Takýntýlý aþýklar

Aþk baþýmýza gelebilecek en güzel þeylerden biri. Ama aþkýn zamaný, kime karþý olduðu, karþýlýðýnýn olup olmadýðý, kavuþmanýn mümkün olup olmadýðý gibi durumlara baðlý olarak bize mutluluk veya acý hatta rezalet getirebilir.

“Aþk varsa her þey mubahtýr” yaklaþýmý basit bir yaklaþým. Aþka karþý anlayýþsýz ve zalimce tutum ne kadar kötüyse, aþk varsa her þey mubahtýr yaklaþýmý da bir o kadar kötü.

Bazý kiþiler kýsa etkileþimde bulunduklarý kiþilere âþýk oluveriyorlar. Karþýdaki kiþi ya kýsa bir yanýt vermiþ oluyor ama sonrasýnda ilgi göstermiyor. Bazen de âþýk olunan kiþi kendisine âþýk olanýn farkýnda bile olmuyor. Ýki durumda da âþýk olunan kiþi aþka karþýlýk vermiyor. Tek taraflý aþk devam ediyor.

Aslýnda buraya kadar insani bir durumla karþý karþýyayýz. Olabilecek bir durum. Bu kiþilere þefkat ve anlayýþ göstermek gerekir. Sorun âþýk olan kiþinin bu halini takýntýlý bir þekilde devam ettirmesi. Kendi mahvýna sebep olacak bir süreçten çýkmaya dahi çaba göstermemesi.

 

Takýntýlý aþkýn beþ özelliði

Takýntýlý aþkýn birinci özelliði, “hayali bir insan kurgusuna âþýk olmak” þeklinde. Aslýnda karþýdaki kiþi ile ilgili yeterince bir etkileþim yok iken, gerçek bir tanýþma ve tanýma yok iken, o kiþi ile ilgili kurmaca ve hayali bir profil inþa edilerek âþýk olunuyor. Gerçekte kiþinin âþýk olduðu kiþiyle kafasýnda inþa ettiði kiþi arasýnda büyük farklar olabiliyor. 

Takýntýlý aþkýn ikinci özelliði, “kavuþmaya yönelik beklentilerin gerçek dýþý olmasý.” Takýntýlý aþýklar karþýdaki kiþinin kendilerine karþýlýk verip vermediði konusunda kolayca mantýk dýþýna çýkmalarý ile meþhurlar. Dýþarýdan bakan on gözlemcinin onunun da bu iþ bitmiþ veya bu aþkýn geleceði yok deseler bile, o aþýðýna kavuþacaðýna dair inancýna devam ediyor.

Takýntýlý aþkýn üçüncü özelliði, “makul zamandan daha uzun sürmesi.” Takýntýlý aþýklar bu hallerini yýllarca devam ettirebiliyorlar. Hiç evlenememenin önde gelen nedenlerinden biri de takýntýlý âþýk olmak.

Takýntýlý aþkýn dördüncü özelliði, “kiþiyi rezalete sürüklemesi.” Takýntýlý aþýklar normalde kendilerine yakýþtýramadýklarý hal ve davranýþlarý yapar oluyorlar. Âþýk olunan kiþi istemediði halde onunla tekrarlayýcý ve býktýrýcý bir þekilde temas kurmaya çalýþýyorlar. Toplum içinde horlanacaklarý davranýþlarý yapar hale gelebiliyorlar. Utanacaklarý hale düþüyorlar.

Takýntýlý aþkýn beþinci özelliði, “kiþiyi derin acýlara, ruhsal çýkmazlara, duygusal çöküntülere maruz býrakmasý.” Kiþi o kadar büyük duygusal acýlar içinde kalabilir ki ilaçlarla teskin olmak zorunda kalabilir. Ýçinde bulunduðu halden dolayý iþini gücünü yapamaz, baþka bir meseleye odaklanamaz hale gelebilir. Varoluþun amacýný ve hayattaki diðer önemli þeyleri unutur, sadece bir kiþiye duyulan yoðun duygularýn içine hapsolur.

Sonuç olarak aþkýn her türlüsünü yüceltmek yanlýþ. Ben Ýbn Hazm ‘ýn “Güvercin Gerdanlýðý” eserindeki gibi düþünüyorum. Aþkýn bazý halleri büyük bir nimetken bazý halleri ise azap ve rezalet.