Çocukluðumu hatýrlamaya çalýþýyorum, Ramazan ve Kurban bayramlarýnda okul tatil oluyor diye mi seviniyorduk, bayramlýk alacaðýmýz için mi? Doðru cevap ikincisi. Tabii bundan çooooook uzun zaman önce, bu tatillerin yaz aylarýna denk gelmesi sebebiyle zaten okulun olmadýðýný söyleyenlerinize katýlýyorum. Yine de hissedilen bir bayram coþkusu vardý.
Bu coþkuyu devam ettirmek için bayram sabahlarý Barýþ Manço’nun “Bugün bayram” diye baþlayan þarkýsýný bangýr bangýr söyleyen arkadaþlarým varmýþ. Biz de baþladýk denemelere... “Baþka neler yapabiliriz?” sorusunun cevabýný ise Emsey Hospital’dan Uzman Psikolog Tuba Yýldýrým Üstünel’e sordum. Üstünel, çocuklarda bayram ruhu oluþturulmasýnýn gerekli olduðunu belirterek, þunlarý söylüyor: “Ýçinde bayram geçen þarký ya da hikayeleri çocuklarla paylaþmak, akraba ve dost ziyaretleri gerçekleþtirmek, mümkünse çocuða bayramlýk yeni kýyafetler almak çocukta bayram bilincinin oluþmasýna yardýmcý oluyor. Yalnýzca akraba ve arkadaþ ziyaretleri deðil ayný zamanda çocuðun da arkadaþlarýný ve arkadaþlarýnýn ailelerini ziyaret etmek konusunda yönlendirilme yapýlmasý bayramlarý daha keyifli hale getirir.”
ANLATIRKEN DETAYA GÝRMEYÝN
Ramazan Bayramý þekerle de özdeþleþtiði için çok seviliyor ancak Kurban Bayramý’ný çocuklara anlatmak bazen zor olabiliyor. “Kurban Bayramý’ný anlatýrken çocuðun yaþý ve geliþimi göz önünde bulundurulmalý” uyarýsýnda bulunan Üstünel “Kurban kavramý çocuk sormadýðý sürece detaylandýrýlmamalý. Çocuklarýmýza bayramý anlatýrken kurbanlýklarýn kesimi yerine bayramýn ve kurbanýn sosyal boyutu üzerinde durulmalý. Ýnsanlarýn bayramda yardýmlaþtýðýný, akrabalarýný ziyaret ettiðini, maddi durumu iyi olmayan kiþilere para ve yiyecek yardýmýnda bulunduðunu anlatmak daha doðru” diyor.
Daha fazlasýný öðrenmek isteyen hatta kurban kesimi hakkýnda soru soran çocuklar için de þöyle bir yanýt önerisi var Yýldýrým’ýn: “Kesim iþlemiyle ilgili sorulan sorulara ebeveynler, bunun kasaplarýn iþi olduðu için onlarýnda bunu çok fazla bilmediðini ama kasaplarýn hayvanlarý çok iyi tanýdýðý için onlarýn canýný yakmadýklarýný söyleyebilir. 7 yaþ altý çocuklar hiçbir þekilde uzaktan dahi olsa kurban kesilmesine þahit olmamalý. 7-12 yaþ arasýndaki çocuklara neden kurban kesildiði izah edilmeli ancak kurban kesimini izlemesi konusunda çocuðun duruma yaklaþýmý ve sosyal etkenler gözönüne alýnarak karara varýlmalý. Hayvancýlýðýn yaygýn olduðu bir kesimde yetiþen çocuklar için hayvanýn kesilmesi ve etinin yenilmesi olaðan bir durum olarak karþýlanabilecekken þehir merkezinde yetiþen, buna yabancý ve yapý olarak hassas bir çocuk için travmatik sonuçlara neden olabilir.”