Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA
Tüm Yazıları

Tatil düşmanı mide gribi 

Tatildesiniz, sancı, bulantı, kusma, ishal gibi şikayetleriniz mi başladı? Birden kendinizi kötü mü hissettiniz dikkat! Mide gribine yakalandınız... Genellikle besin zehirlenmesi gibi algılanan ‘mide gribi’ 1-3 gün içinde geçse de nörovirüslere neden oluyor.

Birden kendinizi kötü hissettiniz; bulantı, kusma, karında sancı ve kramplar, ishal, halsizlik, bazen hafif ateş yükselmesi ve adale ağrısı gibi şikâyetler ile kendinizi pek de iyi hissetmiyorsunuz. Aslında halk arasında ‘mide gribi’ olarak adlandırılan, ani başlayıp 1-3 gün içerisinde geçen bu hastalığa nörovirüsler neden oluyor. Genellikle ‘besin zehirlenmesi’ gibi algılanıyor. Zaten virüs de çoğunlukla besinler ile kişiyi enfekte ediyor; iyi yıkanmamış meyve, sebze vs. ya da sıcakta uzun süre beklemiş besinler veya akşama kadar ateş karşısında sürekli dönmüş tavuk döner. Bulaşıcılık özelliği yüksek olduğundan aynı bardaktan içmek gibi yakın temas durumları ile bulaşabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler ve çocuklar daha fazla etkileniyor, şüphesiz. Kalıcı bir soruna yol açmamasına rağmen özellikle birkaç gün için tatildeyseniz tatilinizi, yok çalışıyorsanız gününüzü zehir edeceği kesin. Panikleyip hemen antibiyotiklere, mide asidi baskılayıcılara sarılmanıza gerek yok. Zaten bu virüse etkili ilaç da yok. Basit bir şekilde bitki çayları ile şikâyetlerin etkisini azaltabilir, önleyebilirsiniz.

Bir demlik içerisinde birer poşet tarçın/karanfil, melisa, adaçayı, rezene ve zencefil çayları ilave ederek üzerine 2-3 çay fincanı (300 mililitre) taze kaynatılmış 80 derecede sıcak suyu ilave edin. 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Şekersiz olarak için. Şeker ishali daha da artırır. Bu uygulamayı günde 3-4 kez tekrarlayın.

Zencefil, artık hepimiz biliyoruz, en etkili kusma ve bulantı önleyici. Rezene ile birlikte midedeki sorunların giderilmesine yardımcı olacaktır. Adaçayı, karanfil, tarçın ise mikroplara karşı mücadelede yardımcı olacaktır. Melisa hem karındaki şikâyetlerin giderilmesine yardımcı olacak hem de sizi rahatlatacaktır. Bu virüsün yüksek bulaşıcılık özelliği nedeniyle çevrenizde, yakınlarınızda bu şikâyetler görülürse sizin de koruyucu olarak bu çay karışımından içmenizi öneririm. Bu arada ishali daha çabuk durdurmak için bir çorba kaşığı siyah çayı su yardımı ile yutmaya çalışın. İçerisindeki kateşinler ishalin durdurulmasına yardımcı olacaktır. Bolca da su içmeyi ihmal etmeyin.

Mide gribi virüsü; iyi yıkanmamış sebze ve meyveyle aynı bardaktan içme yoluyla insanlara bulaşıyor.

Bitkisel ürünler gerçeği

Bayram haftası içerisinde Hürriyet Gazetesi ekinde “Bitkisel Ürünler Gerçeği” başlığı ile bir seri yazı yayımlandı. “Bitkisel şifa” etiketi ile yapılan sahtekârlıkları ve konu ile ilgili eczacı hekim ve beslenme/diyetalanından bilim insanlarının endişelerini bir araya getirdiği için Sayın Mesude Erşan’ı kutlarım. Eczacı ve beslenme/diyetuzmanı bilim insanlarının ortak endişesi yapılan sahtekârlıklar ile insan hayatının nasıl fütursuzca riske atıldığı şeklindeydi. Hâlbuki hekimlerin ortaya attıkları ortak görüş; “Bitkilerin etkisiz olduğu, zararlı olduğu, hastalıkları iyileştirdiğine dair hiçbir bilim dergisinde çalışma bulunmadığı...” şeklindeydi. Doğrusu bu hocalarımızın “Bilimsel dergi” kavramını çok merak ettim. Sadece kendi doğrularını kabul eden, başka alanları görmekten kaçınan bir görüş nasıl bilimsel olabilir? Onların adına üzüldüm.