Tanýtýma ceza olur mu?

RTÜK’ün bir filmin tanýtýmýna verdiði ceza çok konuþuluyor.Normalde konuþma, tartýþma iyidir, fikir dünyasýný zenginleþtirir ama bizim memlekette daha çok niyet okuyuculuðu tartýþmalarý yapýlýyor. Her neyse bir filmin tanýtýmýna da ceza verilebilir mi sorusunun yanýtý her zaman hayýr olmaz, olmamalýdýr da... Bahsedilen tanýtýmda cinsellik öðesi var ama bu bir vahþet sahnesi de olabilirdi, dolayýsýyla “hayýr, tanýtýma ceza verilmez” diye bir genelleme yapmak doðru deðil. 

Söz konusu tanýtým da belli üyeler görüntü kadar konuþma metinlerine de takýlmýþlar. RTÜK raporunda ‘Bu ifadelerden anlaþýldýðý kadarýyla filmde, kadýn ve erkeðin sadece seks birlikteliði yapmak için kurduklarý arkadaþlýk konu edilmektedir’ denilmiþ.

Rapor biraz özensiz yazýlmýþ sanki, filmde þu vardýr diye tanýtýma ceza verildi gibi bir anlam ortaya çýkýyor ama bu noktada ekrana gelen tanýtýmýn içeriði önemliydi...

Beyin belgeselleri

Belgesel kanallarý, National Geographic ve Discovery Channel’da insan zihni, göz yanýlmalarýna dair yeni bir sürü belgesel yayýnlanýyor. 

Doðrusu çok öðreticiler. Mesela anlamsýz da olsa yere çekilen bir þeridin üzerinde yürüyen insanýn beynindeki bir merkez kurallara uyduðu için mutluluk hormonu sergiliyor. 

Ya da gözümüz, gördüklerimizden daha çok beynimizin daha önce görüp hafýzaya aldýðý þeylerle nesneleri biçimlendiriyoruz. Bu sayede aslýnda illüzyon sanatçýlarýnýn ne yaptýklarý ya da bizi nasýl etkiledikleri de ortaya çýkýyor. Bilim belgeselleri normalde çok ilgi gören iþler deðildir ama her 2 kanalda uygulamalarla son derece anlaþýlýr iþler ortaya çýkarmýþlar.Seyrederken sýk sýk hayretler içerisinde kalýnan nadir iþler bunlar...

Hitler’in cesedi...

History Channel, eski formatýndaki gibi tarih üzerinden iþler yaptý mý güzel oluyor.Bir süredir Sovyet dönemi 2. Dünya Savaþý belge ve filmlerini ekrana getiriyorlar. 

Pazar gecesi Hitler’in sýðýnaðý, cesedi ve Stalin’in hafif paranoyaya varan “Ya Hitler ölmediyse” endiþeleri vardý. Sovyetler 1945’te Berlin’i iþgal ettikten sonra sýðýnaðýnda Hitler’in cesedini buluyorlar.Stalin ya yaþýyorsa endiþesine kapýlýyor ve 1946’da her taraf tekrar didik didik ediliyor. 

Bu aramada Hitler’in kafatasýnýn bir parçasý vesaire bulunuyor, tüm bulunanlar ve çekilen fotoðraflar Stalin’e sunulmak üzere Moskova’ya yollanýyor. Sonuç mu, o günden bugüne kadar iyi korunmuþ bir arþiv ortaya çýkýyor...