Tarantino zincirlerini kırdı

Son filmi Zincirsiz-Django Unchained, Oscar adayı olmasının dışında Tarantino’nun son dönem filmleri içinde en iyisi. Ve biraz da Soysuzlar Çetesi filminde küstürdüğü Alman milletinden özür filmi gibi...

TARANTİNO tartışılacak bir yönetmen. Çünkü yeni bir şeyler yaratmak yerine eskileri uyarlamasıyla sinema dünyasında yerini aldı. Bunu kendisi de itiraf etti hep. Gençliğinde DVD dükkanında çalışmanın ona çok şey kattığını, Hollywood sinemasının bir ustası olarak yoluna devam ettiğini biliriz hepimiz. Ama her yönetmen gibi onun kariyeri de değişim geçirdi.

İlk iki filmi Rezervuar Köpekleri ile Pulp Finction farklı bir yönetmenin çok önemli yapımlarıydı. Köhnemiş Hollywood’a yeni bir soluk getirdiğini de söylemeliyiz. Bu iki filmin benzeri ama daha az parıltılısı olan Jackie Brown ise Tarantino’nun ilk döneminin son filmiydi. Daha sonra Kill Bill serisi geldi. Tarantino böylece daha absürt, daha şekilci ve karikatürize bir yola girdi. Sin City, Death Proof’un da içinde bulunduğu dönem şiddetin karikatürize edilmesiyle yol alıyordu. Bu ikinci dönemin son filmi ise Tarantino’nun baltayı taşa vurduğu Inglourious Basterds-Soysuzlar Çetesi oldu. Hollywood’un sorumsuz Nazi klişeleri Alman milletini zaten yeterince rahatsız etmekte. Özellikle Yahudi etkisindeki büyük olduğu Hollywood, Almanlar’ın rahatsızlığına hiç aldırmaz. Ve soykırımın cezasını veya kara lekesini Alman milletinin alnından silmesine asla izin vermez. Böyle bir hesaplaşmanın içine züccaciye dükkanına dalan bir fil gibi girerseniz Soysuzlar Çetesi’nde yapılan bütün gaflara can verirsiniz. Film, Almanya’da ve biraz kendini bilen bütün insanlarda rahatsızlık uyandırdı. Rahatsızlık, şiddetin estetiğini yapmaktan çok onu neredeyse güzellemeye varan sahneler kadar artık sadizmin ve faşizmin dibine vuran öyküden de kaynaklandı.

OBAMA’YA GÖNDERME VAR

Zincirsiz’i mutlaka bu küçük backgroundu bilerek seyredin. O zaman göreceksiniz ki birçok yönüyle aslında Tarantino’nun özür filmi. Bir köle kervanının orman içinde yol almasıyla başlayan filmde, tacirler ellerinden birbirlerine zincirlenmiş köleler ile yürürken Alman asıllı diş doktoru Schultz ile karşılaşır. Schultz bütün sempatik görünümünün altında aslında bir ödül avcısıdır. Yakaladığı suçluları adalete teslim edip parayı cebine indirmektedir. Bu sefer de iki haydutun peşindedir. Onları tanıyan tek adam köle tüccarlarının zincirlediği Django adlı köledir. Schultz, Django’yu kurtarır ve onun yardımıyla haydutları yakalar. Django’nun gösterdiği başarı Schultz’u onunla ortak olmaya iter. Django ise Schultz sayesinde elde ettiği özgürlüğü kadar sevdiği kadını da geri almayı önemsemektedir. Schultz bu konuda Django’ya yardım etmeye söz verir. Broomhilda adlı köle kız, Candy malikanesinde yaşamaktadır. Malikanenin sahibi Calvin Candie acımasız bir adamdır. Köleleri ölümüne dövüştürüp üstlerine kumar oynamak en büyük zevkidir. Malikanenin zenci kahyası Stephen baba yadigarı olup kraldan çok kralcı olmuş, kendi ırkdaşlarına işkence yapan bir ihtiyardır. Shultz ve Django, malikaneden köle kızı kaçıracakken kahya kumpası ortaya çıkarır. Artık ölüm olmadan can kurtarılamayacaktır... En karizmatik karakter Schultz bile Tarantino’nun bu filmde Almanlardan özürü olarak kabul edilebilir. Film içinde bir Alman destanını anlatması, köle kızın çiftlik sahiplerinden Almanca öğrenmesi de bu savı destekler.

Öyküdeki en tartışmalı karakter ise Samuel Jackson’ın canlandırdığı zenci kahya Staphen. Son dönemde beyazperdede seyrettiğim en kötü karakter Stephen. Kendisi de köleyken kölelerden bu kadar nefret etmesi ve yaşadığı düzenin değişmemesi için insanların çektiği acının gaddarca nöbetini tutması korkunçtu. Burada Tarantino’nun Obama’ya bir gönderme yaptığı da düşünülebilir. Django’yu canlandıran Jamie Foxx her zamanki kalburüstü oyunculuğunu sergiliyor. Fakat Christoph Waltz’a gelince durmak gerekiyor. Ödül avcısı Schultz karakteriyle zirve yapıyor. Zaten bu başarısı ile Oscar’a da aday. Bu filmi kaçırmayın. İyi niteliklerinin yanı sıra Tarantino sinemasının yeni döneminin  de başlangıcı olan bir film.

FİLMİN KÜNYESİ

Orjinal adı: Django Unchained

Yönetmen ve senarist: Quentin Tarantino

Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Kerry Washington, Leonardo DiCaprio

Tür: Macera, Western

Yapım: 2013, ABD, 165 dakika.

BLURAY VE DVD’LER

Ekümenopolis: Ucu Olmayan

BİR senelik festival gezmeleri, 10 haftalık vizyon serüveni, 100’ün üzerinde özel gösterimin ardından sonunda çok beklenen Ekümenopolis DVD’si çıktı. Saraybosna FilmFestivalinden İnsan Hakları Ödülü’yle dönen, SİYAD “En İyi Belgesel” ödüllü film, İstanbul’un sorunlarını ve mevcut projelerin olası sonuçlarını işliyor.

FİLM: 7/ DVD: 6

Killer Elite

GERÇEK bir hikayeden sinemaya aktarılan film, Avustralya’dan Paris’e Londra’dan Ortadoğu’ya, nefes nefese izleyeceğiniz bir aksiyon macera. Taşıyıcı serisiyle kadınların gönlünde taht kuran aksiyon filmlerinin karizmatik oyuncusu Jason Statham ve yılların eskitemediği muhteşem oyuncu Robert De Niro bütün yeteneklerini Killer Elite filmi için bir araya getiriyor.

FİLM: 4/ DVD: 5