Tatilde son durak Ýðneada

Þehir yaþamýndan uzaklaþýp adeta terapi niteliðinde, beþ duyu organýmýzla hissedeceðimiz, kendimize özel bir tatilde 2 saat uyuyarak dinç uyanýp nefes aldýðýný hissetmeyi kim istemez ki. Ýþte bakir doðasýyla Ýðneada.

Ýðneada Kýrklareli’nin Demirköy ilçesine baðlý bir belde. Yýldýz (Istýranca) daðlarýnýn deniz ile buluþtuðu noktada, dünyada nadir bulunan Longoz (su basan) ormanlarýyla kaplý Erikli, Mert, Zindandere, Saka, Hamam gölleriyle çevrili Türkiye’nin kuzey batýdaki son noktasý Beðendik köyü, Mutlu (rezve) deresi ile de Bulgaristan sýnýrý olan ilginç bir coðrafyanýn ta kendisi. Ýstanbul’a 250 km, Edirne’ye 165 km, Kýrklareli’ne 97 km uzaklýkta, Bulgaristan’a sýnýr komþusu.

Tarihte Trak kavmi dönemine Thynias olan Ýðneada, Fatih Sultan Mehmet’in Komutaný Ýnebey’den ismini alarak Ýðneada olmuþtur. Karadeniz Marþý’nda Osmanlý Levendleri Karadeniz’e “Gelen düþman deðil, biziz” diyerek gazabýndan korunurlar. Yine þarkýlarda çýrpýnan Karadeniz onu yakýndan tanýyanlar için kontrolü zor ve yakalanmasý imkansýz bir yaban atý gibidir. Batý Karadeniz’e dökülen Tuna Nehri, Orta Avrupa da yaþayan yelkenciler için kavuþmayý bekleyen anne kucaðý gibidir. Balkanlar’ý Tuna Nehri üzerinden geçen maceraperest denizciler için tekneleri, yatlarý, botlarý ve deniz motorlarýný akýntýnýn hýzýyla Karadeniz’e doðru sürerler güneye dönerken ilk Ýðneada’yý görürler...

TARÝH 5 AÐUSTOS 1944

Romanya’nýn Köstence limanýndan hareket eden Morina, Bülbül  ve Mekfure adlý üç gemi Yahudi mültecilerin II. Dünya Savaþý yýllarýnda Nazi iþgalinden kurtulabilmek için denize açýldýðý gemilerden bazýlarýydý. 5 Aðustos’ta Morina Ýstanbul’a ulaþýyor, ama Mefkure Ýðneada açýklarýnda saldýrý sonucu batýyor. Yaklaþýk 250 kiþi hayatýný kaybediyor, 54 kiþi kurtuluyor ve Bülbül gemisi Ýðneada’ya geliyor. Mülteciler Ýðneada’dan Vize’ye ve Çerkezköy üzerinden de Ýstanbul’a götürülüyor. Ancak Veronika ve kocasý Vladislav, Ýðneada’da kalýyor çünkü Veronika 9 aylýk hamile. Bülbül gemisindeki bir doktorla köyün ebe anasý bir köy evinde bebeðin dünyaya gelmesine yardýmcý oluyor. Vera bebeðini dünyaya getirdiðinde adý Ýðneada olsun diyor.

ALTIN ZERRECÝKLÝ SAHÝL

Karadeniz’in kýyýsýnda doðal ve ekolojik yönden tam bir turizm cenneti. Uçsuz bucaksýz kumsalý, gölleri, özellikle kuzeyinde bulunan Erikli Gölü ve güneyinde bulunan Mert Gölü, Türkiye’deki dört koruma alaný arasýnda. 1. derece doðal sit alaný ve milli park. Ayrýca Mert ve Erikli Gölü longozlarý (Subasar ormanlarý) Türkiye ve Avrupa’nýn elde kalan az sayýdaki longoz ormanlarýdýr.

