Tatilci seçimini yaptı: Turuncu bayrak

Okullar kapandı, seçimler de bugün sonlanıyor. Yaz da geldiğine göre tatil planları ön sırada yerini almaya başladı. Tatili seçerken öncelikli kriterlerimiz neler? Daha önce gidilmemiş bir yer olması mı, geniş plajı mı? Zengin mutfağı mı kocaman aquaparkı mı?.. Bu kriterlerin hepsini tükettik ve hala tüketiyoruz. Aşırı tüketim ve israftan rahatsız olan ciddi oranda bilinçli tatilci kitlesi oluştu. 'Turuncu Bayrak' bu noktada karşılık buluyordu. Otel seçimlerinde Turuncu bayrak olmasına dikkat ediyor ya da gittiği otelde 'Turuncu Bayrak' olup olmadığını soruyorlar.

Gıda israfını önlemeyi amaçlayan 'Turuncu Bayrak'; gıda dostu, üretimi planlı, bilinçli personel, ihtiyaç sahiplerini destekleyen, hayvan dostlarımızı kucaklayan, ormanlarımızı çoğaltan, dünyamızı koruyan, çocuklarımızı duyarlı yapan bir uygulama. Tatilciler tarafından yoğun talep görmeye başlarken otellere de prestij ve ciddi oranda kazanç sağlıyor.

Açık büfelerin zenginliği aynı derecede devam ediyor. Sadece israf olmaması için üretim planlanması doğru yapılacak. Meyve ve sebzeler süslenerek açık büfelerde sergilenmeyecek. Yani sadelik ön planda olacak. Meyveler taneyle değil dilimlenmiş olarak misafirlere sunuluyor. Misafirlerin sağlığı açısından ihtiyacından fazla yememesi için yüksek ve düşük kalorili yiyecekler dikkat çekiliyor.

Otel içi ve etrafında; bayrak, afiş, masa bayrağı, özel tasarım öneri kutuları, çocuklar için hazırlanmış çizim hikaye kitabı, servis elemanları için tişörtler, sertifika, anketler, pankartlar  çocuklar için israf dedektifi kıyafeti, israf dedektifi sözü broşürü ve özel etiketler bulunmaktadır.

Çocuklara eğlenceli ve eğitici özel konsept faaliyetler hazırlandı. Çocuklar tarafından oluşturulmuş 'İsraf Dedektifleri' özel kıyafetler giyerek yemek alanında teftiş yapıyorlar.

Dünyayı tehdit eden 5 unsurdan biri olan artan yiyeceklerin de en iyi şekilde değerlendirilmesi hedeflenmiş. Üretim fazlası gıdalar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Artık yiyecekler ise enerji üretiminde, hayvan barınaklarında, çiftlik hayvanlarında ve solucan çiftliklerinde değerlendirilecek. Böylelikle çöpe gıdaların gitmesi engellenmiş olacak. 

 

Turuncu Bayrak hedefleri

Proje Koordinatörü Ali Akgün, “Ülkemizde 1 yılda 170 bin okul yapılacak kadar gıda israfı olduğunu düşünürsek Turuncu Bayrak uygulamasının öneminin çok büyük olduğunu anlamak mümkün. Hedefimiz; otellerde gıda israfını ilk etapta en az yüzde 30 her yıl daha da azaltarak israfı sıfırlamak istiyoruz. Periyodik olarak Uluslararası Gıda İsrafı Kongresi gerçekleştireceğiz. Yine kongre düzenleyen STK’lar ile işbirliği yaparak, kongreleri Turuncu Bayraklı otellerde kongre yapma şartı koyduruyoruz. Çocuklar için israf müzesi, yaşanabilir bir dünya için hatıra ormanları ve dünyaya Turuncu Bayrağı yaymayı hedefliyoruz. 16 Ekim 2019’da da geniş katılımlı dünya kamuoyunun dikkatini çekecek uluslararası lansmanı yapacağız" diyor.

Bilgi ve takip için israfnet sosyal medya sayfasından ve israf.netresmi web sitesinden takip edebilirsiniz.