Tan kültürü ve turist kadınlar

Türk erkeklerine bayılıyorum”, “Ülkenize Türk erkekleriyle tanışmak için geldim...” Uzun yıllar önce çıkan Tan Gazetesi, başka yerlerden bulduğu yarı çıplak kadın fotoğraflarının altına bu tarz başlıklar atardı. Bu işin farkına varamadığımız zararı yıllar sonra karşımıza çıkmaya başladı.

Bugün her turist kadına başka gözlerle bakmayı alışkanlık haline getiren, onları ‘kolay’ görenler bu eski inanışın yeni kuşak temsilcileridir.

***

Rus turist sayısı 2011’de yüzde 9 artmıştı 2012’de artış yüzde 1’de kaldı. İnternet forumlarında kadınlar Türkiye’deki tatilleri sırasında uğradıkları tacizleri anlatıyorlar. Bu hikayeler, sadece Rusya değil Rusça konuşulan bütün coğrafyalara yayılıyor.

Türkiye’ye gelen 4,5 milyon Rus turistin yaklaşık 550 binini tek başına yolculuk eden kadınlar ve o forumlarda anlatılanlar sıkıntı vermeye başladı.

İngiliiz bulvar gazetelerinde Türk aşığı tarafından dolandırılan kadın hikayelerinden her yaz en az birkaç tane çıkıyor. Bu vakalara bir de turizm sigortasından para kapmak için yalan tecavüz, saldırı vesaire hikayesi uyduran kadınları ekleyin. Türk medyasında ‘tecavüz’ başlığı altında yaptıracakları en ufak bir haber ülkelerindeki mahkemede tazminat kazanmalarını sağlıyor.

***

Sadece o forumlar, haberler değil, 1 Ocak günleri yayınlanan bültenler de turizme zarar vermeye başladı. Olağanüstü güvenlik önlemlerine rağmen yılbaşı gecesi tacize uğrayan bir kadın olursa, bu görüntüler birinci haber oluyor, dakikalarca veriliyor.

 Bu tür vakalar dünyanın hemen her yerinde yaşanıyor ama televizyonlarda birinci haber olup, dakikalarca yayınlanmıyor... Kaldı ki bu haberler sadece Türkiye’de değil yakın ve turist çektiğimiz coğrafyalarda da seyrediliyor...

***

“Türk misafirperverliği” lafından sıkılmış olabilirsiniz ama “Mercedes iyi araba yapar” gibi kafalara yerleşmiş bir imajdır bu. Bu imajın korunmasında sokaktaki vatandaştan başlayıp, medya yöneticilerine kadar herkesin sorumluluğu var. Rakip ülkelerin fiyatları en aşağıya çektiği bir dönemde, uçak bilet fiyatları yüzde 3, otel fiyatları yüzde 2 arttı. O yüzden 2013 en dikkatli olmamız gereken yıl...