Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

‘Tarçýn’ adet aðrýsýnýn hafifletilmesinde yararlý olabilir, ama...

Adet aðrýsý bayanlarýn belirli dönemlerde günlük aktivitelerini olumsuz etkileyen bir dönem. Þikayetlerin hafifletilmesi amacýyla kullanýlan iltihap giderici-aðrý kesiciler ise önemli riskler taþýyor. Bu amaçla yararlanýlan çeþitli bitkisel ürünler arasýnda yeni yürütülen bir araþtýrmada Seylan tarçýný kabuðunun yararlý olup olamayacaðý incelenmiþ. Seylan tarçýný mutfaklarýmýzýn önemli lezzet elemanlarýndan biri olmasýnýn ötesinde ayný zamanda saðlýðýmýz için yararlý önemli etkilere de sahip. Bakterileri öldürücü, iltihap giderici, sindirimi kolaylaþtýrýcý, karýn sancýsýný ve baðýrsak spazmlarýný giderici, bulantýyý önleyici, kan þekerini düþürücü gibi çeþitli biyolojik etkileri bilimsel araþtýrmalar ile de ortaya koyulmuþ. 

Ýran’da yeni yapýlan bir çalýþmada bir lisenin yatakhanesinde kalan 80 öðrenci iki eþit gruba ayrýlarak bir gruba günde 3 defa 1000 miligram Seylan tarçýný kabuðu tozu, diðer gruba ise (plasebo) ayný miktarda niþasta verilmiþ. Uygulama iki ardýþýk adet döneminin ilk üç gününde yapýlmýþ. Sonuçlar her dönem sonunda hastalarýn yaptýklarý memnuniyet skoru (0 ile 10 arasýnda puanlama) ile deðerlendirilmiþ. Yapýlan deðerlendirmede aðrý skorunun tarçýn verilen grupta baþlangýçta 5,7’den ilk adet döneminde 3,6’ya (yüzde 37), ikinci dönemde ise 3,2’ye (yüzde 44) indiði;plasebo grubunda ise 5,8’den ilk dönemde 5’e (yüzde 14) ve ikinci dönemde 4,9’a (yüzde 15) indiði gözlemlenmiþ. Tarçýn verilen grupta saðlanan etkinin istatiksel olarak da belirgin olduðu  tespit edilmiþ.   

Þüphesiz Seylan tarçýný kabuðunun bu þekilde kullanýlmasý hem ucuz hem de güvenilir bir seçenek gibi görülebilir. Ancak daha önceki bir yazýmda bahsettiðim gibi maalesef piyasada yaygýn satýlan tarçýn kabuðunun ucuz alternatifleri bu konuda önemli bir risk oluþturuyor. Gerçek Seylan tarçýný kabuðunun bir gramýnda 0,1 miligram kumarin varken, Çin tarçýnýnda 3,8 miligram; Vietnam veya Endonezya tarçýnýnda ise 6,8 miligram civarýnda kumarin tespit edilmiþ. Avrupa Gýda Güvenliði Otoritesi (EFSA) tarafýndan yapýlan deðerlendirmede 70 kiloluk bir birey için günlük en fazla alýnabilecek kumarin miktarý 7 miligram olarak belirlenmiþ. Kumarin fazla olursa kanama riski artacaðýndan bu konuda son derece dikkatli olmalý.