Tarihin taşlara yazıldığı şehir Diyarbakır notları

An itibarıyla, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Diyarbakır'a indik ve önce toplu açılış töreni, ardından da Valilik önünde düzenlenecek olan miting için şehir merkezine ilerliyoruz. Seçim otobüsünün ön kısmında bulunan Cumhurbaşkanımız, yol kenarında toplanan, balkonlarından el sallayan Diyarbakırlıları selamlıyor. Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Koordinatörü Orhan Karakurt, seçim otobüsünden millete programla ilgili bilgi veriyor. 16 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu için Diyarbakırlılarla buluşma olacak. Seçim otobüsünde oturduğum masanın üzerinde oyuncaklar var. Çocuklar es geçilmiyor. Her ziyarette, seyahatte çocuklara özel bir ilgi gösteriyor Cumhurbaşkanımız.

"Çaya bekleriz Cumhurbaşkanım" afişinin asılı olduğu bir balkon ve "Canım Reisim hoşgeldin" yazılı bir pankart dikkatimi çekiyor. Ama en çok şehrin girişinde asılı olan "Tarihin taşlara yazıldığı şehir Diyarbakır'a hoşgeldiniz Sayın Cumhurbaşkanım" pankartı dikkatimi çekiyor. Kalbime çarpıyor: Tarihin taşlara yazıldığı şehir. Diyarbakır çileli şehir. Dertli şehir. Fay hatları üzerinden yapılan hesaplar bitmedi. 40 yıldır kanını emen, çocuklarını, geleceğini çalan bir terör örgütüyle cebelleştiği yetmedi, sokakları delik deşik oldu. Hendek politikası adında, tarihini taşlara yazan bu kadim kenti, köklerinden sökmek istediler.

Ve bu politika, bizzat Diyarbakırlılar tarafından mahkum edildi.

***

Diyarbakır'da 2008'de oğlu PKK bombasıyla katledilen AK Parti eski vekili Oya Eronat hendek terörüyle başlayan sohbetimizde söze "İlk başta olay romantizmle başladı" diye giriyor ve ekliyor:

Hendek kazanlar ilk başlarda bir tepsi börek ve demlik çaylarla sokaklarda ağırlandı. Ne zamanki evlerinizden çıkın biz burayı kullanmaya başlayacağız söylemleri yükseldi. Herkes ayılmaya başladı ama bayağı geç olmuştu. 90'lı yıllarda PKK köyleri yakarak Kürtleri evinden etti. Kürtlerin devlete olan mesafesi maksimum düzeye ulaştı ama hendekler sonucu insanlar evlerini tekrar kaybedince aynı mesafeyi PKK'ya koymaya başladılar, bunu aleni dile getirmeye korksalar da itirazlar artmaya başladı.

Bu sebepten dolayı PKK şurada büyük hezimet yaşayınca Bağlar'da da hendek kazmak isteyen PKK'ya halk izin vermedi. PKK'nın en yüksek destek bulduğu yerdi buralar, şimdi büyük oranda kopma süreci hakim.

***

Bu yazının yazıldığı saatlerde Cumhurbaşkanımız henüz Valilik önündeki konuşmasını gerçekleştirmemişti. 

Önemli mesajlar olacak ve siz gazetemizin ön sayfalarında okuyacaksınız. Daha fazla detay Salı günkü yazımızda olacak.