Tanklý mý olacak tanksýz mý?

TBMM Anayasa Komisyonu, dokunulmazlýklarýn kaldýrýlmasýna iliþkin anayasa deðiþikliðini görüþmeye bugün baþlýyor.

Komisyonda iki maddelik AK Parti önerisi görüþülecek.

Öneri ve gerekçeler: Buna göre, deðiþikliðin yürürlüðe girdiði gün mahkemelerden Adalet Bakanlýðý, Baþbakanlýk ve TBMM’ye ulaþmýþ bütün dokunulmazlýk talepleri 15 gün içinde ‘gereði yapýlmak üzere’ mahkemelere iade edilecek. Bu dosyalarla ilgili Anayasa’nýn 83. maddesindeki “suç iþlediði ileri sürülen bir milletvekili Meclis kararý olmadýkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargýlanamaz” hükmü uygulanmayacak.

AK Parti ‘neden bu yolu önerdiðini’ gerekçede þöyle açýklýyor: “Terörle mücadele konusundaki yoðun kamuoyu beklentisini karþýlamak, ancak hem bunu gölgeleyecek istismarlarý, hem de TBMM’nin kilitlenmesini önlemek.”

Sadece terör gerekçeli dosyalar getirilseydi HDP’ye ‘bizi siyasetten dýþlýyorlar’ istismarý için fýrsat verilecekti.

Bütün dosyalar anayasa ve içtüzüðe göre iþleme konulsaydý, bu kez de Hazýrlýk Komisyonu, Karma Komisyon ve Genel Kurul’da her fezleke ve her milletvekili için ayrý ayrý görüþme ve oylama yapýlacak; böylece haftada 3 gün toplanan TBMM Genel Kurulu’nda 700’e yakýn fezleke 8 aydan fazla zaman alacaktý.

Komisyon aþamasý: Komisyon’un 25 üyesi var; AK Parti 14, CHP 6, HDP 3 ve MHP 2.

Yani karar almak için AK Parti oylarý yeterli.

Ancak bugün karar verilmeyecek, ‘makul süre’ tartýþýlacak.

Bütün partilerin komisyon üyesi olmayan milletvekilleri de oturumlara katýlacak.

Muhalefet partileri çok sayýda önerge vererek, önerge üzerinde konuþarak uzatmaya çalýþacak.

Bu durum 4+4+4 sisteminin tartýþýldýðý Mili Eðitim Komisyonu oturumunu hatýrlatýyor; bir hafta sürmüþ, bir CHP milletvekili tam 12 saat konuþmuþtu. Bir CHP milletvekili de Milli Eðitim Bakaný Nabi Avcý’nýn baþýna ‘bant tanký’ atmýþtý.

Komisyon Baþkaný Mustafa Þentop da “Gerekirse hafta sonu da çalýþýrýz” diyor.

Ancak ‘ilanihaye’ sürmeyecek.

AK Parti, ‘yapýlan tartýþmalar yeterli, her þey konuþuldu’ anlamýna gelen ‘yeterlilik önergesi’ vererek noktayý koyacak.

Bunun için AK Parti’nin üye sayýsý yeterli.

Bahsettiðimiz Milli Eðitim Komisyonu örneðinde de ayný karar alýnmýþ, muhalefet ‘komisyon þartý gerçekleþmedi’ diye AYM’ye baþvurmuþ, ancak AYM komisyon kararýný doðru bulmuþtu.

330 mu, 367 mi?: Genel Kurul’daki oylamada AK Parti (316) ve MHP’nin (40) ‘firesiz’ oy vermesi bekleniyor. Ýki partinin sayýsý ‘referandum’ için (330) yeterli, ancak referandumsuz anayasa deðiþikliði için gereken sayýya (367) ulaþamýyor. Ancak CHP’den de en az 12 oy geleceði ve referanduma gerek kalmayacaðý güçlü bir beklenti.

AYM ve Paralel endiþesi: Dosyasý gelen ve dokunulmazlýðý kaldýrýlan milletvekili, anayasa deðiþikliðinden sonra ayný suçtan dosya açýlan ve dokunulmazlýðý devam ettiði için yargýlanmayan bir baþka milletvekilini gerekçe göstererek AYM’ye ‘eþitlik ilkesi’ne aykýrýlýk iddiasýyla baþvurabilir. AK Parti, teklifin gerekçesinde ‘baþvurulamayacaðýný’, zira AYM’nin yetkisinin ancak ‘bugünkü usulle kaldýrýlan dokunulmazlýklarda geçerli olduðunu’ öne sürüyor, ancak MHP bunun yasa metnine yazýlarak ‘garantilenmesini’ istiyor. Eðer süre ‘deðiþiklik tarihi’ ile sýnýrlanmaz, dönem sonuna kadar gelecek dosyalar için açýk býrakýlýrsa bu kez de dokunulmazlýk tümden kaldýrýlmýþ olacak.

Ýkinci endiþe de yargýda hala bulunduðu düþünülen ‘paralel’den... Bazý savcý ve hakimlerin çok sayýda milletvekili hakkýnda manipülatif dosyalar hazýrlayýp gönderebilecekleri, buna da çözüm getirilmesi isteniyor.

Zira dosya sayýsý her geçen gün artýyor.

600 dosya, 135 milletvekili: Baþbakan Ahmet Davutoðlu 17 Mart’ta çaðrý yaptýðýnda ‘506 dosya’ demiþti;

Önergenin verildiði 12 Nisan’da sayý 562’ye çýktý.

26 Nisan’da 600’ü aþtý.

Anayasa deðiþikliðine kadar 700’ü bulmasý bekleniyor.

Dosyalarda adý geçen milletvekili sayýsý ise 135’e çýktý. (27’si AK Partili, 51’i CHP’li, 49’u HDP’li ve 7’si MHP’li, biri baðýmsýz.)

Bir hafta bu konuyu konuþacaðýz.

Umarým bu kez ‘tanksýz’ geçer...