de destekçisi olmalýyýz" diyorlar.
CHP Çanakkale Milletvekili ve CHP Genel Baþkan Yardýmcýsý Muharrem Erkek birkaç gün önce yaptýðý açýklamada terör örgütü PKK'nýn Suriye uzantýsý PYD için "Bizim sýnýrýmýzda baþkasý olacaðýna PYD olsun" dedi.
Türkiye'nin denge siyaseti, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn güçlenen liderliði, inþallah 2023 seçimlerinde yeni huzur, istikrar ve kalkýnma koridorlarý açacak...