Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

Tatil ruhu yerine bayram ruhu!

Çocukluğumu hatırlamaya çalışıyorum, Ramazan ve Kurban bayramlarında okul tatil oluyor diye mi seviniyorduk, bayramlık alacağımız için mi? Doğru cevap ikincisi. Tabii bundan çooooook uzun zaman önce, bu tatillerin yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle zaten okulun olmadığını söyleyenlerinize katılıyorum. Yine de hissedilen bir bayram coşkusu vardı.

Bu coşkuyu devam ettirmek için bayram sabahları Barış Manço’nun “Bugün bayram” diye başlayan şarkısını bangır bangır söyleyen arkadaşlarım varmış. Biz de başladık denemelere... “Başka neler yapabiliriz?” sorusunun cevabını ise Emsey Hospital’dan Uzman Psikolog Tuba Yıldırım Üstünel’e sordum. Üstünel, çocuklarda bayram ruhu oluşturulmasının gerekli olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “İçinde bayram geçen şarkı ya da hikayeleri çocuklarla paylaşmak, akraba ve dost ziyaretleri gerçekleştirmek, mümkünse çocuğa bayramlık yeni kıyafetler almak çocukta bayram bilincinin oluşmasına yardımcı oluyor. Yalnızca akraba ve arkadaş ziyaretleri değil aynı zamanda çocuğun da arkadaşlarını ve arkadaşlarının ailelerini ziyaret etmek konusunda yönlendirilme yapılması bayramları daha keyifli hale getirir.”

ANLATIRKEN DETAYA GİRMEYİN

Ramazan Bayramı şekerle de özdeşleştiği için çok seviliyor ancak Kurban Bayramı’nı çocuklara anlatmak bazen zor olabiliyor. “Kurban Bayramı’nı anlatırken çocuğun yaşı ve gelişimi göz önünde bulundurulmalı” uyarısında bulunan Üstünel “Kurban kavramı çocuk sormadığı sürece detaylandırılmamalı. Çocuklarımıza bayramı anlatırken kurbanlıkların kesimi yerine bayramın ve kurbanın sosyal boyutu üzerinde durulmalı. İnsanların bayramda yardımlaştığını, akrabalarını ziyaret ettiğini, maddi durumu iyi olmayan kişilere para ve yiyecek yardımında bulunduğunu anlatmak daha doğru” diyor.

Daha fazlasını öğrenmek isteyen hatta kurban kesimi hakkında soru soran çocuklar için de şöyle bir yanıt önerisi var Yıldırım’ın: “Kesim işlemiyle ilgili sorulan sorulara ebeveynler, bunun kasapların işi olduğu için onlarında bunu çok fazla bilmediğini ama kasapların hayvanları çok iyi tanıdığı için onların canını yakmadıklarını söyleyebilir. 7 yaş altı çocuklar hiçbir şekilde uzaktan dahi olsa kurban kesilmesine şahit olmamalı. 7-12 yaş arasındaki çocuklara neden kurban kesildiği izah edilmeli ancak kurban kesimini izlemesi konusunda çocuğun duruma yaklaşımı ve sosyal etkenler gözönüne alınarak karara varılmalı. Hayvancılığın yaygın olduğu bir kesimde yetişen çocuklar için hayvanın kesilmesi ve etinin yenilmesi olağan bir durum olarak karşılanabilecekken şehir merkezinde yetişen, buna yabancı ve yapı olarak hassas bir çocuk için travmatik sonuçlara neden olabilir.”