Tatil ve Tatilcilere Mutfak Notlarý

Merhabalar,

Bu hafta sizlerle otellerdeki yeme içme alýþkanlýklarý, otellerin misafirlerine sunduklarý yemek büfeleri, yiyecek içecek hizmetleri üzerine paylaþýmlarda bulunacaðým. Özellikle güney yörelerinde herþey dahil otel konseptlerinde açýk büfe yemek anlayýþý, ala carte mutfaklarýnda çok çeþitli yemek sunumlarý tatilcilerle buluþuyor.

    1406667684_alper-tekbas-ufuk-besir.jpg

 Yemeðinin birleþtirici ve buluþturucu gücünde peki tatilciler nelere dikkat etmeli? Tatilleri boyunca yeme içme alýþkanlýklarý ve talepleri ne doðrultuda oluyor? Yemek büfelerinin çeþitliliði mi yoksa lezzetimi daha önemli? Mutfak ekipleri nasýl sunumlar yapýyor? gibi bir çok detayý sizler için mutfaða yaklaþýk 30 yýldýr gönlünü vermiþ iþ ahlaký, adabý ve istikrarýyla dikkatleri üstüne çeken deneyimli mutfak þefi Ufuk Beþir’e sordum, onun deneyimlerinde yola çýkarak geldiði noktada otel misafirlerinin mutfak kültürü ile ilgili talepleri ne doðrultuda, en çok tercih edilen yemek büfeleri nelerdir ve nelere dikkat edilmelidir…

    1406667668_otellere-bufe8.jpg

Ýþte mutfaðýn kalbinden gelen yýllardýr tatilcilere farklý yemek menüleri, renkli sunumlar hazýrlayan Emir Hotels Mutfak Direktörü Ufuk Beþir’den tüyolar…

Tatilciler bir otel mutfaðýnda nelere dikkat etmeli?

                1406667641_otellerde-bufe-7.jpg

1986 yýlýndan bugüne kadar ki deneyimlerimiz ve tecrübelerimizden yola çýkarak farklý ülkelerden otelimize gelen yerli yabancý misafirlerimizin büfelerde nelere dikkat ettiðini, beklentilerinin neler olduðunu fazlasýyla fark eder duruma geldik.

   1406667597_otellere-bufe4.jpg

Bu beklentileri ele alacak olursak ;

1-BÜFELERDE ÝLK ÝZLENÝMLER ÖNEMLÝDÝR;Ýlk defa otelimizde konaklayacak olan misafirlerimiz büfelere geldikleri zaman  dikkatlerini çeken en önemli kriterlerden biriside yemek yenilecek ortamýn ve sunum yapýlan büfelerin temiz ve hijyenik olmasýdýr.

   1406667611_otelerde-bufe-5.jpg

2-FARKLI KÜLTÜRLERÝN YÝYECEKLERÝNÝN SUNULMASI;Misafirlerimiz üzerinde olumlu izlenimler býrakarak gelecek yýllarda da otelimizi tercih etmelerindeki en önemli etkenler arasýnda yer alan kendi ülkelerine ait mutfak kültürlerinin dýþýnda , farklý kültürlerinde yiyeceklerinin sunulmasý son derece önemlidir.

   1406667581_otellerde-bufe3.jpg

3-BÜFELERDEKÝ YÝYECEKLERÝN ÇEÞÝTLÝLÝÐÝ;Yabancý misafirler genel olarak Türk mutfaðý gibi farklý mutfak tatlarýný denemek isterler.Bu nedenle büfelerde sunulan yiyeceklerin standartlaþmamasýna önem verilmelidir.Her gün , her öðün farklý yemekler farklý aksiyonlar yapýlmalýdýr.

   1406667628_otellerde-bufe-6.jpg

4-BÜFELERDEKÝ YÝYECEKLERÝN TAZELÝÐÝ; Büfelerde sunulan yemeklerin tazeliðini, ýsýsýný, kalitesini ön plana çýkarmak için büyük sunum tabaklarý ve ekipmanlarý yerine , küçük sürekli yenilenen tabak ve ekipmanlar çýkarmak her zaman ilgi çekmektedir.

    1406667569_otelerde-bufe-02.jpg

5-BÜFELERDEKÝ YEMEKLERÝN LEZZETÝ ;Mevsimsel yiyecekler çýkarýlmaya özen gösterilmelidir.Yiyeceklerin hazýrlanmasýnda mutlaka misafirlerin yaþ ortalamasý göz önünde bulundurulmalýdýr.Yiyeceklerin sunumundan daha çok lezzeti ön planda olmasý gerektiði unutulmamalýdýr.

    1406667654_otellerde-bufe-8.jpg

6-BÜFELERDEKÝ YEMEKLERÝN SUNUMU ;Misafirlerimiz büfelerde yemek seçimi yaparken sunumu yapýlan her yemeðin yakýnýnda o yemekle ilgili isimliðin bulunmasý gerekmektedir.Dünya mutfaðýndan farklý lezzetlerin sunulmasý misafir memnuniyetini arttýracak.Yemekler hem içerik olarak hem çeþitlilik olarak göze hoþ hitap etmeli , çok fazla dekorlarla süslenip , büfelerin karýþýk görünümüne neden olmamalýdýr.Yine göz dolgunluðu saðlamak için çok fazla tercih edilmeyen yiyecekler sunulmamalýdýr.Show alanlarýnda yapýlan canlý aksiyonlar her zaman ilgi ve merak uyandýrdýðý gibi , farklý lezzetlerin tadýlmasý da iyi bir izlenim býrakabilir.Örneðin; Çeþitli makarna ve garnitürlerden bir köþe oluþturulup , misafirlerimizin damak zevkine göre tercih ettikleri lezzeti sunmak önemlidir.

7-DÝYABETÝK YÝYECEK BÜFESÝNÝN OLMASI ;Diyabetik hastalarýnda otellerde konakladýðý unutulmayýp diyabetik hastalara hitap eden yemeklerde sunulmalýdýr.