RAMAZANDAN en çok etkilenen kuþkusuz kronik hastalýklarý olanlardýr. Karaciðer, kalp ve böbrek hastalýklarý olanlar, aðýr enfeksiyon geçirenler, tansiyon hastalarý bu kronik hastalýklardan birkaçýdýr. Yemek düzeni ve þeklinin deðiþtiði bu süreçte doymuþ yaðdan zengin ve tuzlu besinler özellikle hipertansiyon hastalarý için hayati risk yaratýyor. Bunun yanýnda artan sýcaklarýnda etkisiyle kan basýncýnýn bir anda yükselmesi kaçýnýlmaz hale geliyor. Araþtýrmalar hipertansiyon oluþumunda da tedavisinde de beslenmenin önemi büyük. Bu nedenle ramazanda ya da daha diðer aylarda yiyeceðinizi tuz oranýný dikkate alarak seçmelisiniz. Ýftarda tüketilen yiyecekler doymuþ yað ve tuz bakýmýndan zengin oluyor. Bu nedenle
tansiyon hastasý ev halkýnýn iftarda tükettiði besinler yerine yaðsýz az tuzlu veya tuzsuz olarak hazýrlanmýþ olan besinleri tüketmeli.
Kilo almamaya çok dikkat edin
Sodyum, hipertansiyonun oluþumunda etkili bir mineraldir. Sofra tuzunun yaklaþýk yarýsý sodyumdan oluþur. Hipertansiyonu olan bireyler için beslenme planý doymuþ yaðlardan ve kolesterolden fakir, meyve, sebze süt ve süt ürünlerinden, tam tahýl ürünlerinden, balýk, kümes hayvanlarý, fýndýk badem gibi besinlerden zengin olacak þekilde düzenlenmelidir. Ramazan dönemi kilo kontrolünde en çokta zorlanýlan dönemdir. Birçok bireyde kilo artýþý gözlenir. Yapýlan bazý araþtýrmalara göre vücut aðýrlýðý normalin üzerinde olmasý tansiyon hastalarý için artý bir risk oluþturduðu belirtilmiþtir. Bu nedenle tansiyon hastalarýnýn bu dönemde tükettiklerine kilo almamak için de dikkat etmeleri gerekmektedir.