Taþ, kaðýt, makas...

Taþ, kaðýt makas oyununu bilirsiniz. Taþ makasý kýrar, makas kaðýdý keser, kaðýt da taþý sarmalar. Bir kez oyandýðýnýzda kabul edilebilir ancak devamlýlýk arz ettiðinde bu oyun, artýk bir intikam ve hýrsa dönüþebilir. Sanýrým,bu hafta demokratikleþme paketinin açýklanmasýnýn akabinde bunun hýrsa dönüþmüþ halini bir kez daha yaþadýk. Déjà vu. Karþýsýndakinin seçimini bilemeyip, hep ayný hareketi yapanlar için bu paket bir bakýma hýrsýn daha da artmasý demek anlamýna geliyor. Yine o bildik teraneler... 2002 öncesi o güzelim yýllarýný özleyenler için bu oyun daha çok kayýplara dönüþecek, taþ diyecekler için kaðýt, makas diyecekler için taþ, kaðýt diyecekler için makas gelecek. Ancak, durum þu ki, muhalefet ve benzerlerinin karþýlarýnda enikonu ‘ne yapacaðý kestirelemez’ bir profil yok, gayet ‘doðal’, olmasý gerekeni yapan bir profil var; sorun da þu ki buna raðmen hýrslarýndan bir þey kaybetmiyorlar ve zamanýn eþliðinde onlara kayýp ettirmeye devam edecek. Zira, hýrs kör, saðýr ve dilsiz kýlar. Zira, onlar kaybettikçe millet kazanacak gibi duruyor. Ýster tümdengelin, ister tümevarýn kazanan bu þekilde devam edecek. Filmlerde FBI filanýn profil uzmanlarý vardýr, suçlunun profillerini çýkarmak bu zekalarýn ürünüdür. Benim önerim,Türkiye politiðinde yapýlan herþeyi darmadaðýn etmeye çalýþan bu seri vakalarýn failleri için onlardan birkaçýný çaðýralým, eminim bolca malzeme çýkacaktýr.

Bazý þeylere karþýyým.

‘Efendi ve eleman’ laflarýna karþýyým. Rating mi? Efendilerin ve elemanlarýnýn iþi mi bu söylemler? Aslýnda bazý þeyler o kadar net ki...

Aðlamak ve Gönül Daðý’nýn tahtý

Bir sabah uyanmýþsýn, daha demokratik bir ülkede yaþýyorsun. Ýlk deðil, son da olmayacak bu þekilde uyanmaklar. Taha Bey yazdý geçenlerde, ben de severim Gregor Samsa’yý, belki de gerçekten her sabah bu þekilde dönüþümlü uyanýþlar da vardýr bazýlarýnda. Kimbilir onlar için bu kaçýncý metamorfoz. Neyse, demokratikleþme paketi konusunda insanlar, çýkarlarýyla paralel bir þekilde düþünce geliþtirme, yorum yapma egsersizlerinde yoðunlaþýp dursun, ben seçimde seçmenin oy verme davranýþýný etkileyen iki önemli olay üzerinde durayým istiyorum. Burasý daha önemli sanki. Madem taþ kaðýt makas oynuyoruz... Baþbakan’ýn Esma için gözyaþlarýný tutamayýp milyonlarýn gözü önünde aðlamasý ve Kýrþehir’de yapýlan Neþet Ertaþ’ý anma programýnda ünlü sanatçýlarla Gönül Daðý türküsünü birlikte söylemesi. Yukarýda bahsettiðim doðallýðýn iki bariz argümaný. Bunlar bize Baþbakan’ýn bu doðal yapýsýnýn evrensel boyutlarda lider olduðunu gösteren delillerden sadece iki tanesi. Biraz olay yeri incelemesi, vaka analizi ve profil deðerlendirmesi yaparsak sonuç açýk. Dosya kapandý. Ha, bu tespitin yarý yarýya doðru olduðu yorumunu yapanlar da olabilir. Aðlamanýn evrensel, Gönül Daðý’nýn ulusal/bölgesel olduðu noktasýnda. Burada ayrý gibi görünen ama aslýnda ayný kodlarý barýndýran iki olayý mercek altýna yatýrmak istemiyorum. Liderliðin, evrensel boyutlardaki karakteristik özelliklerini yansýtan iki örneðe dikkat çekmek istiyorum. Lider dediðin insani duygulara sahip olmalý. Hem de halkýn ortalama duygu düzeyinin en az bir gömlek üstünde. Burada alýþýk sistem gömleðin fiyatýný soracaktýr. Taþa kaðýt gelsin o halde. Bu duygusal üstünlüðü Baþbakan’da net olarak görmek mümkün. Ne sürekli gözyaþlarýyla hemhal sulu göz ne de taþ gibi bir kalp. Duygularý ve aklý, hislerini kontrol edebiliyor. Hem de üstün vasýflara sahip evrensel bir lider gibi. Yýllardan bu yana insanlarýn gönlünde kurduðu aþýlmaz daðlarý aþtý Baþbakan. Ýletiþim kurdu. Þimdi Gönül Daðý da Baþbakan’la birlikte. Halkla birlikte ayný þeyi sevme, ortak beðeni, ortak duygu. Ancak, bir yönüyle bir þeye karþýyým. Recep Tayyip Erdoðan ‘O Bir Dünya Lideri ‘ sloganýna. Sloganla, propagandayla, reklamla oluþturulan kimliklerin ömrü temmuzda güneþe serilen sentetik çamaþýrýn kuruma süresi kadardýr. Doðala sentetiklik bulaþtýrýlýrsa doðal geliþim zarar görür. Burada anlaþýlmayacak bir þey yok, dünya lideri olunmasý baþka, bunu söyleyenlerin bu ‘slogan’ýn altýný nasýl doldurduðu baþka.