Taktik disiplin de yok

Beşiktaş Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım mücadelesinde inisiyatifi rakibine verdi. Hiç iyi değil, ama ipin ucunu bırakmak için gerekçe de değil. Aynı çerçevede, kimi oyuncuları topun ağzına koymak da çözüm değil. Derbi gecesi kurşun yağmuru altında kalan oyuncular suçlu elbet, ama sadece oyuncuları günah keçisine çevirmek de kolaycılık. Ortada genel bir suç ve düzensizlik var.

Beşiktaş sezon başından beri çok sayıda olumsuzluk yaşadı. O yüzden eleştirilerimde ölçülü olmaya özen gösterdim. Bu olumsuzlukların listesini tekrar verecek değilim, ama birini hatırlatmakta yarar var: “Başta yetki dağılımı olmak üzere, yönetsel belirsizlik ve karmaşalar.” Sezon bitsin, bunları konuşacağız. 3 maç kaldı ve bu oyuncu topluluğunu değiştirecek halimiz yok. Şimdi yönetime, teknik heyete, oyunculara düşen hedefe varmak için herşeyi yapmak. Umarım hedefe varılır. Hedefe varılsa da yanlışları masaya yatıracağız.

Saha dışı disiplin bir yana, taktik disiplin sorunu da var Beşiktaş’ın. Bu sorun bir taktik yetersizliğe dönüşüyor zaman zaman. Beşiktaş ligin 1. yarısında hücum üretkenliğini maç içine görece dengeli yayan bir takım görünümündeydi. 2. yarı bunun olumlu yönde evrileceğini düşünmüştüm. Tam tersi oldu. Üşenmeyip baktım: 2. yarıdaki (tekrar edilen K.Paşa maçı da dahil) 15 maçın tam 7’sinde çok dengesiz bir tablo sergilemiş takım, hücum üretkenliği maçın belli dilimlerine sıkışıp kalmış. Maçlarının neredeyse yarısında yani.

Rakamlar da bunu doğruluyor: Beşiktaş’ın 2. yarıdaki gol girişimi ortalaması 11,7. Çok yetersiz. Kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması ise 7,5. Kağıt üzerinde hiç fena değil, ama puan kayıplarına engel olmamış. Beşiktaş defansif güvenlik açısından iyi bir tablo sergiledi sezon genelinde. Ama ne kadar iyi olursanız olun, her zaman bireysel hata olur, kademe ve pozisyon hataları olur.Bunu dengeleyen hücum üretkenliğidir. Hataları ancak bu yolla telafi edersiniz.

Şimdi 1G, 2B, 1M ile biten son 4 maça bakalım: Beşiktaş’ın gol girişimi ortalaması 9,8. Kalesinde gördüğü 8. Tablo açık değil mi?

Defansif ortalama aynı. Ama sadece 6 gol girişimi üreten Sivas’tan 3 yemiş ve bunu telafi edememişsiniz.

Biliç’e düşen Sivas maçının ilk çeyreğindeki hücum üretkenliğini maç geneline dengeli yaymak. Yoksa,G.Saray illa puan kaybeder, ama bu haliyle Beşiktaş da puan kaybeder. Çözüm: Hücum Beşiktaş, Hücum!