Biyolojik çeþitlilik açýsýndan büyük öneme sahip ve önemli bir bölümü tehdit altýnda çok sayýda bitki ve hayvan türüne ev sahipliði yapan Ýðneada, Türkiye’nin 122 önemli bitki alaný ve 184 önemli kuþ alaný arasýnda yer alýr. Akkuyruklu kartal, kumzambaðý gibi birçok kuþ türü Ýðneada’da yaþamaktadýr. Ayrýca pek çok göçmen kuþun rotasý da Ýðneada’dan geçer.

Karadeniz kýyýsýnda uçsuz bucaksýz sahillerinde boydan boya insanlara baktýðýnýz da benzerlik görürsünüz sebebi ise denizin renginin insanlarýn ruhuna yansýmasýdýr çünkü Karadeniz diðer denizler gibi karþý yakasýný göremediðiniz seyri hiçbir denize benzemeyen, bulutlara renk veren görkemiyle insanda saygýnlýk uyandýran bir denizdir. Bilinir ki Karadeniz’i denizden fethetmek, onu bir tekneyle geçmek cesaret ve ustalýk iþidir. Karadeniz adasý olmayan deniz özelliðiyle de denizcilere sýðýnma yeri býrakmaz. Ýðneada adasý yerini tutar fýrtýna da ticari gemiler bu limanýn kuytusuna sýðýnýrlar.

BÝR KEZ GELÝN ABAT OLUN

Trakya bölgesinin ilk 5 yýldýzlý oteli olan Ýðneada Resort & SPA, açýldýðý günden bu yana bölge turizm anlayýþýnýn geliþimine, tanýtýmýna büyük katkýlarý olan, denize sýfýr konumu, kullaným fonksiyonlarýnýn konforu ve detaylarýyla kaliteli iþlevsel bir otel. Açýldýðý günden bu yana 12 ay boyunca servis ve hizmet vererek bölge turizmine artý deðer katýyor. Bakýn Ýðneada Resort& SPA Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Emre Saðýþman, duygu ve düþüncelerini nasýl dile getiriyor: “2009 yýlýndan bu yana yaz-kýþ büyük özverilerle doða turizmi olarak Türkiye’nin kýymetli bir bölgesi olduðuna inanarak ve savunarak bu inancýmýzla turizm ve otelcilik anlayýþýmýzý ve faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2014/2015 arasýnda yüzde 30’luk bir artýþ saðladýk. 2015 geçtiðimiz 6 yýlýn en iyi turizm sezonuydu. Her geçen yýl bilinirliðimiz özellikle tercih edilmemiz geleceðe dair bizleri umutlandýrýyor. Kýþ aylarýnda doða turizmine büyük bir ilgi var. Kültür turlarý rutin olarak Ýðneada’ya geliyorlar konaklama fiyatlarýmýz kiþi baþý YP 140 TL’dir. Ýðneada’ya bir kez gelin ve abat olun.”

TÜRKÝYE ÝÇÝN ÖNEMLÝ

Ýðneada’da 1977 yýlýndan beri 5 dönem Belediye Baþkanlýðý yapmýþ þu an 6. dönemini yaþayan Belediye Baþkaný Hayri Savaþ, 4 kuþak Ýðneadalý ve Ýðneada’nýn turizm geleceði için çalýþmalarýný sürdürdüklerini ifade ediyor.

