Tarabya’da yazlýk rezidanstan Kültür Akademisi’ne

Ýstanbul Boðazý’nýn Avrupa yakasýný görmüþ olanlar, en mutena yerlerinden Tarabya’da, bakýmlý bir koruluðun içinde, denize nazýr, çok zarif bir köþk bulunduðunu fark etmiþtir. Almanya Büyükelçiliði’ne ait bir mülktür burasý. II. Abdülhamit 1880 yýlýnda bu araziyi II. Kaiser Wilhelm’e armaðan etmiþ, diplomatik amaçlarla kullanýlmasý için. Villa Tarabya olarak anýlan bu mekan, Büyükelçiliðin yazlýk rezidansý olarak kullanýldý yýllarca... 2008 yýlýnda Almanya Parlamentosu tarafýndan Villa Tarabya’nýn bir akademiye dönüþtürülmesi kararý alýndý. Bir kültür rezidansý olarak düzenlenen mekan, 13 Ekim 2011 tarihinde Türkiye Dýþiþleri Bakaný Ahmet Davutoðlu ve Almanya Dýþiþleri Bakaný Guido Westerwelle’nin katýldýðý bir törenle hizmete açýldý.

Eski Ýstanbul’u florasýyla, deniziyle, manzarasýyla en güzel yaþayabileceðiniz yerlerden biri olan bu köþkün yeni sakinleri sanatçýlar! Bu þahane mekan artýk Tarabya Kültür Akademisi olarak Türk - Alman konseptinde çalýþma yapmak isteyen, her alandan sanatçýlara evsahipliði yapacak. Akademi’nin yönetimi Almanya Büyükelçiliði’nde, küratörlüðünü ise Goethe Enstitüsü üstleniyor.

Tarabya Kültür Akademisi’nin çalýþma ilkelerini ve yönetmeliðini Akademi Danýþma Kurulu belirliyor. Danýþma Kurulu Baþkanlýðýný Maliye Bakanlýðý Müsteþarý Steffen Kampeter üstleniyor. Bu kurulda Almanya Dýþiþleri Bakanlýðý’ný milletvekili ve Devlet Bakaný Cornelia Pieper; Goethe Enstitüsü’nü bizzat baþkaný Klaus - Dieter Lehmann temsil ediyor. Danýþma Kurulunda, parlamento temsilcileri, hükümetin kültür ve medya alanýnda görevlileri yer alýyor.

***

3 - 10 ay arasý sürelerde burada yaþayýp proje üretmesi için sanatçýlara Goethe Enstitüsü burs veriyor. Burslara dýþarýdan baþvuruda bulunmak mümkün deðil. Akademi Danýþma Kurulu’nun seçtiði üyelerden oluþan jüri tarafýndan sanatçýlara teklif götürülüyor. Bu jüride küratör ve sanat tarihçisi David Elliott, oyuncu Sibel Kekilli, tiyatrocu Shermin Langhoff, besteci ve müzikolog Wolfgang Rihm, þair ve çevirmen Joachim Sartorius yer alýyor. Üyeler sanatçýlarla yaptýklarý görüþmeler sonucu karara varýyor. Bursiyer sayýsý sanatçýlarýn kalýþ sürelerine göre deðiþiyor.

Ýlk bursiyerler 12 Temmuz tarihinde Berlin’deki Goethe Enstitüsü’nde toplanan jüri tarafýndan belirlendi bile! Tarabya’da ikamet etmeye ve danýþmanlýk hizmeti almaya hak kazanan beþ þanslý sanatçý edebiyat alanýnda Gerhard Falkner ve Marianna Salzmann, müzik alanýnda Marc Sinan, fotoðraf ve video sanatlarý alanýnda Annika Eriksson, film alanýnda Martina Priessner.

Goethe Enstitüsü bu sanatçýlarýn Ýstanbul’da çevre edinmelerini, meslektaþlarýyla tanýþmalarýný, iliþki ve iþbirliði kurmalarýný saðlamak için onlara her anlamda yardýmcý olacak. Bu amaçla Villa Tarabya’da konser, okuma ve konferans gibi etkinlikler düzenleyecek. Almanya’nýn ünlü Goethe Enstitüsü, Ankara ve Ýstanbul’daki þubeleriyle ülkemizdeki en aktif ve çalýþkan kültür merkezi. Etkinlik alaný sadece bu iki ilimizle sýnýrlý deðil bütün Türkiye çapýna yayýyor etkinliklerini ve iþbirliklerini. Birbiri ardýnda gerçekleþtirdiði / katkýda bulunduðu önemli projelerle hem Türkiye’deki sanatseverlere hizmet veriyor hem iki ülke arasýndaki kültürel iliþkilerin kalitesini her geçen yýl daha da arttýrýyor. Tarabya Kültür Akademisi de kalýcýlýðý açýsýndan önemli bir proje. Türkiye böylece hem bir kurum kazanmýþ oldu hem de o kurum sayesinde üretilecek yapýtlar kazanacak.