Siyasal hareketler 27 Mayýs 1960'dan 1968'de baþlayan gençlik eylemlerine kadar durdu; faili meçhul bir tek cinayete bile rastlanmadý. Bu da tabii, siyasi eylemlerle faili meçhul cinayetler arasýndaki iliþkiyi somut bir biçimde ortaya koyuyordu. Olaylarýn baþlama vuruþunu, ABD emperyalizmine gittikçe artan tepkiler yaptý. ABD 6. Filosunun Türk limanlarýný ziyaret etmesiyle baþlayan protestolar, toplu yürüyüþlerin hemen ardýndan Vedat Demircioðlu'nun öldürülmesiyle, yeni bir dönemin kapýsýný ardýna kadar açýyordu. Polisin ÝTÜ Gümüþsuyu Yurdu'na düzenlediði bir baskýn sýrasýnda Demircioðlu binanýn ikinci katýndan aþaðý atýldý. Hastanede can verdi. Polisin cenazeyi gizlice Konya'ya, Demircioðlu'nun doðup büyüdüðü kente gönderdiði haberi duyulunca, öðrenciler o saat þiddet eylemlerine giriþti ve 25 polis yaralandý, 47 öðrenci tutuklandý.
Bu yýllarda toplum sað-sol olarak hýzla kamplaþtý. Böylece de kaçýnýlmaz olarak þiddet sokaða taþýndý. Sað-sol çatýþmasý 1969 yýlýnýn baþýnda, ‘Kanlý Pazar’ olayýyla gündeme oturdu. Þubat 1969'da 6. Filoyu protesto eylemleri artýk gündelik olaylardan sayýlýyordu.
‘Emperyalizm ve Sömürüye Karþý Ýþçi Yürüyüþü’ 16 Þubat 1969'da yapýldý. O gün 76 kitle örgütü bir araya gelmiþti. Anlatýlanlara göre sað örgütler polisin de desteðiyle, yürüyenlere saldýrdý. Bombalar patladý, býçaklý adamlar, herkese saldýrdý. Saldýrýnýn bilançosu þöyleydi: Duran Erdoðan ve Turgut Aytaç öldü, yüzlerce kiþi yaralandý. Gazetelerde yayýnlanan fotoðraflarda, bir polis memuru, Aytaç'ýn öldürülüþünü izlerken görülüyordu. Elinde býçakla cinayeti izleyen kiþinin Belediye Zabýta Memuru Seyit Atmaca olduðu açýklandý ve Atmaca ilk sorgusundan sonra tutuklandý. Baþka kimse ne yakalandý ne de gözaltýna alýndý. Kanlý Pazar dosyasý da rafa kaldýrýldý.
O günden sonra faili meçhul cinayetler günlük hayatýn bir parçasý oldu; 70’li yýllarýn baþýnda ortalýk toz dumandý. Kimin kimi neden vurduðu anlaþýlamýyordu bile. Döneme damgasýný vuran örgütlerin baþýnda "Komandolar" geliyordu. CKMP (Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi ) adlý siyasi partinin resmi yayýn organý "Hareket" dergisine göre Komando Kamplarýnda gün duayla baþlýyor ve iki saat beden eðitimiyle sürüyordu. Komandolar boks ve judoda, uzmanlarca eðitiliyordu. Öðle yemeðinden sonra, örneðin Komünizm karþýsýnda Milliyetçilik gibi dersler baþlýyordu. Silahlý eðitim söylentisi yaygýndý. Parti bunlarý yalanlýyordu. Eðitim gören genç sayýsý hiç açýklanmadý; tahminler öne sürüldü. Kamplarda kimine göre 3-5 yüz kimine göre de 5 bin kiþi eðitim görüyordu. Komandolarýn ilk þiddet hareketi 1 Aralýk 1968'de Siyasal Bilgiler Fakültesi Öðrenci Yurdu’nun basýlmasýdýr…
(Yarýn: 12 Mart'tan 12 Eylül'e)