Yine Bölge izlenimlerimle ilgili olarak görüþtüðüm Kýrklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz “Kýrklareli’nin kendisini diðer þehirlere gösterdiði bir yer Ýðneada-Kýyý Köy hattý. Kýrklareli Ýstanbul ve Avrupa’nýn arasýnda ve bu bizler için çok önemli ve kritik bir lokasyon. Ulaþým akslarýný güçlendirmeliyiz. Gerek deniz ulaþýmý, gerekse 3. köprünün devamý 3. kuzey aksýnda ulaþým kolaylýðý bölgemizin geleceði için önem taþýmaktadýr. Estetik seviyesi yüksek, doðal yapýsýný koruyarak geliþtirmeye özen gösterdiðimiz, bölgemizin özelliklerini kullanarak, üreterek, çok çalýþarak ülke turizmimize ve ekonomimize katma deðer saðlamak için çalýþýyoruz. Orman ve doða turizmi kültürünün önümüzdeki süreçte artacaðýný ve Ýðneada’nýn, doðaya dönme özüne dönme konusunda bölgesel özelliklerini iyi deðerlendirerek süreci doðru yürütmeliyiz. Çevre düzen planlamamýz adeta emniyet sibobu gibidir. Bölgenin doðal dokusunu, hassasiyetlerini yerel yönetimden üst yönetime kadar birlik ve beraberlik içerisinde Ýðneada ve bölgemizin geleceði için emin adýmlarla doðru projeleri Kýrklareli’mize kazandýracaðýz” dedi. Aslýnda insanýn gerçek zenginliði arayýþ için çýktýðý yolculukta; gölleri, denizi, çataklarý, bataklarý, ormaný, þelaleleri, denizin kenarýndaki yeþil baþlý ördekleri, ormanýn derinliklerinde ki yabanlaþan atlarý keþfetmek, temiz havada bir film sahnesi tadýnda sahil boyunca yürürken bir köpeðin dostluðunu hissetmektir belki de gerçek zenginlik ne dersiniz?

Neler yapabilirsiniz?

Trekking

Jeep safari ve off road yollarý

Av turizmi

Motosiklet

ATV Safari

Buggy Safari

Bisiklet turlarý

Fayton gezisi

Doða Gezisi, çevre yürüyüþleri

MERT GÖLÜ DENÝZE DEÐDÝ

Mert Gölü kýþ aylarýnda deniz ile birleþerek lagun halini alýr. Göle yumurtlamak için gelen deniz balýklarý müthiþ bir görsel manzara oluþturuyor. Tatlý suyu gören balýklarýn farklý atmosferi kýþ aylarýnýn ilginç gözlemlerinden.  Ýðneada muhteþem havasý ile þehir yaþamýnda karbonmonoksit yutan ciðerlerin temizlenmesi ve adeta oksijenle beslenmesine sebep olan bir atmosfere sahip. Tohumdan çýkma ulu ormanlarý, kuþlarýn göç yolundaki duraklarý ve göl kenarlarýndaki yürüyüþ parkurlarýyla dikkatleri çekerken. Istýranca Daðlarý’nýn nadide çiçeði Ericaceae (Orman Gülü) pembe, mor ve binde bir açan bembeyaz çiçekleriyle görebileceðiniz güzelliklerden yalnýzca birkaçý...

ÝÐNEADA’DA KALKAN YENÝR

Karadeniz’in az tuzlu ve farklý biyolojik yapýsý yaþayan balýk türlerini de etkiliyor. Hamsi ve kalkana ev sahipliði yapan Karadeniz’de yakalanan tekir balýðýnýn tadý Akdeniz ve Ege’de yakalanan tekir balýðýna benzemez. Karadeniz insaný Karadeniz balýðý yer, Karadeniz’de yakalanan palamut her mevsimde farklý piþirilir çünkü kimi mevsim yaðlý ve büyük olan balýk sezon baþýnda ufak ve ýzgaralýktýr.

Topraðýnda demir madeni olduðu için tadý tatlý olan, 1 yýl nadasa býrakýlýp 1 yýl üretim yapýlarak  elde edilen yöre halkýnýn  çek bir Paspala dediði Kuru Fasulye, Boþnak Böreði, Gacal Mantýsý, Çilek ve Kýzýlcýk Þurubu... Özellikle kýþ aylarýnda Dobrodosli’de çok eski kuzine soba üzerinde Çuþka biberleriyle süslenmiþ kuzu etleriyle yapýlan Paspala kuru fasulyesi, elle yoðurulmuþ kuzinede piþen organik ekmek, tereyað, organik köy yumurtasý, yöreye ait sucuk, köfte ile nostalji yaþayabilirsiniz...